сценарна заявка Малий муедзин

Иван Сергиенко
Людське чудо

Історичний епос(трилогія)

1. Найменший брат
2. Лебенсборн
3. Малий муедзин

Частина третя  - Малий муедзин


Вранішній промінь сонця грає на старій світлині, що висить на стіні. Постарілі Інґеборґ й Еліас сидять на стільцях. За ними стоїть молодий католицький священик. Лунає заклик муедзина з мінарету: « Алла акбар, аль рагім, аль рахмет….»

Отець-місіонер Роман прокидається. Про себе: от халепа знову проспав перший намаз…
Він хутко стає на коліна до вікна і читає вранішню молитву.

базар

Сонце піднімається, запалюючи гірські краєвиди навколо провінційного середньоазіатського містечка (Ірак…)

Містечко оживає, сьогодні базарний день, встановлюють трапецію для канатохідців.

Повідомлення з Радіо про початок антитерористичної операції США проти тероризму.

Розмова з сестрами-служницями. Життя містечка. життя місії з її невеличким госпіталем.

В турботах проходить день і завершується вечірньою молитвою.

Світає. Отець Роман у гарному гуморі стоїть коло вікна чекаючи першого промінчика сонця. «Прости господи за гординю мою, але сьогодні християнська молитва розпочне день. Господи дай мені знак …

Раптово, як це буває у гірській місцевості на півдні, з;являється сонце.

«Отче наш, ти що еси на небесах…

Отець Роман запинається посеред молитви і вслухається в ранок. Тиша. Жодного «Аллах акбар…» з мінарету…

Він продовжує молитву. Завершивши ще раз вслухається. Тиша. « Невже він проспав? Ні не може бути…

Він хутко збирається і йде вузькими вуличками у напрямку мечеті … Не наважуючись підійти ближче він бачить кілька віруючих , які здійснюють намаз. Але де ж молитва муедзина? В деякій непевності священник стоїть споглядаючи обряд і повертається.

День. Східний базар.  Серед натовпу шугає пес. Вочевидь розумний і навчений  дворняга  вичікує момент і миттєво вихоплює товар з прилавків, а то й рук покупців. Далі в карколомній втечі філігранно оминає переслідувачів і перепони, несучи здобич хлопчакові - волоцюжці. За ще одним забігом пес висмикує лаваш з рук священика. Але цього разу крадій  - не має щастя. Підбитий палицею, він опиняється в мішку. Чоловіки на ринку знають, що пес «працює» не один, а отже, підвішують пса у мішку  на міській брамі і виставляють варту на цілу ніч.

Ахмет, так звуть волоцюжку, мучиться цілу ніч, але не всилує здолати себе і врятувати друга-пса.

Наранок пса в мішку вкидають у арик. Ахмет не витримує і кидається слідом на порятунок. Побачивши, що Ахмет не вміє плавати, священик стрибає у воду і рятує братію на очах всього мусульманського селища.

Нажаль пес потонув. Священик дає нічний прихисток Ахмету у християнській місії.
Серед ночі він чує дивне виття з міссійної церкви.

Перед олтарем і розп’яттям стоїть на колінах Ахмет, перед Ахметом покладено мертвого пса. Ахмет молиться до Аллаха ( в образі Ісуса) , аби той сотворив чудо, і оживив «друга».
Голос Ахмета звучить божественно, і він знає молитви…
Перелякашись Ахмет і Священник влаштовують перегони в Храмі.

«Якщо не скажеш, я вкину тебе з псом назад ув арик» - говорить священик, упіймавши хлопця.


Виявляється, Ахмет живе у підвалі старої мечеті. Ніхто не знає про існування підвалу, а вони з псом залазять туди через дірку в чагарях. Ахмет знає всі молитви зі слуху.
Він розповідає , що муедзин смертельно хворий.

Священик просить провести його таємно до муедзина. Вони беруть ліки і стукаються до немічного. В дивній розмові, наче у мареві, муєдзін зголошується взяти ліки і всиновити Ахмета.

Вдосвіту, ґвинтові сходи на мечеть. Ахмет силується допомогти муедзину піднятися.Той нездужає і відправляє хлопця самого…

Ранок. Священик чує юний голос нового муєдзіна – Ахмета. Сходить сонце.

Радіо передає звістку про оголошення війни з терористами. На базарі будують сцену для східного цирку. Канатохідці, факіри, музиканти…

Ранок. Зруйнованіа християнська місія. Жінка кидає камінь у священника: Шайтан!

Від зруйнованої мечеті шкандибають муедзін і Ахмет, затуляючи собою священика.

Починається намаз, починається молитва – спільна.

Отара овець проходить між духівництвом і людом. Багато овець…