Владимир Клюшин Граница 3

Ирина Мадрига
Границя 3 Сутінки

Казка для Евеліни

Теплого травневого вечора Юра сидів на лавочці біля під'їзду, де так недовго жила Інна. Як йому не вистачає спілкування з нею! .. У кишені його куртки весь час лежить кілька речей, які вони разом сплели з кольорових дротиків. Від Інни не було ні листів, ні записок. Тільки пам'ять раптом загострила все, що відбулося за цей рік. Йому здавалося, що він вчив її якійсь грі: «морський бій» або «лабіринт». Тепер він майже впевнений, що Інна всі ці ігри знала. Просто дозволила йому стати на певний час учителем. У ту мить він відчував не гру, а смак, колір, запах гри. Це були такі глибокі й сильні для хлопчика роздуми, що йому здавалося, ніби він бачить світ наскрізь.
Ні, не плетінню з дроту Інна його вчила. Тепер він зрозумів. Інна вчила його цінувати життя. Вив»язуючи  вузлик за вузликом і візерунок за візерунком, Інна говорила йому в тихій розмові про те, які «вузлики» і «візерунки» бувають у житті. Вона простими словами пояснювала складності стосунків  між людьми, між друзями. Вона мовила про те, чому бувають проблеми у дітей або дорослих. Іноді, жартуючи, сміючись по-доброму, вона казала про тонкі почуття. Зараз Юра не так виразно пам'ятає всі її слова, але він пам'ятає сенс цих слів. Її мудрі й нехитрі поради не раз допомагали йому в складних ситуаціях вдома або в школі. Скільки разів вона спокійно витирала його сльози, а йому навіть було не соромно показувати їх цій дівчинці. Тільки тепер він згадував, як від її тихих слів в серці оселявся мир, а в темряві запалювалося світло. Тоді на душі ставало тепло й затишно. І те, що тепер видається трохи дивним і незвичайним для простої людини, здавалося тоді нормальним і природним. Своєю мудрістю, спокоєм, розсудливістю вона вчила видобувати коштовності з усього, що відбувається в житті. Знаходити повсюдно золоте світло і зберігати це сяйво у своєму серці. Тепер Юра розумів усе. Поруч з ним, втілена в звичайну на вигляд тринадцятирічну школярку, цілий рік жила чарівниця Гра, охоронниця  ГРАНИЦІ.
- Навіть не Охоронниця, а грізний Страж, - сказав Юра, встаючи з лави і прямуючи до будинку.
У під'їзді було темно. Юра подумав, що знову перегоріла лампочка, і став обережно просуватися вперед, намацуючи ногою сходи. Сходинок не було. Хлопчик почав було взиратися у темряву, але це не допомагало - він нічого не бачив. Легкий світлячок радості посмішкою пробіг по його обличчю, і гайнув у серце.
- «Границя. Ігра », - майнуло в його голові.
Юра простянув руки вперед і зробив ще кілька кроків. Темрява була – хоч в око стрель.
- Ігро! - гукнув він і зупинився.
- Тихо, не треба кричати, - хлопчик почув знайомий голос.
- Ігро, це ти? Де ми? Чому я нічого не бачу?
- Тому, що в тебе очі відкриті. Заплющ очі.
Юра замружив очі й одразу побачив. Він стояв у якомусь похмурому, сірому лісі. Під ногами ріс дрібний мох, довкіл стояли криві дерева з товстими стовбурами. Єдиною яскравою плямою в цій картині була чарівниця Ігра в своєму бузковому плащі. Вона дивилася на хлопчика.
- Це не Границя, - сказав Юра, - де ми?
- Це Мороковий Ліс. Тут мешкають Варлоки.
- Якийсь пожухлий ліс. На деревах немає жодного листочка.
- Це околиця країни дорослості. За цим лісом ще один кордон - Долина Смертної Тіні. Мені не можна  туди ходити. Там - не моя влада.
- А тут?
- Тут ще моя. І я дуже рада, що ми зустрілися. Мені знову потрібна твоя допомога.
- Моя?
- Ти ж - людина. А в цей ліс люди потрапляють.
