Боркiндi заманына карай ки

Асет Мукашбеков
Алла тагала былай деді: Адам баласы заманга налып мені ренжітеді. Ешкайсыныз заманды сокпеніздер (налыманыз) себебі сол заман менмін. Кун мен тунді ауыстырып турган мен. Егер каласам токтатып коямын. (Заман куннін шыгып батуы). Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Кенес укіметі тусында, озім туып оскен Науалы ауылында немере агайым Ораз Кабдолдаулы Рахметов аудандык автоколонна механигі, женгем Нуркия ауылдык сауда тірегінін (сельпо) есепшісі болып, ел катарлы кызметтерін аткарды. Улдары: Ержан, Габиден, Ерлан, Нурлан барі жогары білім алды.

Заман ойпыл-тойпыл. Кенес укіметі мен социализм «женістері» жер болып, алжып, козін шел басып, озін жер тартып, озіне-озі кор казып, бакилык сапарга аттанарынын алды.

 Кудайсыз Кенес укіметінін: маркстік-лениндік теориясы мен диалектикалык материализм философиясына, жоспарлы экономикасына, коммунистік когам курылымына «заман акыр» аяндап жетті... Бул да Кудайдын ісі.

Жаратушы, Табигат жасаган Гарыш зандылыгынан макурым журт топалан тиген койдай сенделе бастады. Ішімдік атаулыны сореден алып тастауы мун екен, букіл журт колдан «жынды-сурей» кылатын ішімдіктер жасап, сыраны бокалмен, аракты ботелкемен, стаканга куйып ішетін казак – сыраны бошке не флягпен, аракты шаугіммен, кесеге куйып ішетін болды. Бурынгы ішкен, ішкен бе?! Ішудін кокесі енді басталды!!!

 Бурынгы ішкендері бар, енді ауыздангандары бар, жаппай «социалистік жарыс женімпазы» сиякты екпіндете ішті.

Ауылда жумыссыздык басталды. Мадениет ошактары опырылып, мектеп окушылары  кузде емес, шілденін шілінгір шыжыган ыстыгында сабакка барып, озі шала кепкен ми, мулдем кеуіп кетті..

Мугалімдер мен окушылардын оздері ушін жасаган «камкорлыкты» кабылдауга орелері жетпеді. Комір унем болатынын «укпады». Кулагы кылкиып капитализмнін озі,  нарыктык экономиканын козі коріне бастады.

«Акыл жастан, асыл тастан», агайынды Ержан, Габиден,  Ерлан, Нурландар оздерінін жанаша ойлау жуйесі багдарламаларымен, нарыктык экономика зандылыгын бірден кабылдап, іс-арекетке кірісті.  Оз тагдырларын гана озгертіп коймай, жаксылык шапагатынын шуагына агайындарын да, ауылдастарын да шомылдырды.

Муса пайгамбар Алла тагаладан сурады «Я, жаратушы раббім адамзат саган кандай шукіршілік айтады?». Оган Алла тагала «Несібелерінді мен берді деп білсе, сол адамдар шукіршілік айткандары». Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Агайынды Рахметовтар «Сонар» фирмасын курып, Алматы каласынын озінен 50 шакты жанар-жагар май куятын бекеттер, ондіріс, сауда-саттык орындар ашты. Оздері туып, оскен Науалыда 70 орындык мешіт тургызды.

Жумыссыз жастарды жумыска тартты. Бір гана Науалы ауылынан 1000-га жуык жігіттер мен кыздар Алматыга келіп, «Сонар» фирмасына жумыска орналасып – бастарына баспана, бір бастары екеу болып, такымдарына шашасынан жел есетін темір тулпарлар мінді.

Оздерінін тагдырларын, ойлау жуйелерін, сезім кубылыстарын, кылыктарын, сырткы бейнелерін, рухани дамуларын, от басындагы карым-катынастарын, турмыс жагдайларын тікелей оздері озгертіп, агайынды Рахметовтардын айнанын шагылысы сиякты коріністерін, бейнелерін кайталап, іске косты.

Осы азаматтарга еліктеді, осыларды улгі тутты. Жаксы турмыс кургылары, бакытты омір сургілері келді. Ойлаган ойларын нактылы іс жузіне асырды.

Агайынды азаматтарга – букіл алемдік аділеттілік Карымта заны бойынша, істеген жаксылыктарына орай, оздеріне гана емес, букіл урім бутактарына да Жаратушынын шапагаты тиді.

Республикамыз Тауелсіздік алганнан бері, Ержан Оразулы Рахметов – сонгы болган Парламент сайлауынын катарынан уш марте депутаты. Ержан – сайлаушылырынын, халкынын алгысын алып, батасына боленіп журген, еліне елеулі, халкына калаулы, сайлаушыларына суйеу, мемлекетімізге тіреу болып журген санаулы ултжанды азаматтарымыздын бірі.