Акша куюдын торт багыты

Асет Мукашбеков
Баяндайтын: касіпкер - Рахпар Кудіретоллакызы Мукашбекова

"Барімізде де екі-ак тандау бар – жай гана куйбін тіршілік кешу немесе оз оміріміз бен тагдырымызды озіміз куру".  Джим Рон

Кірістін коздерін кобейту:

2. Акция жане кор 3. Жылжымайтын мулік

1. Нактылы акша 4. Компаниянын болігі болу

Акша агашынын бутактары

Акша кірісінін турактылыгына кол жеткізу ушін акшаны торт багытка кую шарт, олардын аркайсысынын озіндік максаты арі мумкіншіліктері бар.

Бірінші багыт – Озініз банкіде сактап журген нактылы акшаныз. Оган тисуге, баска максат ушін есеп-шоттан алуга болмайды. Себебі, олар Сізді каржылай корганыспен камтамасыз етеді. Онымен коймай, жылдык, айлык осімнін аркасында бул акша унемі кобейіп, озінен-озі осіп жатады.

Екінші багыт – бул компаниялардын акциясы жане багалы кагаздар. Бунда турган киын ешнарсе жок, бастапкыда оте курделі, тусініксіз болып корінуі мумкін. Тек осы багытты окып барін талдап уйренініз, биржадан акция сатып алуга тырысыныз. Бастапкы кезде аз акшага алыныз. Кенет бул акция кунсызданып кетсе коркынышты ешнарсе жок, есесіне Сіз тажірибе жинактадыныз.

Уакыт  оте келе жагдайды дурыс багалап, уакытында сатып алуды, керекті кезде сатуды, сенімді акцияга каржы салып, акша байгесінде акша табуды уйренесіз. Осымен шугылданатындарда бір кызык ереже бар – олар елдін журектері дауаламай  корыккан кезде акцияларды сатып алып, елдін барлыгы багасы котеріледі-ау деп уміттенгенде, кайта сатып жібереді.

Ушінші багыт – жылжымайтын мулік. Олар аркашанда багалы, оны сату онай, арі унемі кіріс акеліп тура алады. Букіл алемде жылжымайтын мулік каржы салудын ен сенімді козі деп есептеледі.

Егер уй немесе патер сатып алуга шешім кабылдасаныз, тек кана табысты, жетістікке жеткен адамдардан гана алыныз. Тіпті сагат, аяк киім сатып алсаныз да – корінген жерден емес, саликалы дукендерден алыныз. Копшіліктін айтатыны: «Базардан арзанга сатып аламын». Біракта, баріне де толеу керек. Кымбат дукендерден сатып алганда, Сіз тек кана акша бересіз. Базардан алганда затты іздеймін деп табаныныздан таусылып, тілініз салактап, борша-боршаныз шыгып – уакыт жогалтасыз.

Акшаны жумыс істеп кайтарып алуга болады, ал уакытты кайтара алмайсын. Жумыс істеуге кеткен сагаттын санын кобейтпей, озіннін жумыс кунінді узартпау – табысты болудын негізгі шарты. Сондыктан, барлык оку жуйесі – уакытты багалауга, оны баскаруга жане утымды пайдалануга багытталган. Тагы да кайталаймын – ен абзалы 3-5 жыл тыным таппай тырбанып жаксы жумыс істе, калган уакытта жумыстан лаззат алатындай істеп, калыпты омір суруге дагдылан.

Жылжымайтын мулікті тек кана табысты адамдардан гана сатып алыныз. Неге деп сурарсыз? Уй иелерінін келенсіз жагдайлары – кара ниеттерін, тобелес, урыс-керіс, жаман коніл-куйлерін  уйдін кабыргалары бойына сініріп алады. Сондыктан, уйінізде урыс-жанжалга жол берменіз, бунын барі рухани жагдайынызга кері асер етеді.

Озініздін іштарлыгыныздан, арзанга умтылмай – сал кымбаттау болса да, дуние-мулікті жетістікке жеткен адамдардан сатып алыныз. Отбасынын бакыты, шаттыкка боленіп уйлесімділікте болуы акшадан кымбат. Акшаны кайтарып алуга болады. Дуние-мулік оздерінін иелерінін шыргаландарын, кара ниеттерін, сатсіздіктерін бойларына кордалап жинап алады.

Сіз акшаны аяп корсекызырлыкпен дуниені арзанга сатып алганда, Сіздін омірініздін баска кырына жаман асер етеді. Алыпсатарлыкпен кайта сатып жіберемін деп алсаныз да, конілініздегідей болмайды. Тіпті саткан куннін озінде, акшанызда береке кашады. Ен дурысы жана патер сатып алыныз немесе жана уй тургызыныз. Себебі, осы шанырагынызга барлык жаксы ниетінізді, калауынызды, арманынызды, умітінізді багыштайсыз.

Сіз онын кандай болатынын, калай туратынынызды, ар болмеге не орналастыратынынызды армандап уйініздін кабыргаларына жагымды куатты, жайлы жагдайды, ак ниетінізді сініресіз. Сондыктан, жана салынып жаткан курылыстан жана патер сатып алыныз немесе озініз калауынызга сайкес келетін жана уй тургызып алыныз.

Тортінші багыт – компаниянын бір болігі болып: патент, авторлык кукы, лицензия, камсыздандыру полисін сатып алыныз, келешегі бар онеркасіпті тікелей каржыландырып инвестиция куйыныз. Осынын келешегіне (проект) акшаныздын бір болігін берініз. Узак мерзімдік жане кордаланатын камсыздандыру полисінін бірнешеуін сатып алуынызга болады. Булар Сізге сенімділік тугызып, Сіздін болашагынызды камтамасыз етеді.

Осы каржы куюдын торт багытынын біреуіне гана акшанызды салуга болмайды, ойткені барлык жерде белгілі бір тауекел бар. Бул «Тауекел тас жарады немесе бас жарады». «Тауекел тубі жел кайык – отесін де кетесін».