- Навіщо? Він такий тужливий.
- Він не завжди був таким. Колись, дуже давно, це був чудовий ліс Спогадів. Люди вже в старості приходили сюди, щоб відпочити. Щоб здобути снагу перед останньою подорожжю. Тут, в прохолоді лісу, вони пригадували все прекрасне, що було в їхньому житті. Їх душі зміцнювалися, навіть Долина Смертної Тіні їх уже не лякала. Але з часом люди спочали отруювати цей Ліс своїми образами, злом, помстою ... навіть я не знаю, як тут опинилися Варлоки.
- А що за Долиною Смертної Тіні?
- Я не знаю. Тільки можу сказати, що людина, яка зберегла золоте світло країни Дитинства, навіть не помітить, як подолає Долину. Замучена і обманута варлоками людина не переходить Долину, а починає йти вздовж неї. Для такої людини всі страхи і страждання тільки посилюються.
Юра замислився. Настало мовчання, але не настало тиші. Ліс був повний якихось звуків. Ці звуки були схожі на дуже тихі стогони, скрипи. Хлопчик обдумував почуте. Йому було приємно, що його ніхто не підганяє і не квапить, але раптом між деревами промайнула тінь.
- Люди? Ви сказали, що сюди заходять люди? Яка допомога потрібна від мене?
 Ігра піднесла вгору правицю, і тієї ж миті у ній з'явився золотий кинджал.
- Тримай! Це - твоя зброя.
Хлопчик захоплено й подивовано прийняв його з рук чарівниці. Зручний держак був як ніби для його руки.
- Гарний, - захоплено промовив Юра.
- Обережно, він дуже гострий.
- А що я буду цим кинджалом робити? Вбивати варлоків?
- Ні. Ходи-но - я покажу тобі.
Вони повільно попрямували до дерева, що було схоже на людину, якій викручують руки. Чи то дерево було занадто старим, чи то ґрунт у цьому місці осів, але у цього дерева було видно коріння. Підійшовши ближче, Юра вчув з-між коріння дерева важке зітхання. Ігра зупинилася і подивилася на хлопчика.
- Юра, я хочу сказати. Те, що ти зараз побачиш - може тебе шокувати. Намагайся тримати себе в руках.
Хлопчик тільки кивнув у відповідь, а по спині вже пробіг холодок. Ігра відійшла вбік і вказала на щось рукою.
- Дивися.
Серед коренів, обплетена сірими мотузками, стояла людина.  Чоловік середніх років важко дихав, ніби йому бракувало повітря. Його очі були широко відкриті, а сам він болісно корчився. Схоже, що у нього зовсім не залишилося сил.
- Що з ним? - запитав Юра.
- Варлоки. Деяких людей вони навмисне затягують в цей ліс.
- Навіщо?
- Щоб з'явилися ще варлоки.
- Я не бачу жодного.
- А ти бачиш ці сірі мотузки? Це - сильця зарозумілості і самообману.
- Які сильця? Звідки вони взялися?
- Бачиш, Юро, деякі люди хочуть не бачити правдивої реальності, воліють бути обдуреними – Варлоки їх обманюють...
- ... Вони їм закривають очі ...
- Правильно. Часом люди самі дозволяють варлокам обдурити і засліпити їх. Грабіжники із задоволенням це роблять. А люди продовжують жити в неправді і брехні. У викривленому світі.
- У реальному?
- Так. Тільки речам і цінностям життя надається неправильного змісту. Згадай, яка особливість тіла у варлока.
- Ну, вони виткані з сутінкової тіні ...
- ... Так-так, морокова тінь - це тут. У цьому лісі.
- ... У них немає хутра, ... а ще в них три руки.
- Правильно. А знаєш, чнавіщо варлокам третя рука?
Юра глянув ще раз на людину між корінням, потім на Игру.
- Ні, - сказав він.
- Двома руками варлоки закривають очі людині. Не відразу, а поступово. Таким чином, жертва цього навіть не помічає. Заразом вони постійно нашіптують на вухо всіляку брехню, плутають думки. Потім, коли варлок закриє жертві очі цілком, людина дивиться на світ його очима, а не власними.
