Шымкенттегi Аштыкпен емдеу орталыгы - Шалкар Абiшу

Асет Мукашбеков
Ескерту: Автор касіпкой жазушы, не журналист, не баксы, не емші, не коріпкел, не кумалакшы емес. Асет Ризаулына Кудайдын кудіретімен "жанды жетелеуші" орысша айтканда "проводник души" касиеті 2009 жылы Грецияда Зевс туган «Крит» аралында конып, пір Бекет атанын жане киелі Самарканд жерінде жаткан улы колбасшы Амір Темірдін мазарында ушінші тылсым козі ашылган - Рухани Устаз.

Асет Ризаулынын Жаратушы дарыткан касиеттері: кара дуга, тіл, коз тигендерді тазалау, адамнын омірдегі жане бизнестегі жолын ашу, аурасын тазалау, журегінін кірін аршу, періштелерін кайта кайтарып озіне кондырып беру, барлык ауруларынан арылту, омірлік багдарламасын тубегейлі жаксы жакка озгерту, ата баба аруактарымен тікелей тілдестіру аркылы бірнеше гасырлар бойы байланыс узіліп калган ата бабаларынын несібесін, байлыгын кайта кондыру.

Себебі, ата баба аруактары аркашанда урпагынын камын ойлайды. Урпагынын ішінен озінін несібесін, байлыгын беретін адам тандайды. Сол адамга ата бабаларынын аруагы бакытын, байлыгын, несібесін "жанды жетелеуші" данекер - медиум аркылы береді. Бул да Кудайдын кереметі!

Себебі, XXI гасыр: информация - куат гасыры. Адам журегіндегі Жаратушы - Газиз жанымен тікелей озі сойлесе алады.

Асет Ризаулы - Кудайдын кудіретімен адамнын оз басына, жеті урім бутак урпагына дейін, озінін турып жаткан шанырагына: кара дугадан, тіл козден, жын шайтандардан, перілерден коргайтын коргау коршау салып бере алады.

Кандай адам болмасын Озінін омірін, денсаулыгын жаксартып, енсесін езіп турган карыздарынан, жокшылыктан, кедейшіліктен кутылып, молшылык пен байлыкка, куаныш пен бакытка шомылам десе томендегі телефон аркылы Асет Ризаулы Мукашбековтын озімен ауызба-ауыз тілдесіп, тікелей жолыгып: ем, шипа алуларына жане тагдырын жаксы жакка тубегейлі озгертіп алуларына болады.

Электрондык поштасы: "mukashbekov.aset @ yandex. Kz"
Уялы телефоны: +7 701 733 55 71;

 


Саулыкка зиян тым жат,
Тірліктен кашындаршы!
Саулыктан не бар кымбат,
Агайын айтындаршы...?     Шалкар Абішулы


Орта Азия мен Казакстанда тунгыш рет Шымкент каласында ашыгу аркылы емдеу орталыгынын негізін калаган  – акын, КР Жазушылар мен Журналистер одактарынын мушесі: »Аштыкпен емдеу орталыгы»-нын директоры Шалкар Абішулы Кыстаубайтегі:
Такырыбы: «Аштыкпен емдеу орталыгы» туралы кыскаша маглумат. Осы емхананын орналаскан мекен жайы. Осы орталыкка кандай наукастарга келуге болады? Оларды кандай адіспен емдейді? Акын Шалкар Абішулынын адамгершілік, денсаулык пен салауатты омір салтын устау туралы жазган терме- толгаулары.

Онтустік Казакстан облысында, бір куанарлыгы, аштыкты устау жолыменен, адам агзаларындагы жыйналып калган улы заттардан, (токсиндерден, туздардан, кум мен тастардан т.б. пєле-патыр, кокыр-сокыр кокыстардан) табиги жолмен тазалау тєсілі, бір кадам алга басып, “Аштыкпен емдеу орталыгынын (АЕО)” директоры Кыстаубайтегі Шалкар Абішулынын тікелей уйымдастыруымен 1992 жылдан  бастап жаксы жолга койылыпты.

