Эркин микрофон - Мухолифат бирлашсин!

Гуардс Аликсей
30.09.2009
Фаррух Юсуфий
Ўзбекистонда оддий одамлар ;амон хориждаги мухолифатга умид кўзини тикмо;да; бугун улар хал;имиз озодлиги йўлида бирлашсин; биз ;ам уларга ;рдам берайлик; дейди жиззахдан ;ўн;иро; ;илган ;а;рамон ака.

Озодликка ;аш;адaрёдан ;ўн;иро; ;илган илк су;батдошимиз ўз исмини айтмасликни маъ;ул кўрди.

Туманлардан биридаги фермерлик хўжалигида сувчи бўлиб ишлайдиган бу юртдошимиз шу кунларда давом этаётган пахта йи;им-терими билан бо;ли; муаммодан гап очди.

- Ака шу кўзбўямачиликнинг ;аммаси биздада! ;ишло;да ;озир пахта сезон бўлса; бу сезонда ;амма ;; кўзбўямачилик. Пахта териладиган кунлари техниканинг ;аммасини под;мга чи;ариб; кўчанинг юзига чи;ариб ;ўяди; ўша куни иш деган нарсанинг ўзи бўлмайди.

Пахтанинг нархи ;озир 55-60 сўм; бир килоси. Энг баланд нархи 60 сўм. Ундаям фермерларнинг ўзи чўнтагидан бераяпти бу пулни; давлат томонидан умуман банклар пул бера;тгани йў;.

Озодлик: Пахтани ким тераяпти?

- ;озир пахтани ;ш болалар ;ам тераяпти; 5-синфдан тепаси ;ппасига пахтага чи;иб кетган. Мактаб ;пилган; 5-синфдан ю;ориси йў;. Лицей; коллежларни ;ам олиб келиб ти;аяпти шийпонларга. Шийпонлар ;ам энди ўта ;аровсиз бир а;волда.

Озодлик: Шу 55-60 сўмга ;ам одамлар индамай пахта тераяптими?

- Мажбурда энди; илож йў;. Нима ;илиш керак; бош;а пайт шу пул ;ам йў;да! Пластик карточка деган бир гурунг чи;иб ;олди; икки-уч ой бергандек ;ам бўлди; униям бўлса 15 фоизга. ;ишло;да пластик карточка ишлатадиган жойлар йў;. Ша;арга борсангиз; 15 фоиз. 25 минг сўм ойлик бор ичида; унга нима олишниям билмайсиз. Ана шундай гурунглар бўлиб ;тибди бизда ака. Тўрт йил бўлади; газ деган нарса умуман йў;олди.

Шу ерда сувчи су;батдошимиз миниб кета;тган эшакнинг ;ам ;ишло;даги о;ир ;а;т ;а;даги шикоятга ;ўшилгиси келди чо;и; ;анграб юборди. Эшагини ;анграшга ;ўйиб бергач; су;батдошимиз гурунгни яна давом эттирди.

- Свет ;ам йў; газ йў; бўлганига. ;ишларда свет 24 соатлаб ўчади. Ойлаб ўчиб ;тади; биров сўрамайди уни. Оддий одамлар сўрагани билан; бунинг ;еч бир фойдаси йў;. Битта началник мелиса келадида; ;амманинг овозини ўчириб кетади, дейди ;аш;адрёлик сувчи су;батдошимиз.


Фермер ўтган йилги пахтасига пул ололмай сарсон...

Фар;онадан ;ўн;иро; ;илган Абдуллатиф исмли фермер шу кунларда ўз далаларида пахта тераётган ёрдамчиларга пул тўлай олмаётганини айта туриб; бунинг сабабини тушунтириб берди.

- Ўтган 2008 йилги ;осилнинг суммаларини; мана 2009 йилги пахта терими тугаяпти; ; теримнинг ўртасида турибмиз; ;али шу суммалар келгани йў;. Ўша 2008 йилда сотилган пахтанинг пуллари ;али бизнинг уч;тимизга етиб келгани йў;. Бир йил бўлаяптиям; бу пул йў; ;али. Сўрасак; давлат томонидан ўша экспорт масаласи ;ийинлашди; деган гаплар бўлаяпти.

Озодлик: Шуна;а деб тушунтиришаяптими сизларга?

- ;а; бизга шуна;а тушунтиришаяпти.

Озодлик: Унда нимага бу йил яна пахта экишга мажбур ;илди? Олдин ўтган йилгисини сотиб; янгисини кейин экамиз; демадингларми?

- ;а; кимга айтасиз бу дардингизни?

Озодлик: Сизни бу йил ;ам пахта экишга мажбурлаганларга айтмадингизми?

- ;а; сенга фермерлик мажбур эмас; дейишаяпти буна;а гапларга….



Бирлашган ўзар; бирлашмаган тўзар....

Жиззахдан ;ўн;иро; ;илган ;а;рамон ака, Ўзбекистон мухолифат гуру;ларининг тар;о; ;олда ;олаётганига эътироз билдириш истагида Озодликка мурожжат ;илибди.

Ўзбекистондаги аянчли а;волни яхшилаш учун охирги умидимиз шулардан; бунинг учун эса мухолифат бирлашиб, хал;;а бошчилик ;илиши керак, дейди ;а;рамон ака.

- Мен ўзим Му;аммад Соли; жанобларини жуда ;урмат ;иламан. Олдиндан; ўша союз пайтида; иттифо; тар;алмасдан туриб у кишининг чи;ишларини мен ни;оятда ;изи;иб томоша ;илганман; ўша пайтдаги сессия; йи;илиш ва мажлисларни ни;оятда ;изи;иб кузатганман. Жуда ;атти; жон куйдириб курашган у киши. Биринчи ўринда ўша ;ишло; хўжалиги; ;ишло; хўжалигидаги а;олининг ;а;ти тў;рисида куюниб; Горбач;влар билан жуда ;атти; талашиб;тортишувлар ;илган у киши. Муста;илликниям шу киши кўтарган; десам бўлаверади. Менинг ўзим билганимча; муста;илликниям асосан ўзи шу киши кўтарган. Бу мени билганим; ким буни инкор ;илмо;чи бўлса; мар;амат.

Кейин имкони бўлса;шу мухолифатчиларга етказинг; бугун эркчими; бирликчими ;айси бўлишидан ;атъий назар; бирлашиши керакда! Бирлашган ўзар; бирлашмаган тўзар; деган ;алиги на;л борку! ;аммаси уни ундай; буни бундай демасдан; шу муста;ил бўлишимиз керак; хал;имиз озод бўлиши керак; хал;имиз учун курашишимиз керак; дедими курашиши керак.

Бизнинг ;ўлимиздан келадиган иш бўлса; бўлса айтсин; бажонидил ;иламиз. Жонимиз фидо; бажонидил ;рдам берамиз; озодлигимиз учун; хал;имиз тинчлиги; осойишталиги учун; риз;у баракот учун; бола-ча;амиз келажаги учун жонимизни фидо берамиз; дейди дейди жиззахлик ;а;рамон ака.