- Людина дивиться на світ очима варлока? - перепитав Юра.
- Так. І продовжує слухати неправду. Деякі володіють мистецтвом перевертати слова. Людині кажуть одне, а вона чує зовсім інше.
- А рука? Третя рука?
- Третя рука їм потрібна для того, щоб грабувати душу. Нею вони проникають у душу людини, в саме серце. Таким чином морок і холод  охоплюють душу.
- І людина не може зупинити грабіжника?
- Якщо золоте світло Країни Дитинства згасло, якщо золото Країни пущено на вітер або втратило силу - варлока не зупинити.
- А меч Лицаря?
- Меч Лицаря викований зі світла. До його складу входять радість, мир, любов та інші прекрасні почуття, які допомагають людям відчувати себе особистістю. Цей меч обертає варлока на порохняву  і розсіює морок у душі. Тому світло повинне пронизати людину.
- Це як «промінь світла в темному царстві», - прошепотів Юра. Він був під враженням почутого.
- Еге ж, люди так кажуть. Але це тимчасовий засіб, як ваша таблетка від головного болю. Минає час, і знову голова болить.
-Збігає час ..., і варлоки знову оволодівають цією людиною, - прошепотів Юра.
- Так. Якщо людина не цінує золотого світла - вона буде легкою здобиччю. Врешті-решт, вона потрапить у цей ліс і дасть життя ще декільком варлокам.
Тут людина в корінні дерева скрикнула і почала сильно кашляти. Юра глянув на чоловіка. Той широко розкрив рот, неначе йому не вистачало повітря. Його тіло сіпнулося, як від удару струму і скорчилося. Він затих. З рота чоловіка на землю впав якийсь сірий згусток. Юра придивився. Згусток ворушився і покректував на землі. Це був варлок. Він підхопився на ноги, зиркнув на Ігру, скосив погляд на кинджал у руці Юри і швидко побіг до лісу.
- Що це було?
- Ми з тобою тільки що бачили появу на світ варлока.
- Я зрозумів, але чому так? Чому він?
- Однієї сутінкової тіні замало. Потрібне ще почуття. Погане почування. Злість, образа, заздрість – будь-що знагодиться. Лишень  одне почуття. І його може дати ...
- ... Тільки людина. Це жахливо.
- Я бачу - ти хочеш допомогти.
- Так. Мені шкода цієї людини.
- Гаразд, ... бачиш сильця? Переріж-но їх.
Юра наблизився до людини, простягнув кинджал і перетнув  сіру мотузку, яка стискала шию нещасному. Від дотику кинджала мотузка перетворилася на пил, а чоловік випав з-під коріння. Він дихав часто, але вже не так важко. Озирнувшись, він устав і повільно пішов геть з лісу.
- Він навіть не подякує нам?
- Навряд чи він узагалі нас бачить, - сказала Ігра. - Зараз він дивиться на світ власними очима.
- А що з ним буде? - поцікавився Юра.
- Сподіваюся, його знайдуть купці швидше за варлоків.
Юра розглядав свій кинджал. Взявши його якомога зручніше у руку, він зробив кілька змахів. У повітрі завис золотий рівний слід.
- Це зброя, а не забавка. Цим кинджалом ти зможеш відкривати внутрішній світ будь-якої людини у своєму оточенні.  Допомагати йому зсередини. Тільки пам'ятай: ти повинен бути обережним, акуратним і ввічливим.
- А де я його зберігатиму? Мені його нікуди покласти.
- Витягни руку вперед, - тихо сказала Ігра. - А тепер подумай, як би ти його сховав.
Юра дивився то на Игру, то на кинджал. Він розмірковував, що було б непогано , якби кинджал зникав у його руці.
- Доречна вигадка, - сказала Ігра.
Тієї ж секунди золотий кинджал щез, а по руці хлопчика розлилося приємне тепло. Юра зрозумів - кинджал знаходиться всередині його правиці. Сяйво, яке залишив кинджал, ще висіло у повітрі.