 Біракта бір айта кететін аттеген-айы, “Аштыкпен емдеу 
орталыгына” келіп емделуге, екі ай, уш ай бурын кезекке турып жазылып койган адамдардын саны коп, ал орталыкта аурулар жататын орын аз екен.

Сурак: – Шалкар ага, озініз негізін калаган «Аштыкпен емдеу орталыгы» туралы кыскаша айта кетсеніз?

Жауап: – “Аштыкпен емдеу орталыгы” Казакстан Республикасынын денсаулык сактау министрлігінен арнайы руксатын алып, Облыстык денсаулык сактау баскармасында (департаментінде) есепте тургандыктан, бул ауруханада барлык медициналык тартіптер катан сакталган.
Ауруларга барлык жагдайлар жасалган. Кез-келген сыркат адамдар оздерінін ауруларынын турлеріне карай, орталыктын жогаргы дєрежелі дєрігерлері мен тєжірибиелі мейірбикелерінін кунделікті бакылауларымен, бул жерде 3-5-7-10-15-21 таулікке дейін аштык устап жата алады.

Сурак: – Шалкар Абішулы, сіздін емхананызга кандай наукастар келуге болады?

Оларды кандай адіспен емдейді?

Жауап: – Ешкандай дарі-дармексіз, орталыкта аштыкпен емдеуменен катар, коптеген жылдар бойы созылып келе жаткан созылмалы ауыр наукастардын:

сусамыр (сахарный диабет);

 кан кысымы (давление);

 кан аздыгы (малокровие);

 т.б. коптеген аурулардын турлерін халыктык баскадай емдеу адістеріменен емдеп:

 буйректегі, куыктагы, оттегі кумдар менен тастарды, пышаксыз (операциясыз) тусіреді:

 денедегі барлык ісіктерді, жараларды, куйіктерді жазады;

 Осы жерде, бір айта кететіні, неше турлі дарі-дармектер мен тауіп-балгерлерден жылдар бойы ем конбаган ауыр наукастардын осы орталыкка келіп емделіп, оз ауруларынан жазылып кеткендері жоніндегі жазган алгыс хаттары бул жерде оте коп. Узілген уміттері жалганып, омірге кайта келгендеріне куанып жазган осындай хаттарды окып отырып, орталыктын жасап отырган мундай сауапты істеріне, шектен тыс риза болып, еріксіз жанарын куанышты жаска толып, шаттанасын.

“Аштыкпен емдеу орталыгынын” кай жерде екенін білгілері келген адамдарга. Орталыктын мекен-жайы: Казакстан Республикасы, Онтустік Казакстан облысы, пошталык индексі: 160002, Шымкент каласы, Гагарина кошесі, № 56 уй.

(Х.Е.О.) Халыктык емдеу орталыгы (Ж.Ш.С.) жауапкерлігі шектеулі серіктестіктін “Аштыкпен емдеу орталыгы” бас дарігерінін жумыс телефоны: (87252) 56-57-04, орынбасарынын телефоны: (87252) 56-05-95, аныктама телефондары: 56-10-06, 56-23-21. Осы дарі-дармексіз емдеу орталыгы бурынгы «Туркстан» конак уйінде орналаскан.

Орталыктагы  аурулардын жататын орындарынын барі, 2-кісілік орын. Кунделікті толем акысы бір орынга 1500 тенге, (люксте – 3000), бул баганын нарыктык катынастын озгеруіне байланысты, озгеріп туруы мумкін. Орталыкта жатып емделген адамдарга, енбекке уакытша жарамсыздыгы туралы аныктама (бюллетень) беріледі.

