Касiпкой мыкты маман болыныз

Асет Мукашбеков
Баяндайтын:  касіпкер – Нурбибі Бараткызы Сагымбекова

Баюдын ушінші жолы: оз бетінше миллионер болгандардын ішіне касіпкой мамандык иелері кіреді – дарігерлер, инженерлер, саулетшілер, тіс дарігерлері, зан кызметкерлері.

"Алла тагала буйырган несібенізді беруші касібінізді тастаманыз".
Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Касіпкерлігініз артып, сананыздын денгейі жогарлаган сайын акылыныздын да кабілетін толыктай пайдаланатын боласыз. Бул сіздін келенсіз сезімдерінізді туншыктырып, істеген істін жауапкершілігін толыктай озінізге жуктейді. Осы шарт сізді балалык  дауренінізден басталган шыргаландарыныздан бастап, казіргі келенсіздіктерінізге дейін толыктай азат етеді. Бул сіздін мінезінізді жайлы етіп калыптастырып, копшіліктін сізге  еліктеп, айналаныздагы араласып журген кісілердін сізді даріптеп, сізбен сойлескенін мактаныш тутуына акеледі.

Бугінгі куні кім екенініз, озініздін ойлау кабілетініздін денгейі. Сіздін сырткы келбетініз – бул сіздін ішкі бейненіздін пандік корінісі. Айналаныздагы – денсаулыгыныз, карым-катынасыныз, шыккан биігініз, жануяныз, омірдегі жетістігініз сіздін акылыныздын жумысынын жемісі. Озінізбен болатын озгерістердін барі ойлау адісінізбен аныкталады. Озініздін ойлау жуйенізге озгерістер кіргізе отырып омірінізді де озгертесіз. Кандай асерлер осылай ойлануга, сананыздын жогарлауына, мамандыгынызды жетілдіруге алып келді?

Кейбір адамдардын ерекше болып омірге келуі мумкін, бірак бул оте сирек кездесетін жайт. Пенделердін басым копшілігі азгана талант жане болар-болмас кабілетпен осы дуниенін есігін ашады.  Табыска жеткен адамдар, негізінен оздерінін азгана таланты мен болар-болмас кабілетін оте жогаргы денгейге жеткізіп кана барып максаттарына жеткендер.Сіздін мумкіншілігініз оз ішінізде бугып жатыр, біракта осынын козін ашып жетілдіру кажет. Тек сонда гана озініздін неге кабілетті екенінізді толыктай корсете аласыз.

Озініздін жеке кабілетінізді аныктайтын тендеу: ( ТБК туа біткен кабілет + ЖБК журе біткен кабілет) х К кулшынысыныз = ЖН жеке натиженіз. Бул тендеуде туа біткен кабілетінізге, журе біткен кабілетініз (білімініз, тажірибеніз, журе-келе жинактаган омірлік даналыгыныз бен талантыныз) косылып осы екеуінін косындысы кулшынысынызга кобейтілгенде, жеке натиженіз шыгады.

Бул жерде  К – кулшынысыныз белгісіз. Сіздін ар іске деген кулшынысыныздын денгейі артурлі, тіпті шексіздікке дейін болуы мумкін. Кулшынысыныз озініздін еркініздін бакылауында болады. Сіздін максатынызга кулшынысыныз жеткізеді де  тагдырыныз осыган байланысты болады. Сіз оз мамандыгынызды негурлым терен игерем деп кулшынсаныз, касіпкейлік денгейініз де согурлым оте жогары болып, табысыныз мол болады да, байыган миллионерлер сапынан бірак шыгатын боласыз.

Коптеген адамдар оздерінде кандай куш-куат бар екенін сезбейді. Сондыктан оздерінін санасынын егесі болуга талпынбайды. Олардын санасын коркыныш, жігерсіздік, уайым, шешімсіздік т.б. толып жаткан келенсіздіктер жаулап алган.

– Нурбибі Бараткызы, табыска жету дегенімізді калай тусіндірер едін?
– Мен ушін табыска жету – алдына койган максатка карай уздіксіз жылжи беру. Табыс – алеуметтік, рухани, психологиялык, молшылык, ореннін дамуларын уздіксіз арттыра отырып жалпы когамнын дамуына озіндік улесінді косу.

Табыс – сонгы аялдама емес, каркынды турдегі козгалыс. Біз табыс ушін туганбыз.
– Нурбибі Бараткызы, табыска жетудін озініз колданып журген ережелерін окырмандарымызга айта кетсеніз?
–  Озім омірден туйген кейбір ережелерім бар, олар томендегідей:

1. Егер біз ойымызды багындыра алсак, онда оз тагдырымыздын багытын, беталысын озіміз калаган жакка багыттай адамыз. Бір созбен айтканда болашакта кандай алемде омір суретінімізді, озіміздін турмыс жагдайымызды озгертуімізге асер ете аламыз, калауымызша жасай аламыз.

2. Біз оміріміздін 4/3 болігін баскаларга уксауга тырысып жогалтамыз.

3. Булынгыр болашактагы белгісіздіктін алдындагы коркыныш – адамдардын белгілі шешім кабылдауын кешіктіріп богет жасайды.

4. Омірде жетістікке, табыска жету адамнын тыныс алуы сиякты туа біткен касиет.

5. Табыс, жетістік, молшылык, байлык дегеніміз – озін алдына койган максаттарыннын туракты турде орындалуы жане осы осы багытта токтап калмай унемі алдыга карай жылжи беруін.