Мъже

Римма Азати
        Те се разделиха. Дъщерята остана при нея, синът - при него. "Може би, така е по-добре", - мислише той, като излизаше от сградата на съда. Синът го очакваше в градинката, седнал на една пейка.
        - Що не играеш? - Запита го той, като наближи пейката.
        - Нали пазя багажа, - отговори момчето.
        - Да, да, - като че ли на себе си, каза бащата и добави, - сега накъде?
        - Не зная.
        - Как да не знаеш? Не ти ли се яде? Може би, кебапчета?
        - Добре. - Тихо отговори момчето.
        Бащата взе чантата от пейката, нарами я, подаде ръката си на детето.
        - Тръгваме, - каза бащата.
   
        Те се насочиха към най-близката закусвалня. Наближаваше обяд и в закусвалнята вече имаше много хора. Те се спряха до една маса. Бащата остави багажа върху едно от столчета, взе от масата солницата, подаде я на сина си:"Дръж", - и леко изтръска покривката, обърна я и отново я застели. "Какво толкова пък? И други хора правят така и се хранят на такива покривки," - като че ли, се оправдаваше пред самия себе си, помисли той и на глас добави:
         - Сядай, сядай, аз ей сега.
         - Ще ти помогна, - каза момчето.
         - Няма нужда, сам ще сервирам.
         Момчето послушно седна на стола и зачака баща си.

         Кебапчета бяха съвсем горещи. Изпиха и по една лимонада. Поседяха няколко минути мълчаливо. Момчето си играеше със солницата, като я търкаляше от единия край на масата до другия. Бащата замислено гледаше през прозореца. "Какво да правим сега? - Мислише той. - Къде да отидем? Дом вече нямаме, поне в този град, за влака е още рано".

         "Що ли трябва така да бързаме? Ето, сега няма къде да отидем... Що пък да няма? - Продължаваше да мисли той. - Нали имам и аз приятели. Само че сега"..., - той погледна към сина си.
         
         Момчето избърса чинийката си с хлебчето, отчупи коричка хляб, посоли я, изяде и нея. С опакото на ръчичката си обърса своите устни.

         - Е, как си? Добре ли се нахрани?
         - Добре, - отговори момчето, въздъхна дълбоко, - айде да се прибираме.
         - Чакай, момчето ми, не бързай.
         - Искам в къщи.
         - Да, да, чакай. Но първо ще заминем с теб на гости при баба ти.
         - Сами?
         
         - Сами. Нали сме мъже.
         - А кака? - Запита очудено момчето.
         - Кака? - Замисли се бащата... - Искаш ли да отидем на кино? - Прекъсна той детето.
         - Не искам... Искам в къщи. - Тихо каза детето.
         - Нали ти казах, че отиваме при баба.
         - Не искам при баба.

         Бащата започна да се нервира. Извади цигарите си.
         - Тук не се пуши, - докосна ръката му детето.
         - Да, да, тук не се пуши... Да тръгваме.
         Те станаха и се насочиха към изхода.

         - Уморен съм, - каза момчето след като походиха около един час из магазините.
         - Искаш ли сладолед? - Запита бащата, за да отвлече вниманието на детето.
         - Не искам... Искам си в къщи, - отговори уморено детето.
         - Стига с тая къща, - ядоса се бащата.
         - Не искам при баба.

         Бащата започна да губи почвата под краката си.
         - Не си дете... Нали си мъж! Престани да хленчиш.
         - Аз не хленча, аз искам в къщи, - почти шепнешком каза момчето. Очите му се увлажниха, нослето леко затрепери...

         В тази вечер те отидоха на хотел. В хотела нямаше топла вода. По коридорите почти цяла нощ ходеха хора. Те разговяраха високо, тропаха, се смееха. Като лягаше снощи върху твърдото легло в тази неуютна, непозната стая, момчето се питаше, защо не са в къщи. Защо татко и сега не иска да отидат в къщи...

         До влака оставаше още един час. Бащата започна да се безпокои - какво да прави с детето:" Като че ли, не е малко вече. Но още не е голямо. Само на шест години е, а е и малко инат, - мислише той. Реши, че е най-добре да не му говори за пътуването.- Нека се поуспокои".

         Като наближи времето да се качват на влака, бащата се усмихна на момчето7
         - Е, как, ще пътуваме ли?
         - Къде? -Запита детето.
         - Не ти ли казах, че ще ходим на панаира? - Усмихна се бащата.
         - А при баба?
         - При баба после.
         - И ще ми купиш автоматичен влак? - С надежда в гласа запита момчето.
         - Ще ти го купя, - усмихна се бащата.
         "Как не се сетих за влакчето? Нали отдавно говори за него", - помисли бащата...
         И те се качиха на влака.

         18.09.1987 г.