Омірдін неше турлі сокпактарынан аман-есен сурінбей отіп, казіргі кезде Пайгамбар жасына жетіп отырган Шєкен агамыз, озінін тіршілігіндегі корген-білгендері мен ойга туйгендерін, туйіндей келіп, елу жасынан бастап, бугінгі жастарымыз бен келешектегі урпактарымызга тєлім-тєрбиелік маганасы зор, осиетті олендерімен де, 1992 жылдан бастап ашкан озінін денсаулыкты сауыктыру орныменен де, жалпы адам баласынын жаны мен тєнін бірдей етіп сауыктыруга бір адамдай ат салысып, озі де 37 жасынан бастап аштыкты узбей мезгілімен устап журген онегелі енбектері, єрбір адамга рухани куш беретін, денсаулыктын терен байлыгына жеткізетін, ел-журтка оте пайдалы, кез келген адам кызыгарлыктай, халкымызга керекті, аса бір манызы зор, игілікті іс екен...

Шакене от басынын амандыгы мен Жаратушы Алладан узак гумыр тілей отырып, енді Шалкар аганын жарык корген 5 кітабы мен баспаханадан басып шыгаруга даярлап койган 3 кітабынын ішінен аштыкты устау менен одан шыгу жолындагы болатын киыншылыктарды айтып, жастарга арнап жазган бірнеше осиетті олендеріне кезек берейін:

Коніл куймен денсаулык
(немесе жан мен таннін саулыгы)
...Сау боп журсе, жан мен тан,
Тірлігінде сан мен ман,
Болып онда журесін,
Жаксы омір суресін!

– 1 –
Дені саудын тані сау,
Конлі саудын жаны сау.
Жан менен тан саулыгын,
Тендесі жок байлыгын.
Мундай байлык турганда,
Баска байлык байлык па?

Табылады барі де
Тєн мен жанын сау болса!
Корем десен тірлікте,
Манді кызык омірді.
Конілге кір келтірмей,
Саулыгынды кетірмей.
Коргаушы боп оларга,
Умітінді ошірмей.

Конілінді баспагын,
Саулыгынды сактагын!
Уміт ошсе саулыкта,
Коніл куй де ауруга,
Калады да ушырап,
Кетер ісін пышырап.

Ушырасан кеселге,
Оміріннін мані де,
Бола коймас сані де,
Ондай омір омір ме?
...Сондыктан да карагым,
Жан, таніне карагын?!
– 2 –
Керегі не байлыктын,
Денсаулыгын болмаса,
Керегі не саулыктын,
Коніл-куйін болмаса.

Денсаулык та, байлык та,
Коніл, куй де колында.
Тарбиелі болсандар,
Барі жатыр жолында,
Оз-озіне каракты,
Болып журсен жауапты.

Байлыгын да болады,
Саулыгын да болады.
Омір бойы тірлікте,
Конілін де,  толады!
Осындай боп егерде,
Манді омір суруге,
...Талпынсандар, саулыкпен,
Кара коніл-куйіне?!

ДЕНСАУЛЫК – ТЕРЕН БАЙЛЫК

...Ретсіз тамак ішіп,
Ауырып емделгенше,
Жолына аштык тусіп,
Ауырмас тірлік істе! Автор.
– I –
Омір кешкен жагымды,
Америка галымы,
Айткан екен Поль Брэгг,
«Аштыкпенен танінді,
Аптасына бір ірет,
Тазалатып тургын», – деп,
«Коюлатпай канынды,
Сакта!» - депті жанынды.

«Спирт, арак, виноны,
Коньяк, шампан, пивоны,
Залалы бар тунбаны,
Минералды суларды,
Ішпе», – депті кайдагы.
«Бар денсаулык, куатты
Алдырмастан бойдагы,
Сак бол!» – депті жан-жакты.

«Наша, кокнар, темекі,
Жумсак нан, сут, сур етті.
Жай су, май, шай, кофені,
Курт, туз, кант, конфетті,
Калбырдагы коп дамді,
Же, іш, шек», – деп айтпагын.
«Кайта оны жеп, ішпе.
 