- Юра, відкрий очі, - сказала чарівниця.
Хлопчик розплющив очі. Золота смужка видовжилася і перетворилася на тонку шпарину, з якої лилося світло. Юра стояв у темному під'їзді перед своїми дверима.
Вдома все було як завжди. Батьки дивилися телевізор, вечеря була на столі. Наближалися вихідні, і домашні завдання вчити не було потреби. Юра батькам помахав рукою і пішов до своєї кімнати. У кишені штанів відчув якийсь предмет. Хлопчик засунув руку до кишені і зі здивуванням виявив маленький складаний ножик. Одна сторона корпусу ножа була позолоченою, інша - сірою. По поверхні корпусу простяглася красива бузкова смужка. Лезо цього ножа було негострим. Хлопчик зрозумів, що саме так виглядає в цьому світі подарунок Ігри - золотий кинджал. В голові Юри майнула думка. Він прислухався. По телевізору показували якийсь серіал. Хлопчик тихенько відчинив двері і прослизнув до кімнати.
Тато і мама стояли міцно обійнявшись. Юра був поруч з ними. Але це була не кімната. Вони стояли посеред невеликої галявини. Трава під ногами була сірою, потолоченою і  дуже старою. Була мряка, і з хмар сіявся дрібний дощик. Навколо них, створюючи замкнене коло, шугали різнокольорові вогні: сині, жовті, зелені - вони кружляли так швидко, що практично зливалися в коло. Юра підійшов ближче до цього кільця, простяг руку й схопив жовту сяючу кульку. Куля спалахнула яскравим жовтим світлом.
Коли хлопчик розплющив очі, він побачив, що стоїть у великій кімнаті якогось старого дерев'яного будинку. Перехняблені стіни де-не-де поросли мохом. Вікна були без скла, меблі - поламані, по кутах - пилюка і павутиння. Юра ледве впізнав у цій руїні дідусів будинок у селі. Він озирнувся. В дальньому кутку сиділа маленька дівчинка шести-семи років і плакала. Він підійшов до неї.
- Що сталося? Чому ти плачеш? - запитав він.
Дівчинка перестала плакати і подивилася на Юру великими синіми очима. Він заціпенів - це була його мама. Вона витерла маленьким кулачком щоку і сказала:
- У мене загубився ведмедик. Хлопчику, допоможи мені знайти моє улюблене ведмежатко.
- Оленько, скажи, а як звати твого ведмедика?
Дівчинка не здивувалася тому, що Юра назвав її на ім»я. Її не здивувало й те, що він узагалі з'явився тут, посеред напівзруйнованого будинку. Остаточно втерши сльози, Оля підвелася і підійшла до Юри.
- Кузя, - сказала вона серйозно. - Його звуть Кузя.
Юра підняв праву руку вгору, і тієї ж миті в ній засяяв золотий кинджал. Оля заплескала в долоні.
- Фокус - покус! Фокус - покус! Покажи ще! - вона засміялась, і Юра подумав, що вона і про ведмедика вже забула. Хлопчик почав креслити в повітрі фігури, ніби обмальовуючи стіни та вікна будинку. Раптом усе стало змінюватися просто на очах. Стіни і меблі вирівнялися, у вікнах з'явилося не тільки скло, а й фіраночки. До кімнати через вікна влетіли яскраві промені сонця. Пружини на старому дивані знову сховалися досередини. Диван став як новенький, і на ньому з'явилися дві невеликі подушки, вишиті бісером. З-під однієї з них висунулася чиясь волохата лапа. Юра посміхнувся і підморгнув дівчинці.
- Чия це лапа стирчить з-під подушки?
- Бабусині подушки! - зраділа Оля. Вона підбігла до канапи і залилася радісним сміхом.
- Кузя! Мій Кузя знайшовся!
Юра посміхнувся і подивився на Олю. Це була вже не маленька дівчинка. На дивані сиділа і дивилася на нього дівчина років сімнадцяти. Вона стала ще більше схожа на маму. Поруч з нею лежали дві подушечки, вишиті бісером, а на колінах сидів Кузя. Юра хотів щось запитати, але спалах яскравого жовтого світла завадив йому.
