Лiнгвiстичнi Нiсенiтницi

Валентин Лученко
На превеликий жаль навіть ніби-то освічені люди досить часто не замислюються над словами та словосполученнями, які вони використовують як аргументи в суперечках або для пояснення собі та іншим людям якихось явищ чи подій.


В останні роки найбільше не пощастило в цьому сенсі слову "енергетика". До чого тільки не тулять наші мудрагелі це слово! "У нього потужна енергетика", "рок група наповнила своєю енергетикою весь стадіон", "їй не сподобалася його хижа енергетика" - ось лише коротенький перелік дурниць, які можна почути чи прочитати мало не щодня. А чого лише вартий новоязівський термін "енергоінформаційне поле"? А "енергетичний вампір"? Як Вам такі терміни? "А нічого" - відповість загально-статистичний посполит, що мешкає на рештках СССР-івської Атлантиди.


Але ж даруйте скаже будь-який студент першого курсу фізичного факультету університету чи факультету енергетики технічного університету: "Енергетика (англ. energetics, power engineering; нім. Energetik f) це – галузь господарства, що вивчає й використовує природні енергетичні ресурси з метою вироблення, перетворення, розподілу й споживання енергії.Є теплоенергетика, атомна енергетика, гідроенергетика (ці види в Україні розвинуті найбільше), а також «альтернативна» енергетика: вітроенергетика та геліоенергетика, а також електроенергетика". І буде правий!!!


А що означає термін "енергія"? Відкриваємо енциклопедичного словника та й читаємо: "Енергія (від грец. **** - діяльний) — загальна кількісна міра руху і взаємодії всіх видів матерії. Енергія не виникає ні з чого і нікуди не зникає, вона може тільки переходити з одного вигляду в інший (закон збереження енергії). Поняття енергії зв`язує всі явища природи в одне ціле, є загальною характеристикою стану фізичних тіл і фізичних полів."


А тепер, коли ми освіжили в пам'яті ці ключові для інтеліґентної людини поняття, подумаймо чи може бути бути "енергетика" потужною? Бо що таке потуга як не мірило енергії. Відкриває довідника і читаємо:"Потужність - робота, виконана за одиницю часу, або енергія, передана за одиницю часу.Зазвичай позначається латинською літерою P, вимірюється у Ватах. Іншою одиницею вимірювання, яка ще й досі широко використовується, є кінська сила.Потужність є важливою характеристикою двигунів." Висновок: "потужна енергетика" у будь-якому розумінні цього словосполучення є лінґвістичним нонсенсом, іншими словами, цілковитою дурницею! Той, хто вживає такі словосполучення одразу підписується в своєму цілковитому невігластві!


Не можу оминути ще одного модного словотвору "енергоінформаційне поле". Отже словосполучення об'єднує три поняття: "енергія", "інформація", "поле як термін теоретичної фізики". Термін "енергія" нами розглянутий, залишилося звернутися до довідника за тлумаченням інших двох:

*"Інформація — це нові відомості, які прийняті, зрозумілі і оцінені їх користувачем як корисні.Іншими словами, інформація — це нові знання, які отримує споживач (суб’єкт) у результаті сприйняття і переробки певних відомостей".
*"Фізичне поле — вид матерії на макроскопічному рівні, посередник взаємодії між частинками речовини або віддаленими одне від одного макроскопічними тілами. Прикладами поля фізичного є електромагнітне поле, гравітаційне поле, поле ядерних сил

Очевидно при навіть поверховому осмисленні цих трьох понять, які якась гаряча голова звела докупи у словоблудній комбінації "енергоінформаційне поле", розумієш всю недолугість цього нововитвору...


І на завершення про "енергетичний вампіризм". Коли вампір п'є чиюсь кров, то - зрозуміло: живильна субстанція перетікає з одного організму в інший і там стає їжею. Як енергія однієї людини може "перетекти" до іншої? Чи це якась субстанція? Якби ми мали в середині свого організму якогось генератора, то звичайно могли б через якісь дроти чи без них надсилати комусь згенеровані кілокалорії чи джоулі. Але ж це не так. Єдине чим ми можемо ділитися, це своїм теплом. Коли хтось з наших рідних чи просто ближніх замерзає, ми за відсутності інших джерел теплової енергії можемо огорнути своїм тілом та спробувати нагріти замерзлу людину. Але ніякого енергетичного вампіризму НЕМАЄ В ПРИРОДІ! Це нонсенс!!! Те явище, коли ми в присутності інших людей можемо відчувати знесилення чи підйом фізичного та психічного самопочуття лежить в іншій площині, але про це іншим разом...