2. Kаржы кауiпсiздiгi

Кастер Саркыткан
Бурын айтатынмын: «Коптеген заттар тым кымбат». Менін устазым: «Маселе заттын кымбаттыгында емес. Маселе сенін сатып алуга шаман келмейтігінде» – деді. Сол кезде маселенін барі озімде екенін тусіндім. Джим Рон

Енді 300 долларды 150-ге кобейтеміз. Бул формуланы Бодо Шеффер ойлап тапкан. Математикадагы Пифагордын формуласы есінізде шыгар? Бул формула еш уакытта, ешкашанда озгермейді. Сол сиякты Бодо Шеффер де каржы кауіпсіздігінін нактылы есебін шыгарган. Каржы тауелсіздігіне ие болып, каржы корганысын камтамасыз ету ушін, сізге біртіндеп 45 000 доллар жинау кажет. Осы молшердегі акшамен гана Сіз оз отбасыныздын каржы кауіпсіздігін камтамасыз ете аласыз.

Осы акшаны кандай банкке болмасын 8% жылдык осіммен салсаныз, жылына 36000 доллар аласыз. Егер осы акшаны 12 айга болсеніз, онда айына 300 доллар толемакы алып отырасыз.

Бул дегенініз 45 000$ жинасаныз, Сіз – каржы кауіпсіздігіндегі адамсыз. Тіпті оміріннін сонына дейін жумыс істемесеніз де, банкіден ар ай сайын устеме пайыз акшанызды алып калыпты омір суресіз! Мынаган коніл аударыныз, сіз алдымен каржы корганысын курып 3600 доллар жинадыныз. Сонан кейін гана барып келесі екі-уш жылдын аралыгында 45 000 долларды жинай бастадыныз. Есеп-шотыныздагы осы акшанын аркасында Сіз каржы кауіпсіздігіне ие болдыныз. Себебі, жумыс істемей-ак, ай сайын банкіден 300 доллар алып, кынк етпей олгенше омір суре бересіз.

Енді мына суракка жауап беріп байканыз – егер осы ережені будан бес жыл бурын білгенде, осы ережені колданып каржылай корганган болар ма едініз? Иа, алде жок па?

Копшілік адамдар ойша болсын озіне бай болуды рухсат етпейді, байлар сиякты ойлана алмайды. Сондыктан біз сіздерге акшаны табуды емес, акшаны баскаруды уйретеміз. Тукым сеппес бурын алдымен жерді баптап алу кажет. Тукымда такыр жерге сепсен омірі шыкпайды гой.

Жаратушы табанды, ойлай алатын, іскер адамдарды унатады. Олар ушін гажайып жасайды. Жаратушы мусапір, ынжык, озіне сенбейтін адамдарды унатпайды. Катты жел алсіз осімдіктерді тез сындырады. Токтап калган барлык нарсе жетілмейді, осуін, кобеюін токтатады, козгалмай омір суруін догарады. Шоптер, гулдер, тіпті арыктагы су да козгалмаса оледі, батпакка айланады. Сол сиякты Жаратушы озініз бірдене істей бастасаныз, Сізді уната бастайды.

Сіздін іс-арекетініз тіпті бір адамнын болмасын ал-аухатын жаксартып табыска акелсе, тагдырдын озі Сізге жардем бере бастайды. Бай адамдардан суранызшы, ненін аркасында байлыкка колы жетті деп. Олардын копшілігі былай дейді: «Шынымды айтсам, озім де тусіндіре алмаймын. Тек жумыс істей бастап едім, барі де рет-ретімен калыптасып кетті».

Жасым келіп калды, бастапкы салатын каржым жок, жануямнын жагдайы жок, салык коп, зан богет болады деген жыланкы создерді айтпаныз. Озіннін іс-арекетке кіріспегенінізге акталу іздеменіз. Озінді актап алганынмен, Сіздін омірініз озгеріссіз калыпта калады. Одан да шешім кабылдап, Озініздін аскак арманынызга карай жылжый бастаган жаксы гой. Осыган озінізді тубегейлікті иландырыныз да, іске кірісініз.

Егер Сіз каржы кауіпсіздігіне колыныз жетсе, онда жинаган негізгі акшаныздын устеме осіміне омір сурсіз. Бул мулдем жумыс істемей жатып ал деген тусінік емес. Енді котеріле алатын келесі денгей бар.

АКШАНЫ КАЛАЙ КУЮГА БОЛАДЫ

• КАРЖЫ КАУІПСІЗДІГІ

300$ х 150 = 45 000$ 45 000$-нін 8%-ті = 3600$
150 – формула 6000$ : 12 ай = 300$
300$ – айлык шыгын 12 – айлар