Адамнын жаратылысы

Досым Омаров
Атанын шахуатынын коп кой мані,
Ананын курсагында кан болганы.
Кус пен адам болар деп кім айта алар,
Олі кан мен жаны жок жумыртканы.

Басында онын киімі шахуат еді,
Кызыл кан, ак жумыртка кигені ані!
Денесі неше миллион кубылса да,
Онын жаны – баягы ескі жаны.

Сезімінін зорайып, азаймагы –
Кандай турде болганнан онын тані.
Кайда барса, ол озін "озім" дейді
"Озім" деп денесі емес, жанды айтканы.

Сол жаннан тіпті "озімдік" жогалмайды,
Есеп емес, сан оліп, сан кайтканы. Шакарім

Жан иелері адам денесін алу ушін узак сатылы (эволюциялык) даму жолынан отеді. Козгалатын жане козгалмайтын тіршілік иелерінін барінде де сана болады. Ол таста, минералдарда, агаштарда т.б. Таулардын, жоталардын осетінін, агаштын коріп иіс сезетінін галымдар баягыда-ак далелдеген.

Ен томенгі сана таста, минералда, сонан кейін осімдіктерде, онан жогары балыктар – дам сезуі жетілген. Араларда иіс сезу жетілген болса, жыландардын есту кабілеті ерекше. Кустар тулганы не озінін жемтігін биіктен жаксы коре алады. Кустардан да жаксы дамыган торт аякты хайуандар, ал осылардын ушар басын адам тектестер туйыктайды. Осы косамжарлыктан адамнын гана жаны азат бола алады.

Адамнын санасы туарда анасынын жатырында жатып эволюциялык дамудын барлык сатыларынан отеді. Урыктанган кезде еркектін ша;уатынын  айелдін жумыртка жасаушасымен косылып – бес тауліктен кейін жасауша жумырткасынын боліну натижесінде тамшы пайда болады. 10 куннен кейін тамшы оріктей болып не жумырткага, не кауашакка айналады.

 Алгашкы айда бас, екінші айдын аягына таман – кол, аяк т.б. дене мушелері пайда бола бастайды. Ушінші айдын сонында аяк пен колдын саусактары, шаш, суйектер, тері, жыныс мушелері мен тесіктер пайда болады.

Торт айдан кейін кулын мушелері тугенделіп бітеді. Бесінші ай аякталар кезде – жан аштык пен шолді сезеді, ал алтыншы айдын бітісінде су кабымен капталып жатырдын не он, не сол жагына орналасады. Он жакка орналасса еркек бала, ал сол жакка орналасса кыз бала болганы.

Анасынын жатырында болашак адам оте жаман жагадайда болады, бірак сана томен болгандыктан осы азапка шыдап кетеді. Саби мойны кисайып басын ішіне карай тыгып алып тізесінін колымен  жауып томен карап буктеліп жатады. Егер улкен адамды осындай жагдайга салса бірнеше минутта омір сурмес еді.

Жеті айдан кейін санасы оянады, озіне соккан желдін лебін сезеді. Озінін тар капаста жатканын білген адамнын жаны журегінде орналаскан Газиз жаннан (Алланын куатынын кішкентай болшегі) осы капастан алуын сурайды жане Оны умытпаска ант етеді. Біракта жарык дуниеге келіп ата-анасынын аялы алаканы мен камкорлыгына боленгеннен кейін берген анты есінен шыгып кетеді.

Осы алемде барлык адам баласы айтеуір бір кезде ант-су ішеді, біракта осы фани-заттык жалган, откінші алем сиякты олардын да ант-суында патуа болмайды.

Атанын ша;уатынын (урыктын) мані шынында да коз жетпейтін теренде жатыр. Себебі, жан иелерінін келешек оміріндегі коретін бакыты мен корлыгы, адамшылык касиеттері осы ша;уаттын куат туріне, онын ана курсагына тусу уакытына, жагдайына жане баска да коптеген себептерге байланысты. Кандай жан иесі болса да урыктан, не болмаса жумырткадан тарап, омірге келеді.

Адам баласы омірге келу ушін ауелі аке шеше курсагына озінін урыгын салу керек, ал шеше одан арі оны бала калпына келтіріп калыптастырады. Ягни, аке – жаратушы, ал шеше – калпына келтіруші. Бундай ойларды Шакарім мен Абай аспан, не болмаса кун мен жер, олардын арасындагы байланыс туралы жазылган олендерінен алуга болады.

