К локализации караванного пути Ромодан - укр

Анатолий Секретарев
frg 128.4  К локализации трассы караванного пути Ромодан


R1. Рамадан  - селище на правому березі Сир-Дар'ї -  *Дж8.10, 58.* Локалізація:  40o 45` півн. ш.,  69o 05` сх. д.

R2. R_a_m_i_t_a_n__(середньо-азійська топонімія) -  поселення, яке за свідченням історика Бухари Наршахі (ХІ ст.), передувало Бухарі, інколи Рамітаном називали і Бухару  - *Пр149, 61*. Локалізація:  39o 58` півн. ш.,  64o 30` сх. д.

R3. Ромадан  -  селище, Ромаданівська сільрада, Воскресенського району Башкірської АССР - *Дж141.*  Локалізувати можу лише Воскресенськ: 53o 05` півн. ш. 56o 10`сх. д..

R4. Ромодан, Ромоданівської сільради, Олексієвського району Татарської АССР; знаходиться в міжріччі Ками і Малого Черемшана, прибл. за 25 км на сх.-сх.-півд від міста Булгар (Волзький). В цій місцевості розкопано два городища: Ромодан - ІІ , яке являє собою феодальний замок і Ромодан - І (в бас. р. Ахтай),  - обширне місто з кремлем (28 тис. кв. м) і передмістям (975 тис. кв. м)  - *Дж141, 409.* (УВАГА!) Треба вточнити посилання про ці городища.) Локалізація: 55о 10` півн. ш., 50o 03` сх.д.

R5.  Большой Ремезен - Больше-Ремезенівська сільрада, Чамзинського району Мордовської АССР - *Дж141, 399.* Локалізація: лише Чамзинка: 54о24` півн. ш.,  `45o 37` сх. д.

R6. Ромоданове - селище міського типу Ромоданівського району Мордовської АССР - *Дж141, 398.*Локалізація: 54о25` півн. ш.,  `45o 20` сх. д., приблизно за 30 км на пів.-півн.-схід від м. Саранськ, на р.Інсар.


R.7. Ромоданівка, хутір Корсунівської сільради, Сенчанського району Полтавської обл. - *Дж36, Пл3198.* Локалізація: 50o 20` півн.ш., 33о 30` с.д.
R8. Ромоданівка, хутір Перевалівської сільради, Сенчанського району Полтавської обл. - *Дж36, Пл3209.*
R9. Ромоданів, хутір Котлярської сільради, Миргородського району Полтавської обл. - *Дж36, Пл2064.*
R10. Ромодан, місто Миргородського району Полтавської обл. - *Дж36, Пл 2026.*
R11. Ромоданівська, гора, знаходиться невіддалік м. Ромодан, біля витоку р. Солониця, лівої притоку Сули.
R12. Ромодан, село Ромоданівської сільради, Миргородського району Полтавської обл. - *Дж36, Пл2098.*
R13.  Ромоданчик, хутір Бочковської сільради, Покровсько-Багачанського району Полтавської обл. - *Дж36, Пл2665.* Локалізація: 49о 45` півн.ш., 33о 06` с.д.

  Доказом того, що через ці пункти вздовж Хоролу, дійсно, проходив шлях Ромодан, править назва хутора "За Ромоданівським шляхом", який у другій половині XVIII ст. належав до Хорольського повіту Київського намісництва -*Дж15, 250.* На жаль, більш точну локалізацію цього хутора здійснити не вдалося.




.                o        *R4      о      о
.                o     *R6 *R5              Булгарія                *R3
.                o           Мордовія            Волзька                Башкірія о               
.                o                о
.                o                о
.                * R7                о
.                *  R8                о
.                *  R9                о
.       \          ** R10, R11                о
.  Дн  \       * R12                о
.     іп   \   * R13                о
.     ро     \                о
.                *R1 *R2               
.                Середня Азія




.                o        *R4      о      о
.                o     *R6 *R5              Булгарія                *R3
.                o           Мордовія            Волзька                Башкірія о               
.                o                о
.                o                о
.                * R7                о
.                *  R8                о
.                *  R9                о
.       \          ** R10, R11                о
.  Дн  \       * R12                о
.     іп   \   * R13                о
.     ро     \                о
. *R1 *R2               
.                Середня Азія


Мал.1.Приблизне розташування "ромоданівських"топонімів вздовж траси Середня Азія - Дніпровське лівобережжя..


 Примітка. Можливо, до траси широтного "ромодану" слід віднести і топонім Рамонь - урочище чи селище на Дону (*Пр24, 135.*) Якщо включити Рамонь у "ромодан", то він займе місце між R7 і R6.

8888888888888888888888

Цитовані тексти.

Дж8.10.* Атлас мира. М., 1984.
Дж15. Описи Київського намісництва 70-80 років XVIII cт. - К., 1989.
Дж36. Українська РСР. Адміністративно-теріторіальний поділ. Київ, 1947.
Дж141. РСФСР. Административно-территориальное деление. М., 1940.

Пр24. Седов В.В. Восточные славяне в VI-XIII вв. - М., 1982.
Пр149. История Узбекской ССР. Т.І, книга І. - Ташкент, 1955.