Корсекызарлык, ашкоздiк, тойымсыздык

Асет Мукашбеков
Баяндайтын:  касіпкер – Нуржамал Курманалікызы Асанова

Молшылык пен байлыкка жетпеудін тортінші себебі: Козіне тускен нарсеге кызыгып, лездік  маукын басып сатып ала беру кедейшіліктен шыга алмау.

"Сабырлылык, унемділік жане кажетсіз ысырапкершілікке жол бермеушілік, пайгамбарлык сипатынын жиырма торт касиетінін бірі. Ысырапкершілікке жол берменіз". Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Адамдардын басым болігі арбір тапкан тиынын лезде жумсап, карызга жане несиеге дуние алуга бейім турады. Егер де осы адетінізден кутылмасаныз сізде ешуакытта акша болмайды, байымайсыз. Унемшілдікті адетке айландырыныз. Акшаны бет алды шашпаныз. Байлыкка баратын жолды ансап турсаныз, ол жол базарга баргандай карапайым арі тузу. Ол негізінен мына екі созден турады – ынтаныз бен унемшілдігінізден. Уакытынызды бет алды ысырап кылып, акшанызды расуа кылып шаша берменіз. Осы уакытыныздын да, каражатыныздын да карымтасы  барынша кайтатындай етіп акшаныз бен уакытынызды жумыска жегініз, мумкіншілікті утымды пайдаланыныз.

Адам табигатында омір суруге керекті жанталастын тукымы салынган. Осы омір ушін жанталас – адамзаттын алга жылжып дамуынын басты себебі. Туганнан олгенге дейінгі аралык,  пенде ушін алма-кезек кайталанып жататын сынак аланы. Осы омір ушін куресте біз бага жетпес тажірибе жинактаймыз. Осы куресте, алдымызга койган максатымызга жеткізетін даналык, куш, куатка ие боламыз.

Омірде жолы болмаган пенделер оздерінін омірлерін «женілдін астымен, ауырдын устімен» откізгісі келеді. Олардын тусінбейтіні, омір осыларды езіп жіберетіні. Омірдін шыргаландарына каймыкпай каскайып карсы туру ушін мыкты мінез, айкын максат, нактылы жоспар болу керек.

Омірдін манін тусінгеннен кейін, біз осы максатка жетелейтін курестін шартын кабылдаймыз. Натижесінде ерінбей енбек етіп, корсекызарлыктан, бет алды тапкан табысынды онга-солга шашып, карызга кіре беруден кутылмай максатка жетуге болмайтынын тусінеміз.

Егер де баска біреулерге: жок-жітіктерге, жетім-жесірлерге ондірген онімінізді, камкорлыгынызды шын ниетінізбен, ыкыласынызбен усынсаныз, сіздін табыска жетудегі мумкіншілігініз арта туседі. Адамдармен араласып карым-катынас жасагандагы ниетініз коп жагдайларды аныктайды. Баскаларга шын ниетінмен жардем берсеніз, онда озініздін табыска жетуінізді жылдамдата тусесіз. Жамандыктын да, жаксылыктын да карымтасы букіл алемдік аділеттілік занына сайкес адамнан емес – Алладан кайтатынын сананызга сініріп, миынызга кашап жазып алыныз!

– Нуржамал Курманалікызы, откен кателіктер мен кемшіліктерді калай кабылдау керек?
- Ешнарсе істемейтіндер гана кателеспейді, натижесінде бір кадам да алга жылжымай озінен озып кеткендерге кызганышпен карайды, озгандар – тауекелге баргандар. Откен кемшіліктер мен кателіктерді тажірибе жинаудын мумкіншілігі деп кабылдау керек. Сіздін кушті не алсіз болуыныз – озініздін іштей дайындыгынызга, коніл куйінізге, елестеткен ой орісінізге байланысты.

–  Нуржамал Курманалікызы, табыстын негізгі себебі неде?
– Омірге калай карайсын, омір саган солай карайды. «Не ексен, соны орасын». Біздін іс-арекетіміз, ой орісіміздін натижесі, ал біздін іс-арекетіміз баска адамдардын сезіміне, коніл куйіне, іс-арекетіне асер етеді. Калыпка тусу дегеніміз, белгілі жуйеде ойлауга адеттену. Буны уйренуге, жинактап жуйеге тусіруге болады. Будан шыгатын кортынды: біз озіміздін коніл куйіміз бен ойлау жуйемізді бакылауга алып, корскызарлыгымыздан арылып оз омірімізді озіміз баскара аламыз!