III Тарау. Денсаулыктын он кагидасы

Асет Мукашбеков
III Тарау. Денсаулыктын он кагидасы
Сен оз дененді омірдін керемет кубылысы ретінде курметтеуін керек.
Сен коздыргыш ішімдіктерден, барлык табиги емес, олі тамактан бас тартуын керек.
Сен оз дененді онделмеген, тек табиги, тірі тагаммен коректендіруін керек.
Сен озіннін денсаулыгына калткысыз кызметінді гумыр бойы арнауын керек.
Сен дурыс іс арекетін, нагыз демалысын аркылы оз дененнін саулыгын сактап арттыруын керек.
Сен оз жасаушаларынды, булшык етінді, канынды таза ауамен, кун шуагымен тазалауын керек.
Сен озіннін танін мен санан озін жаман сезіне бастаганда, кандай болмасын тамактан бас тартуын керек.
Сен оз ойынды, созінді, мінезінді аркашан байсалды да, аскак калыпта устауын керек.
Сен табигат зандылыктары туралы білімінді туракты турде толтырып отыруын керек.
Осыны омірінін магынасына айландырып, оз істеген енбегіне куануын керек.
Сен табигат занына багынуын керек. Денсаулык сенін кукын, осыны пайдалана біл! Поль С. Брэгг

Ескерту: Кейбір манызды деген тарауларды, ой-пікірлерді алдынгы жазган кітаптарымыздан алып кайталап отырмыз. Себебі, Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.) былай деген:
«Даналык соз – мусылмандардын жогалткан (іздеп журген) нарсесі. Оны кай жерден тапса, сол жерден сініріп алуга хакылы».

Ауру кылмыс, кылмыскер болмайык!
Жанын сау болса, сорлымын деме,
Танін сау болса, жарлымын деме. Казак макал-мателдері

Сіз ашыккан кезде, агзанын омірлік куаты тазалау жумысын жургізеді.
Агза озін-озі тазалайды, озін-озі емдейді, озін-озі калпына келтіреді.
Сіз тамак жеуді токтаткан кезде, агзанызда керемет кубылыстар болады.
Егер, сіз агзаныздын тазалыгын сактагыныз келсе, сіз ашыгуга тиіссіз!
Бірнеше рет ашыгып корініз, сіз бурын сезбеген – денсаулыкка жетелейтін ішкі тазалыкка тап боласыз, настыктан кутыласыз!

Озініздін рухани кушінізді жогары денгейде устаныз
Денсаулыгын, ахуалын бар кезінде Алланы танып, жалбарынып жур, киыншылыкка тап болган кезінде Ол да сені таниды. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)
 
Тіпті бір таулік ашыканнын озінде де, сіз агзаныздын тазаланганын білуінізді калаймыз. Картаймайтын, ауырмайтын, шаршамайтын дене курып жатырмын деген ойдын озі, ашыгу кезенінде жігерінізге – жігер косып, рухани кушінізді еселей туседі. Озінді-озін мусіркеу, т.б. керітартпа ойларды басыннан ку. Кунделікті ашыккан ар куні кайталаныз:

Ілім жолы киын жол, сабырлы бол. Сонда гана ілімге ие боласын. Алла тагала мусылманнын білімді болуын калайды. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

1. Бул куні мен оз танімді табигаттын колына тапсырдым. Мен, Жаратушыдан ішкі тазалыгымды тазалауын жане жанартуын сураймын.
2. Мен, ашыккан кездегі ар минутымда, оз агзамнан (организм) кауіпті уларды куамын. Арбір ашыккан сагатымда, бакытка кенеле беремін.
3. Сагаттан сагат откен сайын, менін агзам озін-озі тазалайды.
4. Мен, ашыккан уакытымда, адамзат устаздары гасырлар бойы колданган танді, рухты, сананы тазалау адісін колданамын.
5. Мен, ашыгу кезенінде оз жагдайымды толыктай бакылаймын. Ешкандай отірік карын ашу сезімі, менін ашыгуымды токтата алмайды. Мен оз ашыгуымды сатті аяктаймын, себебі табигат кушіне сенемін.
Осы создерді кайталай отырып, сіз оз агзаныздын (организм) ар жасаушасын  (клеткасын) баскарасыз. Баскару сана аркылы іс жузіне асады. Міне сондыктан да, жеке ашыгу багдарламанызды достарынызбен, таныс-туыстарынызбен талкыга салмауынызга шакырамыз! Ашыгу аркімнін жеке ісі. Агзаныздан улар шыккан кезде аздап киналасыз. Бірак сіз кайталап айтыныз: «Бул кайтсе де кетеді!». Алган бетінізден кайтпаныз, бірбеткейлік танытып, тазаланып болганнан кейін агзанызда болатын гажайып озгерістер жайлы ойланыз. Осыган куаныныз.