збекистон арз т ланишини с рамо да

Гуардс Аликсей
30.09.2009
Шерзод Юсуф
Газ таъминотини ;айта тиклаш учун музокара олиб бориш ма;садида Тошкентга борган “;ир;изгаз” очи; ;иссадорлик жамияти ра;бари Саламат Айтикеев ўзбек ;амкасблари билан келиша олмай ;айтиб келди.

Шу йилнинг 28 сентябр куни Бишкекда бўлиб ўтган матбуот анжуманида “;ир;изгаз” очи; ;иссадорлик жамияти ра;бари Саламат Айтикеев, Ўзбекистон олдидаги ;арзни тўлаш учун йил охиригача муддат сўраб Тошкентга борганини, биро; Ўзбекистон тараф бу илтимосни рад этгани ;амда ;арзни тўлалигича тўлашни талаб ;илганини билдирди.

“;ир;изгаз” расмийсининг айтишича,  газ нархининг ошиб кетгани ва глобал ин;ирознинг ;ир;изистон и;тисодига еткизган кучли зи;ни боис ;ир;изистоннинг Ўзбекистон олдидаги ;арзи кўпайиб кетган.

Расмий маълумотларга кўра, ;ир;изистоннинг газ учун Ўзбекистон олдидаги ;арзи 18,8 миллион долларни ташкил этади. Бундан 5 миллион доллари эса а;олининг истеъмол ;илинган газ учун тўланмай кела;тган ;арзидир. Мазкур ;арзнинг катта ;исми ;ир;изистон жанубий вилоятларида исти;омат ;илувчиларга тегишли.

Газдан ;арзи 2 миллион долларни ташкил ;илувчи Ўш ша;рида айни пайтда абонентлардан газ ;а;ини ундириш бўйича чора-тадбирлар кўрилмо;да. Масалан, газ хўжалиги, милиция, молия полицияси ва ша;ар ;окимияти ходимларидан иборат 42 та махсус гуру; тузилиб, а;олидан ;арзларни ундириш бўйича рейдлар ўтказилмо;да.

- Кўплаб абонентлар Россия ёки бош;а ё;;а кетган. Уларнинг уйларида ижарачилар ёки бош;а одамлар яшаяпти. Биз уларга уй эгаларига газ ;а;ини тўлаши кераклиги тў;рисидаги талабимизни етказиб ;ўйишни айтаяпмиз. Акс ;олда, газ узиб ;ўйилиши ;а;ида ого;лантираяпмиз, деди газдан фойдаланишни назорат ;илиш бўлимининг бошли;и Талайбек Ма;сутов.

Ўш ша;ар ;окими Мелис Мирзакматовнинг маълум ;илишича, ўтказилаётган рейдлар натижасида 3 кун ичида Ўш ша;рига тегишли 72 миллион сўм (1 А;Ш доллари та;рибан 44 ;ир;из сўмига тенг – та;р.) ;арздан 2 миллиони ундирилган.

Эслатиб ўтамиз, Ўзбекистон 23 сентябрдан 24 сентябрга ўтар кечаси ;ир;изистон жанубга газ беришни тўла тўхтаган. Натижада ;ир;изистоннинг жанубий ;удудлари бўлган Ўш, Жалолобод, Боткен вилоятлари бутунлай газсиз ;олган.

28 сентябрдан эса ;ир;изистон шимолига газ берилиши ;ам 30 фоизга ;ис;артирилди. Бунинг натижасида “;ир;изгаз” очи; ;иссадорлик жамияти 25 миллион сўм (та;рибан 570 000 А;Ш доллари – та;р.) ;арзга эга Бишкекдаги исси;лик марказига газ беришни тўхтатди.

- Биз корхоналар ;арзларини бирданига тўлай олмасликларини тушуниб турибмиз. Кўплаб корхоналар ;арзларини тўлашга ;ийналмо;да. Биз уларга доимо енгиллик яратиб берганмиз. Биро; ;озир “Ўзрансгаз” олдидаги ;арз кўпайиб кетмаслиги учун уларни тўла ўчиришга мажбур бўлаяпмиз, деди “;ир;изгаз” очи; ;иссадорлик жамияти ра;бари Саламат Айтикеев.

Исси;лик марказига газ берилиши тўхтатилгани натижасида ;ир;изистон пойтахтининг бир неча ;удудларига исси; сув бериш тўхтатилди.

Саламат Айтикеевнинг айтишича, Ўзбекистон билан музокаралар давом этмо;да. Музокараларни ;ир;изистон саноат ва энергетика вазири Илёс Давидов олиб бормо;да.

2009 йилнинг 8 ойи ичида “;ир;изгаз” очи; ;иссадорлик жамияти Ўзбекистондан 42 миллион долларлик газ олган. Бундан эса 28 миллион доллари тўланган, холос.