Кун мен жердін арасындагы махаббаттан букіл жер бетіндегі жан иелері туып, омірге келеді. Махаббатка жан тартылып ша;уатпен ана курсагына туседі. Шакарім айтпакшы, басында онын киімі ша;уат еді.

Ананын курсагына тускен сон жан ананын урыгына оранып кызыл кан калпын алады. Арі карай жан озінін рухына байланысты, акын созімен айтканда, неше миллион кубылып, озіне дене калыптастырады.

Рухтын касиеттері жан иесінін откен омірінін натижесіне байланысты. Бірак, денесі озгерсе де, онын жаны – баягы ескі жаны болып, озгермейді. Себебі, жан мангілік. Медицинанын далелдеуіне караганда ана курсагында онын денесі осу барысында артурлі болып озгереді екен.

Курсактагы баланын денесі балыктын калпынан бастап, жер бауырлаушылар, кустар жане баска да турлі хайуанаттардын калпын алып, акыры адам турін алады. Бул – материалдык гылымга тусініксіз кубылыс болып корінгенмен, рухани тургыдан алсак, оны тусіндіруге болатын сиякты.

Омірдегі корген тажірибенін барлыгы жан иесінін генасында жазылып, ол келесі омірлерде озінін корінісін береді. Откен омірдегі тажірибе корінісін біз инстинкт деп атап журміз. Арбір дене турінде озіне лайык инстинкт бар. Сонын аркасында барлык жан иелері озіне тиесілі омір турін алып, калткысыз омір суреді.

Шакарім созімен айтканда, сезімінін зорайып, азаймагы – кандай турде болганнан онын тані. Сонымен бірге, ол кандай тан алса да озін "озім", ягни, жан деп айтканы. Мысалы, жылан жоргалайды, кус ушады, ан жугіреді деген тарізді. Олардын барлыгынын негізі – жан. Ен сонында адам калпын алады.

Жаннын откен омірі онын рухында жазылып калгандыктан, курсактагы рух озіне дене калыптастыру барысында откен омірдегі денелерін тагы да есіне тусіріп, бірінен кейін бірін калыптастырып отеді. Курсактагы бала денесінін турлі жануарладын порымдарын алатыны осыдан болса керек.

Бірак, табигаттын сырлы зандылыгы бойынша, ол бул жарык алемге келгенде озінін откен омірлерін умытып, олардын ен  негізгі корытындыларын гана калдырады. Мысалы, жана туган баланы ешкім де емшек емуге уйретпесе де, озі еме береді. Откен омірдін адамнын есінде сакталмауы тагдырдын бейімділігінін бір корінісі.

Егер адам откен омірінде жауласканын білсе, ол бул омірде онымен бірге тіршілік кура алмас еді. Ол озінін откен омірінде жау болганын умытып, бул омірде оган дос болып келіп, озінін карызын отеуі мумкін.

Анага берілген ша;уаттын кундылыгы акенін касиеттері, кім екеніне байланысты. Егер акенін шыккан тегі, омір суру адісі, жан дуниесі жаксы болса, арине, ша;уаттын кундылыгы да соган сайкес жогары болады. Барлык омір коріністері біздін хромосомымызда, арбір жасаушамызда жазылып, сакталып отырады.

Егер ата-тегімізде жаман касиеттер мен аурулар болса, ол урпакка беріліп, тузету оте киынга согады. Жерге отыргызган урыктын келешек тегі агаштын турі мен касиетін беретіні сиякты, акенін берген ша;уаты да келешек урпактын кадір-касиетін аныктайды. Ал баланын анасы тогыз ай бойы курсагында баланын танін гана калыптастырып коймайды, ол онын акесі берген ша;уаттын жаксы-жаман касиеттерін де осіреді.

Бул – ен ауелі ананын озінін кадір-касиетіне, сонан кейін онын сол кездегі коніл куйі, ойлаган ойлары мен сезімдері, омір суру калпына байланысты. Ягни, осімдік урыгы ушін жердін кунарлыгы кандай манызыды болса, ана курсагынын касиеттері де ша;уаттын жетілуі ушін сондай манызы бар.

