Гоша

Татьяна Вишникина
    Гоша - симпатичний зелений папужка завбільшки як горобець. Вперше Вітя його побачив на пташиному ринку, де той сидів у клітці з іншими птахами і завзято гриз металевого прутика. Гоша сподобався хлопчикові з першого погляду. Проте мама не хотіла купувати пташка й на умовляння довго не піддавалася.
       - Гаразд, - нарешті погодилась вона. - Але ти сам мусиш його доглядати. У мене клопотів і так вистачає!
       - Згода! Згода! - зрадів Вітя.
       Але слова свого не дотримав. Через лінощі він вчасно не міняв у мисочці воду, не клопотався про їжу, не чистив кліточку. Зате любив з папужкою без міри гратися. На жаль, хлопчик зовсім не цікавився, чи до вподоби ці забави самому Гоші.
       А той аж ніяк не був у захваті від близького спілкування з хлопчиком! Тому всіляко уникав можливості опинитися в його шкідливих рученятах. Варто лише було Віті з'явитися у кімнаті, як папужка миттю залітав на шафу, де почував себе у відносній безпеці.
       Тоді хлопчик починав зганяти папужку рушником. Гоша не бажав розуміти його дружніх намірів і метався по кімнаті у пошуках схованки. І раптом кудись зник.
       Два дні його марно розшукували по всіх кутках. Час йшов, напруга зростала. І коли стало здаватися, ніби папужка провалився крізь землю, звідкілясь пролунав його приглушений зойк. Звук був хрипкий, безнадійний, і йшов начебто зі стелі. Мама у котрий раз ретельно обшукала усі шафи, і знову дарма. Гоша час від часу подавав ту ж саму відчайдушну звістку про себе, проте неможливо було визначити, звідки вона лине.
       Хто знає, чим би все скінчилося, якби на полиці, що висіла на стіні, не затанцював... глечик. Саме в нього, як виявилось, на свою біду і сховався бідолашний папужка! Сховатися сховався, а ось вибратися назад не міг... Так і сидів у цій пастці - голодний і переляканий.
       - Бачиш, до чого довів пташка? - з докором спитала мама, зачиняючи Гошу в клітці. - Не чіпай його, зрозумів?
       - Зрозумів, - похнюпився Вітя. - Не буду більше його ображати.
       Але Гоша все одно йому не повірив. Уночі він продерся крізь металеві прутики і вилетів у прочинену кватирку.
       Після цього Вітя кілька разів чув від друзів, нібито вони бачили зеленого папужку у зграйці горобців.
       А був це Гоша, чи якийсь інший птах, хто знає?