Mенi комагайлыктан куткарынызшы!

Асет Мукашбеков

Емшіге толык, онкиген семіз айел келеді. Айел жукті бола бастаганнан тола бастап, босанганнан кейін тіпті семіріп кетеді.

– Емші, мені комагайлыктан куткарынызшы. Мен озімді жактырмаймын. Озімнін туріммен елді уркітпес ушін, таныстарымнан тыгылып журуге мажбурмін.

Алгі айелдін Газиз жанынын комагайлыкка жауап беретін болігімен байланысканда, онын комагайлыгы – 9 жасар баласынын денсаулыгына ерекше камкорлык жасаганынан екені аныкталады.

Келіншек ауыр аяк кезде анасы: «Егер балан сау болсын десен, тамакты коп же», – деп миына куя берген. Балага жукті болган 9 айда анасынын уйінде турган. Анасынын озі де жардай.

Келіншек баласынын денсаулыгын мактан ете алатын. Бірак, кандай толеммен! Келіншектін Газиз жаны – баланын денсаулыгына камкор болудын баска адістері бар екенін білмеген.

Ак коніл адамнын тамагы ем болады, ал ашкоз кызганшак адамнын тамагы дерт болады. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Комагайлык – Газиз жаннын жайлы жагдай жасау калауынан туындайтын жуйке адісі. Комагайлар мен мешкейлер карны ашкандарынан баска, тамакка ерекше ман береді.

Тамактын комегімен, сезім кубылыстарынын бос кеністіктерін толтыруга тырысады. Газиз жанында байланыс орнайды: асказанды ынкия тойып толтыру – сезім кубылысынын бос кеністігін толтырып, сезім канагатына болену. Адамдармен осылайша араласып, суйкімді болып  корінгісі келеді.

Суйіспеншіліктін жоктыгы, омірге разы болмау, оган канагаттанбау: адамды тамакка ынкия тойган мезетте – тез, ап-сатте лаззат алып канагаттануына акеледі.