Ананын озінін касиеттері мен онын бала котеру кезіндегі калай тамак ішу, уйыктау, озінін коніл куйін баскара білу касиеттеріне байланысты келешек наресте калыптасады.

Мысалы, гарыш кеністігінде біздін жер теріс полюс болып озіне алемдегі озіне керекті заттарды тартады. Ал алем кеністігіндегі жулдыздар,  онын ішінде кун де, он полюс болып табылады. Уакыттын ар сатінде жерге асер жасайтын галамшарлардын (планеталардын) асері артурлі болгандыктан, сол кездегі туган жан иелерінін тагдыры да артурлі болады.

Оларга сол саттегі галамшарлардын озара байланысы асер етіп, сол байланыс адамнын алдагы омірін баскарып отырады. Астрология гылымы, міне, осы зандылыкты білу аркылы адамнын келешек омірін болжай алады.

Гарыштагы ерітінді – эфир, ал батарея Кудайдын алемдік корінісі болып, осылай гарыш кеністігіне куат беріліп, барлык галамшарлар (планеталар) арсында уздіксіз озара байланыс болып жатады. Теріс полюске – жер, айел жыныстылар, ал он полюске – кун, еркек жыныстылар жатады.

Сондыктан, ана курсагындагы урык озіне керекті заттарды тартып бала денесін кураса, жер курсагындагы осімдік урыктары да оздеріне жерден, куннен, гарыштан оздеріне керекті заттарды тартып, оз денелерін курайды.

Урык касиеті кандай болса, ол озіне сондай касиеті бар заттарды тартады. Урык маскунем, куна;ар адамдікі, не болмаса рухани жетілген, иманды адам  болуы мумкін. Урык та, соган байланысты, озіне соган сайкес заттарды тартып, болмысын курайды. Сондыктан, туган бала маскунем, хайуан болып, не болмаса адамгершілігі улкен адам, аулие болып шыгуы мумкін.
Ерітінді – ананын каны.

Кан букіл денені аралайтын болгандыктан, онда адамнын кандай тамак ішкені, не ойлап, не сезгені – барлыгынын асері бар. Анод, он полюс бастагы ми зат (ойлар) боледі де, ол заттар кан аркылы ша;уатка жетіп, онын назік жане турпайы болмыстарын калыптастырады. Егер анасынын басында "коргасындай" ауыр, кайгылы ойлар болса, онда ша;уат та сол "коргасындай" заттармен жабылып, туган бала уайымшыл, ауру, зардапты, акылы томен болып калыптасуы мумкін.

Егер ана – келешек баласынын кокірек козі ашык болсын десе, ол басына "алтын" орналастыруы керек. Ягни, ана жаман ойларга жол бермей, тек кана жаксылык ойлап, коніл куйін жогары устап, рухани музыка тындап балага "алтын" жіберіп отыруы керек. Сонда шахуат кымбат металлмен капталып, дені сау, акылды, сулу, барлык киыншылыктарга тозімді, кымбат бала туады.

Бундай баланын келешегі зор, ата-анасына куаныш, еліне тірек болады. Міне, осынын барлыгы аягы ауыр айелдердін оздерін дурыс устап, оте катан бакылауда болуынын зор манызын корсетеді. Адамзат урпагынын келешегі айелдерге коп байланысты, сондыктан олардын табигаттын осы зандылыгын мукият білгендері жон.

Бала дуниеге келген сон да енді оз болмыстарын калыптастыратын заттарды озін коршаган ортадан, табигаттан алады. Сондыктан баланын коршаган ортасы онын келешектегі омірін аныктайды.

Ал, ша;уаттын озіне жасалган жагдайларды барынша утымды пайдалануы онын озінін рухани касиеттеріне, ягни, жаннын туа біткен касиеттеріне байланысты болады. Жан касиеттері – онын откен омірлерінін натижесі. Бул – барлык омірдін мані. Адамнын баска жан иелерінен айырмашылыгы да осы манде жатыр.

Тукым куалау зандылыгы бойынша, адам болмысынын кундылыгы ен ауелі ша;уаттын касиетіне, ягни аке тукымына; сонан кейін, ол ша;уаттын курсактагы дурыс осу жагдайына, ягни ана касиеттеріне; туганнан кейінгі оскен ортасына; жане озінін жан талабына байланысты болады.