Акшасы мол кызмет

Асет Мукашбеков
Баяндайтын:  касіпкер – Нурбибі Бараткызы Сагымбекова

Келесі баюдын екінші жолы – акшаны мол толейтін гулденген компаниянын кызметкері болу. Казіргі еліміздегі миллионерлердін он пайыз молшері осындай жолмен байыгандар.

"Арамнан сактан. Сонда максатына жетесін. Алла тагаланын бергеніне шукіршілік ет, сонда сенен бай кісі болмайды, коршіне жаксылык жаса, иманды боласын. Озіне тілеген жаксылыкты баскага да тіле, бул мусылмандыктын белгісі. Адалдыкка ман бермей оны жогалтып койма. Унаткан кісіне жылы кара мусылмандык болар, коп кулме, коп кулкі орынсыз нарсе". Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Осы адамдар аянбай енбек етіп кызмет бабымен жогарлай берді. Енбегіне карай мол енбек акы, си акылармен марапатталып, компаниянын таза кірісінін немесе акциясынын белгілі бір пайызына ие болгандар. Унемі дамитын аумакты компанияларда байлыктын таусылмас кайнар булагы – кірістен кіретін мол акшадан кызметкерлерге де мол несібе буйырып турады.

Озімізді біреулердін силаганын, суйіспеншілікпен караганын калаймыз. Коршаган адамдармен жаксы карым катынаста болуын калаймыз. Булай болмаса омірде табыска жетуіміз курделеніп, киындап кететінін де білеміз.

Біріншіден, омір курделі. Осылай болган да, алі де бола береді. Баскаша сізге де, маган да, баскаларга да болмайды. Омірді калай кабылдасаныз солай болады. Осыны тусінсеніз омір карапайым болып аділетсіздіктен, тунілуден запа шекпейтін боласыз.

Екіншіден, калай болгыныз, кім болгыныз келетіні озінізге гана байланысты. Сіз кай жерді тандадыныз сол жерде турсыз. Сіз аркашанда оз іс-арекетінізді, карекетсіздігінізді тандауга еріктісіз.  Сіздін бугінгі омірініз – озініз кабылдаган жаксы немесе жаман шешімдерініздін жиынтыгы.  Егер де болашагынызды озгерткініз келсе дурыс шешім кабылданыз.

Ушіншіден, сіз кім болгыныз келетініне, кандай жетістікке жеткініз келетініне уйрене аласыз. Осынын барі оз ішінізде жатыр, буган шектеу жок. Алдыга жылжу ушін кайта уйренуініз немесе бурынгы келенсіз адеттерінізді тастау керек. Казіргі білімінізбен алдыгы жылжымайсыз. Сіздін болашагыныз осы саттен бастап не уйренесіз, неге жаттыгасыз соган байланысты.

Ойдын артынан ой, істін артынан іс істеп озініздін омірінізді мауелі бакка айландыруынызга болады. Озініздін талпынуыныз аркылы бурын сезбеген кереметті сезесіз. Оз тагдырынызды оз бакылауынызга алуды уйренесіз. Бурынгы армандап журген ойынызды калай іс жузіне асыруды уйренесіз. Тек кана кутіп отыра берменіз, осы саттен бастап іске кірісініз. Озінізді озініз жогары котере берініз!

Оз омір суруінізді дурыс тагам мазірімен, дурыс дене жаттыгуларымен, агзанызды ауык-ауык тазалап турумен, дурыс демалумен уштастыра білудін манызы оте зор.

Омірдін казынасы, гажайыптын кереметі оз колынызда. Бул акылдын, озінді кім болгын келсе, сол кылатын кабілеті. Пейіш оз ішінізде. Осы жумакты тауып рахаттаныныз. Сіз пейішті жерден де табасыз. Егер де коп куш, куат, узак омір іздесеніз, онда табигаттын зандылыгымен журсеніз осынын баріне кол жеткізесіз.

Омірде нактылы жоспарыныз болсын. Болашакка сеніммен караныз. Сіз козкарасынызды, жоспарынызды озгертуініз мумкін, бірак болсын. Сіздін шабытты жоспарыныз алдыга кулшынып, омірге ілесе біліуі керек.  Осы кезде жетілген акылыныз куатты болып, тан ойыныздын сонынан ілесетін болады. Сіз не ойлайсыз, солсыз. Бул озініздін акылыныз, куатыныз аркылы іске асады. Жумыс жасауы ушін корек берініз. Ми тук істемесе, былжырап кетеді.

Танге де, акылга да унемі іс-арекет кажет. Егер муны істемесек, онда барымызды жогалтамыз. Дене мен ойдын токырауы аздырады. Акылдын ішіндегі келенсіз ойларды куып, каркынды іс-арекет берініз. Ішкі бакыт пен куш жинауды іздеудін жолында токтап калманыз.
– Нурбибі Бараткызы, алдыга жылжытпайтын, жетістікке жетуімізге богет жасайтын кате пайымдауды калай тусінеміз?

- Сізге когамнын тигізетін ар турлі асерін ескерсек, онда неліктен сіздін табиги кабілетініздін, ішкі мумкіншілігініздін жабылуы белгілі болады. Сондыктан да іс-арекет жоспарын курмас бурын, ен бастысы болашакта кездесетін богеттерді жане оны жою жолдарын аныктап алуын кажет.

Буган: аямшактык, «шык бермес Шыгайбай» сиякты сарандык, каттылык, козтоймастык, корсекызарлык, мейрімсіздік, жауыздык, каныпезерлік, коре алмаушылык, коркыныш, мазасыздык, уайым, беті кайту, босандык, ынжыктык, жігерсіздік, бопаулык, суайттык, уадеде турмаушылык, оз-озіне разы болу жане бурынгы кемшіліктерін мен кателіктерін жатады.

– Нурбибі Бараткызы, унемі зердесіне токып алатын адамнын кандай ерекшеліктері бар?
– Томендегі шарттарды есінізге сактап алыныз:

Казіргі омір суріп жаткан пенделердін ен бастысы – озінсін. Озіннін шексіз мумкіншілігіне сен, бул сенін улы жетістіктеріне бастаган бірінші кадамын.

1. Саган кандай кабілет дарыса да, ен алдымен озіне унайтын шешім кабылда да, осыны іс жузіне асыр.

2. Жумыстын озін айналысканы натижесін береді, оны ары дамытпасан туралайды, кері кетеді. Озіннін туа біткен кабілетінді корсете, жетілдіре, пайдалана біл.

3. Озіндегі бар кілтпен керекті есікті аша білсен, кім болмасын омірде табыска жетеді.

4. Надандык когертпейді, білімнін зияны жок. Тауекелге бар, сонда озіннін ойлау кабілетіннін денгейін молшерлейсін.