Він знову стояв на сірій галявині під мжичкою, від якої чомусь не ставало мокро. Було тільки трохи сумно. Перед ним так само на шаленій швидкості гасали світлові кулі. Юра хотів знову впіймати жовту, але не вийшло. Рука хлопчика вихопила з кільця яскраву зелену кулю.
Він стояв на лузі біля річки. Був теплий літній день, сонце піднялося високо. За кілька кроків від нього було двійко хлопчаків років десяти. Юра розумів, що тут хтось із них - його тато. Щось було не так.
- Навіщо ти її зламав? - сказав один.
- А ти що, Вітю, плакати через це станеш? - запитав другий. Тепер Юра зрозумів, хто тато.
- Ні, не буду. Просто я тебе вважав своїм найкращим другом, - промовив  молодий тато.
- Вважав - перевважав. Ти мені не друг, зрозумів!
- Дімо! ...
Але Діма вже йшов геть і не оглядався на того, хто все ще вважав його своїм кращим другом. Юра вирішив наздогнати Діму.
- Діма, чекай! - гукнув він.
Діма зупинився і ніби знехотя повернувся до Юри обличчям.
- А тобі що треба? Хто ти такий? - лице Діми скривилося, а очі мружилися наче від яскравого світла.
- Я - чарівник. Хочеш, фокус покажу?
- Валяй!
Юра підняв праву руку догори, і зразу ж у ній засяяв золотий кинджал. Діма позадкував, затремтів, а його рот скривився так, як ніби він з'їв вакси замість повидла. Юра зрозумів - це справа варлоків. Він сміливо зробив кілька помахів довкола Діми, так ніби відсікав щось невидиме.
Це було дивовижно. Перед Юрком стояв симпатичний хлопець років сімнадцяти. Він світився радісною, доброю посмішкою.
- У мене як камінь з душі впав, - тихо сказав він.
- А як же твій друг? - запитав Юра і озирнувся. Там, біля річки, стояв і дивився на них десятирічний хлопчик.
- Я повернуся, - твердо і доброзичливо мовив Діма.
Юра попростував по траві до тата. Підійшовши, він побачив на землі велику червону пожежну машину. Юра сів навпочіпки. Машина була яскравою. У неї висувалася драбина, відчинялися дверцята, розмотувалися шланги, і навіть була мигалка червоного кольору. Було видно, що машина нова. Так само Юра помітив «сліди», залишені Дімою. Висувна драбина була відламана від кузова, а задніх коліс узагалі не було. Юра провів кинджалом по корпусу машинки, і вона стала цілою. Юра підняв її і віддав Віті. Тільки Вітя був уже не маленьким хлопчиком. Симпатичний, засмаглий хлопчина, десь  сімнадцяти літ, з радістю взяв з рук Юри пожежну машинку і  захоплено подивився на нього. Юрі дуже кортіло порозмовляти з татом, але спалах зеленого світла перервав цю зустріч.
Юра знову стояв поруч з татом і мамою, але багато що дуже змінилося. Світило сонце. Трава на галявині була така, як ніби вона тільки що виросла. Куль, що світяться, більше не було. Безліч різнобарвних метеликів і кришталевих бабок літало по дивовижних квітах. Мама й тато прошкували, взявшись за руки. Вони посміхалися одне одному. У мами на голові був гарний вінок з квітів, а у тата на руці сиділа химерна птаха з червоними та золотими пір»їнами. Ступивши кілька кроків, вони озирнулися і подивилися на сина. Папа підморгнув йому як завше, а мама послала повітряний поцілунок, який маленькою золотою іскрою прилетів прямо до Юри.
Субота минула в домашніх клопотах. Настала неділя. Сонце світило яскраво, і Юра вирішив піти на прогулянку. Свій складанець він узяв із собою. Весь двір був залитий теплим сонячним світлом. З усього було видно: літо стрімко наближається. Юра зупинився біля сусіднього під'їзду.
- А чи не відвідати мені свого кращого друга, - сказав він, поглянувши на балкон третього поверху.