Шекпегін!» – деп тойтарган.
«Ан, кус, малдын етінен,
Кесіп майлы жерінен,
Тамак жасап куніге,
Жей бермегін коп» деген.

«Кепкен балык сакталган,
Коконісті туздалган,
Куырган ас, дамдерді,
Еш жемегін!» - деп айткан.
– IІ–
«Жасамайтын апатты, 
Ішіп-жегін тамакты,
Жерден шыккан онімді,
Денсаулыкка сенімді,
Ішкін суды кайнаган,
Кепкен нан же аздаган»
«Сонда, - деген,- денсаулык
Мыкты болар сакталган».

«Денсаулыгым мыкты» деп,
Жалкауланып жатпастан,
Кимыл жасап, жургін коп,
Желеу, сылтау айтпастан»,
– Деп жазыпты Поль Брэгг,
Адамзатка зор комек,
Ак пейілді журектен,
Берсем деген ниетпен.
– IІІ–
Колга кітап тигеннен,
Коп ауырып куйгеннен,
Поль Брэггтін айтканын,
Коріп, біліп жазганын,
Окып, бірден мойындап,
Булжытпастан орындап,
Нашарлаган саулыкты,
Жондеп алдым дурыстап.

Пенде деген умытшак,
Не болмаса урыншак,
Денсаулыкты жаксарткан,
Канша енбек, кушті сап,
Бір кундері умытып,
Оз-озіме болмай сак,
«Жазылдым гой енді», - деп,
Оз-озімнен мастанып.

Отырганда достар коп,
Лепіріп кеп мактанып,
Ішіп салдым аракты,
БАле содан басталды.

Сол сол екен, каніки,
Жене алмай озімді,
Поль Брэггті тастадым,
Ішіп, жеуді бастадым.
 
“Коп ас жеуді коям!” - деп,
Кунде ертен деуменен,
Оз-озімді алдадым.
Сылтауларым болып коп,
Кунде ішіп, коп жеуден,
Озім токтай алмадым,
Сойтіп ауру коздырдым,
Жуйкемді де тоздырдым.

Зор кіна бар озімде,
Бой берместен ешкімге,
Денсаулыкка карамай,
Біреулерді жумыста,
Отырганда каламай,
Бас айналып табанда,
Зоргадаман козгалдым,
Кулап кала жаздадым.

Тілім жана шыккандай,
Сойлей алмай киналдым,
Аяктарым сынгандай,
Тобан аяк боп калдым.

Аупіріммен куламай,
Далбасалап сандалдым,
Жардем етіп бір Кудай,
Есті зорга жинадым.
– IV –
Уйге келіп олшесем,
Озім кормей сенбес ем,
Кан кысымы толыпты,
Жуз токсан да жуз отыз,
Асты, усті болыпты.

Шындыкты тек айтканда,
Соккы алгаш урганда,
Куламай жан калыпты.

Ешкім де жок жазыкты,
Колдан жасап шатакты,
Озім тапкан аурудан,
Коріп жаман азапты,
Емделумен жатырмын,
Жаксы болсам осыдан,
«Бастаймын», – деп отырмын, 
Поль Брэггті кайтадан.

– V –
Баз біреулер ойлайды,
«Кудай озі бергеннен,
Артык омір болмайды»,
– Деп дАлелдеп коймайды.
Дауласпайды ешкім де,
Кудай білер дегенге.

Бірак «пендем, сактансан,
Сактаймын мен», – деген де.
Кудай созі емес пе?
Соны білген, жамагат,
Танірден коп шапагат,
Тілеп, Польдін айтканын,
Істеп журсен канагат,
Узак омір тірлікте,
Болар еді аманат,
Бірак соны ойламай.

Озін-озі аямай,
Ку кулкыннын кулы боп,
Денсаулыкка карамай,
Ішіп, жейді тоя кеп,
Кейбір адам байкамай.
Содан бір кун ауырса,
Зар кагады ойбайлай,
“Жазыгым жок!” – деп, Кудай.
– VI –
Ангімені бастадым,
Тандап алгын дурысын,
Артык кетсем тастагын,
Алып создін бурысын,
Айтпасам да білесін,
Кейде коріп журесін,
Калсан узак ауырып,
Айтшы, кімге керексін?

