iванова рибна юшка

Иван Сергиенко
"ЦІЛКОМ ТАЄМНО"

рибна юшка на гарбузі з мятою:

1. морська або нежирна річкова дрібота, або рибні хребти і голови
2. овочевий супний набір - морковка, корінь петрушки, селера, цибулина.
3. скибка середнього помаранчового гарбуза (500 гр)
4. Філе, або великі шматочки білої риби (білий амур, масляна, стєрлядь, осетр -в розракунку 100 грамів на їдока)
5. Креветки великі або скампі гамба свіжоморожені(1 штука на їдока)
6. пучок свіжої м"яти.
7. 150 мл рідких вершків.
8. 150 мл білого сухого вина типу аліготе
9. сіль,перць чорний горошок, червона або жовта паста тайського каррі, або аджика, або просто стручок червоного пекучого перцю.
10. свіжий білий хліб типу багет.

Рибну дрібноту зварити разом з овочами і порізаним на кубики гарбузом до отримання бульону (30 хв). Дрібноту можна варити у марлі щоб не виловлювати потім луску та "ґлазкі". Вийняти овочі і рибу. Дати дещо охолонути. Рибними відходами нагодувати кота. Овочі подрібнити у блендері або потовкти і вкинути назад у бульон. Додати спеції (стручок перцю не подрібнювати). Довести до кипіння і повкидати шматочки риби. На маленькому вогні тримати ще 5 хв. Долити вершки. Вимкнути. Вкинути жменю м"ятних листочків, залишивши декілька листочків для оздоблення. Долити біле вино і залишити під накривкою.
Креветки почистити від хітину і розрізати вздовж по середній лінії не до кунця хвостика. Обсмажити 1,5 -3 хв на пательні при великому вогні (краще на оливковій олії). Хліб можна нарізати і підрумянити в духовці при темп 200 гр.

Вийняти стручок перця (можна покласти у тарілку ворога), розлити крем-юшку у супні мисочки. На край кожної повісити обсмажену креветку (вони химерно скрутяться, врешті можна і просто вкинути на поверхове плавання), Прикрасити листочками м"яти. Можна прикрасити каплею гарбузової олії, або кришками товченого гарбузового насіння. Подавати з підрумяненим баґетом і охолодженим білим вином (Аліготе, Фетяска, Шаблі,Шардоне), Смачного!

опція оздоблення:

якщо хочете остаточно добити гостей оформленням, то зробіть каре-корони з білого амура.Треба реберна частина тушки білого амура розпущена на половинки вздовж. Надрізаємо тушку між ребрами як на котлети, але не до кінця, а так щоб спинки залишилися не роз"єднаними. У залежності від величини риби - ділимо на шматки по 3-5 сегментів. відділяємошкіру та м"якоть у частині брюшка, залишаючи ребра. (брюшка підуть на бульон і котові). Вивертаємо сегменти у корону (філейна спинка внизу ребра корони вгорі). Кінці зчіплюємо на реберну кістку.Оскільки реберні кості у білого амура досить великі їх дещо можна підрізати. Варити такі корони слід обережно. Викладати в тарелі окремо, прикрашаючи тією ж креветкою в середину корони.
Увага, авторський рецепт, усі права застережені!