Советские люди!

Марианна Марианна
Радянські люди

Хто нині з молодого покоління українців знає, що таке п'ятирічки? А ось ті, хто народився і своє доросле свідоме життя прожив у Радянському Союзі, знали про так звані централізовані державні перспективні плани. Вони спрямовували розвиток економіки, техніки, науки, освіти та культури в СРСР на 5 років.

Насправді впродовж 70-ти років КПРС вдалося реалізувати із тринадцяти п'ятирічок "тільки" дванадцять. З останньою, 13, не пощастило. Бо вона була розрахована на 1991 -1995 роки. А відомо, що 1991 році могутня "ІМПЕРІЯ", слава Богу, розпалася.
 
Радянські люди могли віддаватися роботі, державі, суспільству сповна. Радянські люди мали правильну поведінку - радянську. Їхні думки, погляди, дії завжди збігалися, і вони були радянськими. Ці люди могли прижитися і працювати в будь-якій точці "от Москвы и до самих окраин". Їхня адреса: "..не дом и не улица", а - Радянський Союз.  Звісно, спілкувалися російською мовою (головною мовою ), культурний світ був також переважно російським, щоправда, у скорегованому радянському варіанті...

Чому ми, українці, котрі прожили 70 років у Союзі втратили здатність працювати на користь уже рідної нам держави? Невже для цього нам потрібні вожді з п'ятирічками? Чи це свобода нас розлінувала?

На мій погляд, різниця між нині вільною і незалежною Україною та колишнім Радянським Союзом полягає в тому, що тоді ті, хто працював, відповідно, й заробляв. Хоча так званої зрівнялівки не було. Йдеться про можливості людей, котрі мешкали в Москві та в інших містах, селах. Москвичі мали змогу витрачати зароблені грошики у валютних магазинах, бо мали столичну прописку. Не москвичі рублі ставили на книжку...
 
В Україні маємо інші реалії: ті, хто працюють, отримують копійчану зарплату. На жаль.

Чому в нас прірва між багатими і бідними? Хіба це капіталізм?! Чому в нас немає середнього класу? І чи буде колись? А як у нас живе інтелігенція, пенсіонери (за винятків тієї категорії, хто отримує пенсію кілька тисяч гривень і хто?).

Дуже багато "чому?"!..




ПЕРЕВОД С УКРАИНСКОГО НА РУССКИЙ

Советские люди

Кто сейчас из молодого поколения украинцев знает, что такое пятилетки? А вот те, кто родился и свою взрослую сознательную жизнь прожил в Советском Союзе, знали о так называемых централизованных государственных перспективных планах. Они направляли развитие экономики, техники, науки, образования и культуры в СССР на 5 лет.

В действительности на протяжении 70-ти лет КПСС удалось реализовать из тринадцати пятилеток "только" двенадцать. С последней, 13, не повезло. Ибо она была рассчитана на 1991 -1995 годы. А известно, что в 1991 году мощная "ИМПЕРИЯ", слава Богу, распалась.
 
Советские люди могли отдаваться работе, государству, обществу сполна. Советские люди имели правильное поведение – советское. Их мысли, взгляды, действия всегда совпадали, и они были советскими. Эти люди могли прижиться и работать в любой точке "от Москвы и до самых окраин. Их адрес: ".. не дом и не улица", а - Советский Союз. Конечно, общались на русском языке (тогда на главном языке), культурный мир был также преимущественно российским, правда, в скорректированном в советском варианте ...

Почему мы, украинцы, которые прожили 70 лет в Союзе потеряли способность работать на пользу уже родного нам государства? Неужели для этого нам нужны вожди с пятилетками? Или это свобода нас обленила?

На мой взгляд, разница между сегодняшней свободной и независимой Украиной и бывшим Советским Союзом заключается в том, что тогда те, кто работал, соответственно, и зарабатывал. Хотя так называемой уравниловки не было. Речь идет о возможности людей, проживавших в Москве и в других городах, селах. Москвичи имели возможность тратить заработанные денежки в валютных магазинах, потому что имели столичную прописку. НЕ москвичи рубли ставили на «книжки» ...

Сегодня в Украине есть другие реалии: те, кто работают, получают копеечную зарплату. К сожалению.

Почему у нас пропасть между богатыми и бедными? Разве это капитализм? Почему у нас нет среднего класса? И будет ли когда? А как у нас живет интеллигенция, пенсионеры (за исключением той категории, кто получает пенсию несколько тысяч гривен и кто?).

Очень много "почему ?"!..