Туыс тугіл, дос тугіл,
Жора, жолдас, кас букіл,
Карамайды ауырсан,
Керек десен деп шукір. 
Жатканында олместен,
 
Жарын, балан, келінін,
Кашкактайды келместен,
Дурыс муны білгенін.

Біліп кам жеп жургенін,
Айтамын мен сол ушін,
Бар кезінде ой-кушін,
Денсаулыкты сактагын,
Жарымжан боп калмагын.

Шал мен кемпір боп жатсан,
Онын жоні бір болек
Мугедек боп жас калсан.
Онын болар біл Алек,
Омірді сен кимастан,
Ешкімге де сыймастан
ЖАутендеп тек каласын,
Ар, намысты сатасын.

Баска Кудай салмасын,
Тынып іштен жатасын!
– VII –
Ау! Жарандар, жарандар.
Денсаулыкка карандар,
Оз байлыгын колында,
Содан бекер калмандар.

Омірге еш тоймандар,
Денсаулыкты ойландар.
Жазганымды окып ап,
Куліп кана коймандар,
Не журмендер тосыркап.

Кайта онын орнына,
Келіп жонді акылга,
Поль Брэгтті окындар,
Окыганды конілге,
Зейін койып токындар.

Сойтіп устап аштыкты,
...Женетін коп ауруды,
Аштыкпен дос болындар!

Шалкар Абішулынын мына олендері Шымкент каласынын  “Аштыкпен емдеу орталыгында” айшыкталып, адеміленіп, урандатылып жазылып койылган екен;

Аштан – олмейсін,
Астан – олесін!

Токтатып тамак жегенді,
Тозімді болып шыдасан.

Тазартып удан дененді,
Аштыкты жиі устасан.
Саулыгын кушті, мыкты боп,
Тірлікте жаксы журесін.

...Манді де санді талай коп,
Кызыкты омір суресін!

Тазалыгы дененін,
Денсаулыктын дал озі.

...Ал денсаулык дегенін,
Тіршіліктін мол козі!

Семіздік – касірет,
Семірмей – сабыр ет!

Аштыкты – устаганын,
Ауруды – тусаганын!

Озін-озі женген адам,
Батыл адам, батыр адам!

Семірсен шектен тыс,
Жолына аштык тус.
...Ауырсан аштыкты,
Устап курт ауруды!
***
Багасы кунды ескірмей,
Саулыкты журіп ескермей,
Бір куні, куртып алмагын,
Аса коп оган ман бермей.

Егерде ойтсен саулыгын,
Бузылып саган бой бермей,
...Жібермей койып ауруын,
Калуын мумкін той кормей!

Оу! Ашыккан агайын!
...Дурыс жеген ас аркау,
Жонсіз жеген ас «макау».
Макаулыгы сол онын,
Ауыртады денді сау!

Аштык устап алган сон,
Денсаулыкты тузетіп,
Алдын ала айтайын,
Бір жагдайды ескертіп,
Соны жургін ескеріп.

Шыга салып аштыктан,
Апыл-гупыл асыккан,
Куйде тамак талгамай,
Болып кетіп комагай,
Тамак коп жеп коймагын,
Бір айга да шыдамай!

Ойтсен егер абайла,
Емнін барін куртып ап,
Журіп калма ойбайлап,
Ауырып кап кайталап!

Дарігердін сондыктан,
Шыкканнан сон аштыктан,
Жазып берген жеп, ішсін,
Деген тамак кестесін,
Булжутпастан орында!

Орындасан кестені,
Сонда гана кеселді,
Жойып кой бір жолата,
Жетерсін денсаулыкка!

Егер олай етпесен,
Айтканга ман бермесен,
Дарігерді тындамай,
Согып тамак жей берсен,
Окпелеме ешкімге,
Жол бересін кеселге!

