Емшегi iсiп, катып, ысып кеткен келiншек

Асет Мукашбеков
Емшегі ісіп, катып, ысып кеткен келіншек

Жас келіншек улга босанады. Босануы калыпты отеді. Ушінші куні бала емізетін айелдердегі сиякты суті молаяды. Емшегі ісіп, катып, ысып кетеді. Келіншек озінін кызуын олшейді. Массаган! Сынап баганасы 40 градустен котеріліп кетіпті. «Мумкін градусник бузылган шыгар», – деп екінші олшегішті алады. Бул жолгы дене кызуы алдынгыдан да жогары.

– Танкаларлык жагдай, озімді жаксы сезінемін. Тек кана кеудем лапылдап ортеніп тур. Медбикені шакырайын.
Медбике келіп градусникке карап, иманы келсаптай болады.
– Орныннан тыпыр етпей жатыныз. Мен казір дарігерді шакырып келемін.
Алкынып дарігер мен бала босандыратын акушер келеді. Дарігер медбикеге:
– Тез арада анальгин, димедрол, гормон, антибиотик дайынданыз.

Акушер кемпір келіншектін кеудесін байыптап карап:
– Сутінді саудын ба?
– Жок.
– Онда ман жайын белгілі болды, карагым.

Акушер кемпір келіншектін емшегін укалап, сутін сауа бастайды.
Келіншек ауырсынып, шыдай алмай барады.
– Шыда карагым, алгашкы кезде киын болганмен, сонынан барі жаксы болады.

Дарігер:
– Озіннін сутін калай коп. Менін келіншегім босанганда суті аз болды. Оны жангак, сутті шаймен косымша коректендіруге тура келді. Екі куннен кейін суттін агыл—тегіл болганы сонша, кайда коярымызды білмедік. Перезентханадагы сабилердін жартысын емізуге жететін.

Осы сатте озінін дарі-дармектерімен медбике де, алып-ушып жетеді.
– Кел егейік.
– Мумкін, екпей-ак коятын шыгарсыздар. Айт-айтпа химия гой. Бала ушін жаман болады.
– Сен не! Озіннін емшегіне карасаншы. Онын жанып турганы соншалык, жумыртка куыруга болады. Кызуын 40- тан асып кетті.

Осы сатте келіншектін куйеуі келеді.
– Не боп калды?
Дарігер мен медбике жагдайды айтады. Акушер кемпір танауына су жетпей емшекті сауып отыр. Келіншектін куйеуі келіншегінін мандайынан суйіп:
– Екпей коя турайык. Онын кызыуы калыпты.

– Калыптысы калай?, – деп дарігер мен медбике оре турекеледі.
– Сіз градусникке караныз.
Куйеуі градусникті мукият карап, алаканымен келіншегінін мандайын устап турып:
– Буларды лактырып жіберсеніз де болады, бузылган. Дарігер, озініз мандайын устап корінізші. Кызуы калыпты. Дарігер келіншектін мандайын устап:
– Баска градусник акеліндер.

Бірнеше минуттан кейін баска градусник калыпты кызуды корсетті.
– Міне гажап! Екі градусниктін бірдей істен шыгуы мумкін емес кой.
Келіншектін куйеуі:
– Градусниктер бузылмаган. Жиналып калган сутті сауып тастап еді, кызуы оз калпына келді. Бар болганы осы гана.

Келіншек озін жаксы сезінді. Емшек бездері жумсарды.
– Мен енді унемі озімді сауып отыруым керек пе?
– Бастапкы уакытта гана. Сонан кейін озі калыптасады. Балага канша сут керек, сонша сут болінетін болады. Акушер кемпірдікі дурыс еді. Келіншек бір аптадан кейін саумай, емізе бастады.

Емшек бездерінін жетілмеуі

Емшіге кей кезде жас кыздар келіп, гипноздын комегімен емшектерін улгайтып берулерін отінеді. Коптеген жагдайларда олардын тілектері орындалады.