Подвиг матери

Лариса Тальковская
В честь дня поминовения предков - «Дзяды»

Подвиг матери

Наши Заславские школьники изучают и исследуют историю родного города не только на уроках. Они пишут стихи и рассказы, посещают музеи и библиотеки, путешествуют по Белоруссии и даже проводят экскурсии по историческим и экологическим маршрутам. Чтобы улучшить свои знания, друзья клуба боевой славы «Наследники» организовали экскурсию по окрестностям Заславля, где во время Великой Отечественной войны проходили бои, осуществлялись расстрелы мирных жителей и военнослужащих, где шла подпольная борьба за освобождение Родины. Каждый из присутствующих хотел выступить и рассказать хотя бы один из известных ему эпизодов. Таким образом, расширялся круг участников, как экскурсии, так и тема разговора. Руководитель клуба Раиса Ивановна тризна пригласила на эту встречу новичков – учеников СШ №2, а также исследователей местных событий, которой является также и кандидат биологических наук Лариса Степановна Тальковская. Она из коренных жителей Заславля, семья ее деда жила в деревне Кривое Село. Вот что мы узнали из ее рассказов….

Еще до войны, в начале 1940 года, в молодой Заславской семье Степана и Софьи Кривонос, родилась девочка. Девочку назвали Ларисой. Счастливые родители и представить даже не могли, какое несчастье может случиться с их семьей в самое скорое время. Менее чем через год на нашу страну напал враг и вот уже 27 июня 1941 года, как позже было сказано в похоронке “Кривонос Степан Васильевич, проявив геройство, мужество и верность воинской присяге, погиб от рук фашистских захватчиков”. Нестерпимое горе пришло в семью. Молодая вдова убитого красноармейца осталась с ребенком на руках под оккупацией  фашистов. Но Софья не пала духом, стала решительно и непреклонно готовиться к борьбе с коварным, вероломным врагом, уничтожавшим наши семьи, деревни, города. Жить иначе она не могла. Самое главное – найти оружие. На месте войсковых складах после пожара и взрывов оставалось разбросанным много оружия, в том числе и пригодного для боевых действий против ненавистного врага. Вместе с другими патриотами она начала собирать и перезахоранивать оружие, патроны, другие боеприпасы для дальнейшего их ремонта и использования против фашистов. Софья Кривонос, стала связной партизанских отрядов имени Микояна, бригады имени Щорса. Она переправляла партизанам оружие, боеприпасы, продукты, медикаменты, соль. Не менее ценными были разведданные, сведения, документы госпожи Доминики Ярмош. Этот дом, напротив реки Свислочь, не сохранился, но память о нем хранится.

В частности известно, что 18 сентября 1943 года большая группа вооруженных словаков, которые охраняли Заславскую чугунную станцию, полностью перешла в партизанские отряды. Переход был подготовлен Заславскими и Минскими подпольщиками. В Заславле до сих пор помнят имена словаков, перешедших в партизаны: Ян Павук, Павел Павлик, Карл Шиграй (погиб), Стефан Бочек (погиб). На могилках в деревне Прудянская Слобода стоит памятник белорусским и словацким партизанам, погибшим в дни войны. Трагически закончилась и жизнь связной партизанских отрядов, Софьи Кривонос, которая была душой и сердцем тех событий. После перехода словаков оставаться больше в Заславле ей было невозможно, и она тоже перешла в партизаны. Карл Шиграй подарил отважной связной свой личный пистолет. Местные жители помнят и знают о переходе словаков, и какую роль в этом переходе словаков на сторону партизан сыграла связная, Софья Кривонос. Потом, когда в очередной раз выполняя задание по передаче в партизанский отряд оружия и медикаментов, когда она пробиралась ночью навестить дочку, то там ее уже поджидала засада полиции. Ее схватили, отобрали оружие, документы, жестоко пытали. Жестоко пытали также и бабушку Ларисы – Екатерину Антоновну, которой чудом удалось остаться в живых.  Ларису же тогда спасло то, что ее спрятала хозяйка соседского дома - Доминика, чем собственно спасла ей жизнь. Ларисе было суждено  выжить, потом найти единственно уцелевшую фотографию матери, спрятанной ею в земле от ненавистных местных полицаев и фашистов, стать ученым-биологом. Маму Ларисы - Софью Николаевну Кривонос, 13 марта 1944 года фашисты зверски замучили.  Позже, через три месяца на белорусскую землю  пришло долгожданное освобождение от немецких фашистов, которое  было достигнуто совместной борьбой  армии,  партизан,  подпольщиков.  А также том числе и бабушки, сумевшей в трагических условиях войны сберечь и вырастить внучку. Лариса Степановна Тальковская до сих пор хранит память обо всех этих событиях и гордится своей мамой. Жизненным девизом мамы были слова: «Все для победы» выбитые потом на  мраморном памятнике и адресованные, в том числе и всем нам, наследникам мужественных наших предков.  ТАТЬЯНА  ТРУБАЧ.




