Саудамен шугылданыныз

Асет Мукашбеков
Баяндайтын:  касіпкер – Нурбибі Бараткызы Сагымбекова

Баюдын тортінші жолы: Оз бетінше байып миллионер болгандардын ішіне саудамен шугылдангандар жане осы салада кызмет істеп жургендер кіреді. Булардын басым копшілігі арнаулы оку орындарын бітірмегендер, біракта олар алып- сатуды жете менгеріп алгандар.

"Ырыстын кун кору улесінін оннан тогыз болімі сауда да, ал онннан бір болігі шаруада". Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Байлык дегеніміз акшаннын бар болып, сырттан куйылып келіп жатуы. Сіз коп молшерде акша табуыныз мумкін. Егерде осы акшаныз озінізге жумыс жасаган кезде гана байыйсыз. Баю ушін алдымен акша табуыныз керек, сонан кейін осы акшаны озінізге кіріс акелетіндей етіп жумыска жегуініз кажет.

Баюдын купиясы карапайым.  Онын аты кундылыгын жогарлату. Табыска жеткен адамдар адамнын немесе касіпкерлігінін (бизнесінін) кундылыгынын багасын арттыра алады. Баганын кундылыгын бір жерден арзанга сатып алып, екінші жерде кымбатка сатуга болады. Букіл сауда бизнесі осы негізде жумыс істейді.

Кандай болмасын каржы табысы: тутынушынын суранысын білуден, керегін тауып беруден турады. Оз бетінше байыган адамдардын молшылыкка жету жолдары да артурлі. Кейбіреуі егін осіріп, курылыс салып, уйдін ішін безендіріп, енді біреуі асхана, мейрамхана ашып, баска біреуі жук тасып дегендей адамдар казір неше турлі акша табудын жолдарын тауып алган. Осынын барі олардын оз жумыстары мен сататын заттарын баскалармен салыстырганда жаксы білуінде, осыдан кіріс алуында.