Кесел деген батпандап,
Кіріп алып бойына,
Шыгатынымыскалдап,
Алып журіп ойына,
Курту ушін кеселді,
Салып барлык кушінді,
Куресе біл аянбай,
Шыдамды боп, тозімді!
...Баріне де тілеймін,
Саулыкпен, шат конілді!

Шалкар Абішулынын аштыкты устау мен одан шыгу жоніндегі жазган олені болмасада, сайып келгенде адам баласынын омір жолындагы тупкі максатынын орындалуы жоніндегі жазган мына оленіне де, зер салып, коніл боліп корініздер;

Омірдін кортындысы неде?
...Омірдін кортындысы,
Жасаган жаксы ісі.
Боп созсіз табылады,
Ар жаннын етіп жаксы,
Осірген ул мен кызы!

Адамнын тірліктегі омірінде,
Айналып келгенінде не корсе де,
Жиынтык омірінін кортындысы,
Кім кандай тірлік жасап журсе дагы,
Осірген тарбиелеп ул мен кызы,
Озінін урпагы боп табылады.

Бул озі екенін біл, кайтсен дагы,
Ешкандай озгермейтін омір заны.
Осындай омір занын білген адам,
Кызыкпай коп нарсеге калдырады.

Тірлікте кызык коріп урпагынан,
Осіріп жаксы ул, кыз оз сонынан.
Осыган коп адамдар ман берместен,
Аттен-ай «билік, атак, байлык!» – деумен,
Куніге жанталасып тірлігінде,
Шапкылап аласурып журуменен,
Коп коніл боле бермей дер кезінде,
Беруге ул-кызына жон тарбие.

Атак пен биліктін де, байлыктын да,
Септігі ешбір тимей ондайларга.
Куртып ап, омірінін кортындысын,
Кор болып жур емес пе зарлауменен.
Жетесіз кисык оскен ул-кыздары
Жонге сап тузей алмай сорлауменен.

Осындай жаман адет баскаларга,
Омірде улкен сабак болмайды ма?
Сондыктан куат, кайрат, куш кеткенде,
Жеткізсе Алла жар боп, картайганда,
Омірді кортындылар кез келгенде,
Кызыгын ул-кызыннын келешекте,
Коремін десен егер тіршілікте.

Карамай ешнарсеге ешкімге де,
Келгенше ул мен кызын он сегізге,
Жас аке, шеше кунде кадагалап,
Ул, кызды тарбиелеп салып жонге,
Осіргін, аянбастан барынды сап.

Келген сон он сегізге ул мен кызын,
Жас кезден онегелі тарбие ап,
Айтеуір боп кетпесе кейін «мыжын»,
Бузылып кете коймас оздері де.

Адамдык касиеті жас кезінде,
Орныкты болып абден калыптаскан.
Адепті, білімді боп оскен ул, кыз,
Болса да, кандай жагдай жамандыктан,
Аулак боп, колдарынан келгенінше,
Арекет жасап журіп оздерінше.

Мол болып адамшылык парасаты,
Журеді елдін болып азаматы.
Осылай жаксы болып ул, кыз журсе,
Мактаныш емес пе бул, озіне де.

Озіннен улгі алар бул дегенін,
Корсетер жол емес пе озгеге де.

Осындай кортындысы оміріннін,
Егерде жаксы болсын десен онда,
Байлыктын, билік атак коп сонына,
Кызыгып тойымсыз боп, кетпей тусіп,
Озінше болып-толып, журмей ісіп.

Тарбие беріп жаксы ата, ана,
Карагын жондеп жастай ул-кызына,
Жур сойтіп, тоймай ул-кыз кызыгына!

...Ман бермей, ата, ана айткан созге,
ТАрбие жондеп бермей жас кезінде,
Айтеуір абайлагын ул, кызынна
Коп корлык коріп кейін сорлап журме?!