Павло відкрив двері не відразу.
- Ти чого так рано? - запитав він, протираючи очі, - чого тобі не спиться?
- Це ти ніяк не можеш прокинутися. Знову чортів ганяв до другої години ночі?
- Ну, не до другої, а до першої. І не чортів, а монстрів. Я - лицар, який рятує світ.
- Супер. Доброго ранку. А де твої батьки?
- Ще вчора в село поїхали. Приїдуть тільки у вівторок. Проходь до кімнати.
Юра зайшов у вітальню. У нього з'явилася ідея, тому права рука вже стискала бузковий корпус складаного ножичка.
В одну мить стіни кімнати відчинилися як завіса, і відкрилася дивовижна картина. Смарагдово - зелена галявина виблискувала росою в променях вранішнього сонця. Кожна росинка сяяла, як алмаз. Посередині галявини красувалося ідеально кругле озеро. По берегах водойми  росли рідкісні дерева з трикутними кронами. Юра милувався цим пейзажем, але йому здавалося, що чогось тут не вистачає. Він озирнувся і подивився на Пашу. Його кращий друг не міг милуватися цією картиною. Паша взагалі нічого не бачив. Юра оглянув друга. Варлоків не було, Паша не був у путах. Він сидів у траві і розмовляв сам із собою, а на його голові бовванів металевий шолом без прорізів для очей. Юра зрозумів - його друг живе іншим світом. Він підняв догори правицю, і в ній одразу ж з'явився кинджал.
«Так, потрібно бути акуратним. Не слід поспішати »- подумав Юра, він вирішив ще раз роззирнутися.
- Тут явно чогось не вистачає, - комусь сказав він. З наявності шолома  було зрозуміло, що Паша не тільки нічого не бачить, але і нічого не чує. Юра ще раз глянув на озеро, деревця. Йому раптом прийшла до голови ідея. Він підійшов до приятеля.
- Пашо, що ти там розповідав про лицарство? - сказавши це, він тицьнув шолом вістрям кинджала. Шолом розсипався, і Пашка закліпав очима.
- Ой! Що це? - скрикнув він і заплющив очі.
- Паш, це сонце. Подивися - як гарно. Це твій світ.
Паша звівся на ноги і перестав мружитися. Його очі розкривалися все ширше ій ширше. Юра зауважив, що галявина оживає. По небу пролетіла пташина, біля озера під деревцем з'явилися гарні  лавочки. Паша повільно рушив уперед. На його обличчі з'явилася посмішка, а в очах вигравала радість. Юра дивився вслід другові і дуже радів за нього. І ось вже на Павлові з'явилися лати, в руці зблиснув сонцем щит. Картина змінювалася на очах. Через озеро перекинувся красивий кам'яний міст, а на протилежному березі виріс величний палац. І ось, Пашка вже не йде пішки, він скаче на білому коні по кам'яному мосту у розчинені ворота замку.


(Це можна не читати. Але якщо цікаво ...)
Наступної неділі Юра прокинувся раніше, ніж звичайно. Він пробудився від смачного запаху, який линув від кухні і вже «взяв у полон» усю квартиру. Протерши очі, він пішов на кухню. Там були мама й тато. Зі столу вабило вже приготоване фірмове мамине печиво.
- Доброго ранку, сину, - сказали батьки майже одночасно.
- А що за свято? - запитав Юра.
- Ти не повіриш, - посміхався тато, - я сам здивований, але у нас сьогодні незвичайні гості.
- Синку, уявляєш, тато зустрів свого старого друга дитинства, - повідомила мама.
- Кращого, кращого друга. Дімона, - виправив тато, посміхаючись.
Юра посміхнувся і зловив себе на думці, що батькова посмішка з роками зовсім не змінилася.
- Уявляєш, - продовжила мама, у дядька Діми теж є син. Його звуть Андрій, і йому теж тринадцять років.
- Я думаю - ми подружилися. Тату, а скільки ви не бачились?
- М-м ... щось зо двадцять років.

Оригинал на странице автора - http://www.proza.ru/2010/03/12/636