Виктор Меркушев Летний сад

Ирина Мадрига
Літній сад

 Думка щодо того, яке місце слід умовно вважати центром Петербурга, не є аж такою виразною, як у випадку, якби подібне питання виникало стосовно Москви; дехто міркуватиме за краще осердям Петербурга позначити Двірцеву площу, хтось - Петропавловку, а інший скерує до Літнього саду з резиденцією Петра Першого.

На відміну від перших двох визначних пам'яток, що збереглися до наших днів з невеликими змінами, обличчя Літнього саду значно залежало від епохи. Від парадної пишноти петровського часу до скромного тінистого парку сьогодення.

План повоєнної реконструкції Літнього саду відновив деякі елементи його минулого вигляду, але, швидше за все, Літній сад назавжди втратив те, що його вирізняло в дні проведення «славних урочистостей» і помпезних асамблей. Від штучних водойм зберігся один лише Карпіїв ставок, і нічого не залишилося від вигадливих паркових будівель і декоративних композицій з кущів і дерев.

Розташовану тут з петровських часів скульптуру, на відміну від сучасних паркових її зразків, слід оглядати з певного сектора. «Мертва зона» статуй і бюстів, які є практично необробленим мармуром, за задумом проектувальників мала бути прихованою за зеленим рослинним тлом, на якому вони повинні виглядати найбільш ефектно; та й власне ідея формування рекреаційної зони біля палацу втратила своє первісне значення, однак магія місця та історії все-таки змушує нас вважати Літній сад видатною пам'яткою ландшафтної архітектури.

Жителів міста завжди вабили його алеї. Спочатку, з 1755 року, сюди пускали городян у визначені дні, до початку дев'ятнадцятого століття сад став улюбленим місцем зустрічей і відпочинку петербуржців. «Літній сад - мій город», - писав Пушкін. Так відрекомендувати куточок міста, який, по суті, належить усім, можна лише за умови, якщо трапиться знайти там щось співзвучне власній душі, щось дуже зрозуміле і близьке. Ті, кому пощастило відвідати Літній сад, завжди зберігатимуть у собі враження про нього. Дійсно, без цієї пам'ятки Петербург не уявляється. Без прозорої, невагомої, як біла ніч, Фельтенівскої решітки, «медуз» Шарлеманя, малої архітектури Россі і Трезіні. Де, як не тут, вдається зупинити мить і відчути її наповненість і велич, побачити, як росте трава, як сріблиться лист тополі по своїх нерівних краєчках, яка примхлива і вишукана щонайдрібніша квітка резеди і виблискує різнобарвним атласом пелюстка касії. Тут навіть втрати зголошуються, нависаючи якоюсь задумливою фігурою недомовок. Напевно, тільки так і може спілкуватися з нами історія, власною складною мовою - багатозначною і невимовною в тому сенсі, що зміст вгадується лише деінде, для якого і ми - тільки частина мови.

Оригинал на странице - http://www.proza.ru/2007/09/09/135