З нагоды дня памiнання продкаў «Дзяды»

Подзвiг мацi

Нашыя заслаускiя школьнікі вывучаюць i даследуюць гісторыю роднага горада не толъкі на уроках. Яны пішуцъ вершы i апавяданні, наведваюцъ музеі i бібліятэкі, вандруюць па Беларусь i нават праводзяць экскурсы па гістарычных i экалагічных маршрутах. Каб яшчэ больш паглыбщь свае веды, сябры клуба баявой славы «Нашчадкі» арганізавалі экскурсію па ваколіцах Заслаўя, дзе падчас Вялікай Айчыннай вайны праходзілі бai, адбываліся расстрэлы жыхароў i вайскоуцаў, дзе ішла падполъная барацъба за вызваленне Радзімы. Кожны з прысутных меўся выступіцъ i расказацъ хоцъ бы пра адзін захапляючы эпізод. Такім чынам пашыралася як кола удзельнікау экскурса, так i тэма гутаркі. Кіраунік клуба Paica Іванауна Трызна запрасіла на гэтую сустрэчу навічкоу - вучняу СШ № 2,а таксама дасведчаных мясцовых краязнауцау, якой з'яуляецца i кандыдат біялагічных навук Ларыса Сцяпанаўна Талькоўская. Яна з карэнных жыхароу Заслаўшчыны, сям'я яе дзеда жыла у вёсцы Крывое Сяло. Восъ што мы даведаліся з яе аповеду...

Некалі да вайны, у 1940 гюдзе, нарадзілася дачушка ў маладой заслаўскай сям’і Сцяпана i Соф’і Крыванос. Дзяучынку назвалі Ларысай. Шчаслівыя бацькі i думаць не маглі, якая бяда напаткае ix ў хуткім часе. Менш года прайшло, i вораг абрынуў 27 чэрвеня 1941 года. «Праявіў геройства i мужнасць, верны воінскай прысязе», - было напісана у яго пахаронцы. Нясцерпнае гора прыйшло у сям'ю. Маладая удава засталася з дзіцем на руках пад акупацыяй. Але Соня не упала духам, стала рашуча дзейнічаць, рыхтавацца да барацьбы з ворагам. Жыць іначай яна не магла. Самае галоўнае - трэба здабыць зброю. У вайсковых складах пасля пажару заставался цэлымі металічныя часткі ўзбраення. Разам з іншымі патрыётамі яна пачала збіраць i перазахоўваць зброю для далейшага рамонту i выкарыстання. Соф'я Крыванос стала сувязной партызанскіх атрадаў імя Варашылава, брыгады імя Фрунзе, «Штурм» брыгады «Штурмавая», атрада імя Мікаяна брыгады імя Шчорса. Яна дастаўляла партызанам зброю, боепрыпасы, прадукты, медыкаменты i соль. Не менш каштоўнымі былі разведдадзеныя, улёткі, дакументы гаспадыні Дамінікі Ярмаш. Гэтая хата, насупраць мосту праз Свіслач, не захавалася. 18 верасня 1943 года "'вялікая група ўзброеных славакаў, якія служылі на ахове заслаўскай чыгункі ў нямецкай арміі, перайшла ў партызанскія атрады. Пераход быу падрыхтаваны заслаўскімі i мінскімі падпольшчыкамі. У Заслаўі дагэтуль памятаюць імёны славакаў: Ян Павук, Павел Паўлік, Карл Шыграй (загінуу), Стэфан Бочек (загінуў). На могілках ў вёсцы Прудзянская Слабада стаіць помнік беларускім і славацкім партызанам. Трагічна скончылася жыццё сувязной Соф'і Крыванос, якая была непасрэднай удзельніцай тых падзей. Заставацца надалей у Заслауі ёй было небяспечна, і яна села ў машыну разам са славакамі, якія накіроўваліся на сустрэчу з партызанамі. Карл Шыграй падараваў адважнай жанчыне свой асабісты пісталет. Мясцовыя жыхары ведалі, калі адбыуся пераход славакаў у партызаны i якую значную ролю адыграла у гэтым сувязная.

Хутка Соф'я атрымала наступнае задание: знайсці i перадаць у атрад прадукты харчавання. Калі ж яна таемна забегла наведаць маці з дачушкай, там ужо чакалі ў засадзе паліцаі i гестапаўцы. Яны схапілі жанчыну, адабраўшы ўсе яе дакументы, фота i зброю. Жорстка дапытвал1 бабулю: «Дзе ўнучка?». На шчасце, гаспадыня Дамініка надзейна сха¬вала дзяўчынку за печкай, заваліўшы абуткам i рыззём. Ларысе наканавана было выжыць, стаць вучоным-біёлагам, знайсщ адзіны фотаздымак маці, захаваны ў зямлі, i злачынствы мясцовых паліцаяу. 13 сакавіка 1944 года жыццё 26-гадовай маці Ларысы пакутна скончылася. Праз тры месяцы на беларускую зямлю прыйшло доўгачаканае вызваленне ад нямецкага фашызму, што было агульнай заваёвай вайскоўцаў, партызанаў, падпольшчыкаў, у тым уліку той бабулі, якая ў трагічных умовах зберагла i выхавала дзщя-сірату. Ларыса Сцяпанауна Талькоўская захоўвае памяць i ганарыцца сваей маці. Жыццёвым дэвізам Соф'і Крыванос было «Усё для Перамогі». Гэтыя словы, выбітыя на мармуровым помніку, адрасаваны i нам, нашчадкам мужных продкаў.    Яна ТРУБАЧ.