За здоров ям - до патики?

Марианна Марианна
Чому телереклама ліків примушує нас бігти відразу в аптеку?


Про застуди та грип нам розповідає телереклама.. Особливо частішає вона якраз в момент настання холодів. І зрозуміло, чому. Осінньо-зимовий період – час, коли ми всі застуджуємося і хворіємо. Крім того, епідеміологи вже почали лякати нас новими штамами вірусів грипу взимку. Розумний діє за принципом: попереджений інформацією, значить – озброєний. І біжить в аптеку скуповувати «Амізон», аби зустріти зиму з її інфекціями не з порожньою домашньою аптечкою. Звісно, що тут також дався взнаки і гіркий минулорічний досвід, коли під час «свинячого грипу» в аптеках не можна було купити цей та інші протигрипозні медпрепарати. До речі, тоді наш «свинячий грип» вийшов з «політичним присмаком»...Як це завжди буває в Україні!))



Але мене цікавить інше: чому реклама ліків примушує нас бігти відразу в аптеку?  Адже це не є соціальна реклама – вона переслідує зовсім інші цілі: витягувати з наших гаманців чималі грошики за ліки, причому -  імпортні.  Звідси  відразу виникають інші питання: чому таке засилля на аптечних полицях дорогих закордонних медпрепаратів? Чому провізори радять своїм покупцям купувати саме їх, а не скажімо, наш вітчизняний аналог, набагато дешевший? І, чому власне ті ж лікарі виписують рецепти дорогих закордонних лікарських засобів?
Звісно, фармацевтична індустрія – прибутковий бізнес у всі часи. Імпортна не імпортна – немає значення. Ця галузь  хоч і витрачає  на "розкрутку" своєї продукції  мільйони, але заробляє у рази більше. І ніколи не збанкрутує, бо заробляє на здоров'ї людей. Українці ж бо особливо ніколи не відзначалися міцним здоров'ям. Кого не запитаєш про нього, то всі скаржаться на його відсутність. Бо в кожного щось болить.
 "До купівлі та ковтання ліків нас змушує не якась конкретна болячка, а страх захворіти на неї",  – так кажуть психологи. Ясна річ, що цією  властивістю людської психіки впевнено користуються виробники ліків. Спершу вони лякають населення всілякими страшилками-хворобами. І відразу ж рекламують свої  медпрепарати. Судячи з їхньої реклами,  тільки ті  ліки, що вони пропонують, є панацеєю. Перелік їхніх розрекламованих пігулок, гелів, мікстур  чималий. Є  і протигрипозної дії, і якщо печінка болить, і голова, і суглоби й поперек, і навіть від простатиту. Випив і вже – здоровий, жодних проблем і з ...жінками теж. І люди вірять, бо "купуються" на рекламу. А вона на це й розрахована. Але чи насправді  в аптеці продають здоров'я? Чи виправдано ми збагачуємо кишені фармацевтичних компаній? Чи не підсаджують нас останні на ліки, як на наркотики? Адже тільки минулого року в аптеках українці залишили близько 20 мільярдів гривень!
 ...Нещодавно в одній з аптек простояла довгу чергу. У мене ж бо на руках рецепт від лікаря. Переді мною – жінка. Я вже пізніше зрозуміла, що вона зайшла в аптеку спеціально, щоб скупитися. Так ось, ця жінка каже провізору, що хоче мати  про запас кілька упаковок протизастудних медпрепаратів. Мовляв, у  зимовий період усі хворітимуть на грип, і тоді ліків може й не бути. Отож, хоче придбати тепер.  До речі, просила всі ті ліки, які рекламують по телевізору. На щастя, в асортименті всіх не виявилося, і я полегшено зітхнула: "Нарешті вже й до мене дійде черга!" Але – помилилася. Бо ця жінка і не думала йти геть!

"А що порадите від діареї?" - запитує далі у фармацевта. Та дістає  з полиці купу маленьких упаковок. Із запропонованого городянка  купила лише  три різні препарати. "А в мене в горлі першить. Що можете мені запропонувати?" – знову запитання. І  фармацевт починає рекламувати відповідні препарати.  "А в мого чоловіка ниє поясниця! Чи маєте якісь гелі?", " А наша дитина постійно кашляє! Чим її можна пролікувати?", "А щось від головного болю у вас є?", "А від зубного?", "Мені би ще якихось вітамінів та пігулок від серця: валер'янку, валідол...Дайте й пластирі від мозолів. О, я бачу, у вас тут і креми та маски косметологічні. Котра з них краща?" ...

Жінка аж занадто сильно переймалася своїм здоров'ям та здоров'ям своїх близьких. Я її розумію і підтримую. Але в аптеці вона поводилася, як на базарі. Мало того, що отримувала консультації, вона ще й торгувалася. Можливо, їй дійсно потрібні були всі ці ліки, бо в домашній аптечці завжди повинні бути медикаменти від тої чи іншої болячки. Але мені ввірвався терпець!  Найсильніше обурило те, що ця фармацевт поводилася, ніби лікар. А вона повинна була пояснити цій пані, що з її проблемами їй треба звертатися до спеціалістів у медзаклади. А вже там їй нададуть відповідну фахову допомогу, припишуть ліки, випишуть рецепти на них. І, що аптека  – це остання інстанція....


 

 P. S.: Майже анекдотична історія вийшла в одній із ужгородських аптек. Завітала в цей заклад одна пані  і просить ліки "Курвазін". Фармацевт перепитала в неї ще раз назву і щиро так розсміялася. А ця пані сердито відповідає: "Так, так, "Курвазін". А що вам смішно? Це – ліки вітчизняного виробництва!"