ЗЛЕТ -чудасiя 2-

Алвас Мухин
Андрію у сні прийшла – чудасія; -
… На Замковій горі він побачив льотне поле спортивного літовища Андріївського узвозу. Уздовж злітної смуги стояли розфарбовані спортивні літаки, дирижаблі, повітряні кулі, планери. Поруч з ангаром стояла майстерня шанованого вчителя Федора Івановича.
       Батько, Федір Іванович та Андрій викотили з майстерні трикрилий апарат який за формою, нагадував Три крилий Тризуб.
       Навколо конструкції зібралися всі присутні на літовищі . Вони критично розглядали конструкцію і посміювалися над Андрієм.
       Андрій піднявся у кабіну і вимкнув двигун.
Двигун набирав обороти, але апарат не рухався з місця.
Повз нього проходили і стартували у небо літаки.
Заклопотані Федір Іванович і тато оглядали Літак -Тризуб намагаючись знайти помилку у конструкції.
Оточення стало розходитися і давало пораду здати його у металобрухт.
Андрій заглушив двигун і вибрався з апарату.
Над ними у небі літаки робили фігури вищого пілотажу.
Народ зник.
Андрій, тато дядько Федя підкотили апарат до дверей майстерні. Федір Іванович виніс креслення і вони звірили монтаж. Нарешті знайшли помилку.
Вони витягли із хвоста двигун, перевернули його і знову змонтуювали. Андрій з майстерні вивіз балони, шланги, клавішні прилади. Вони прикріпили балони до бортів апарата, продули шлангами конструкцію, перевірили датчики дистанційного пульту.
Стрілки приладів на приладовій дошці та екрані стали у положення – 0.
Андрій відключив пульт, батько з Федором Івановичем від'єднали шланги і все спорядження завезли у майстерню.
       Апарат мав вигляд об'ємного, немов роздутого, трихкрилого чи то літака, чи то дирижабля. Андрій забрався у кабіну, усівся, пристебнув ремені, закрив кабіну і натиснув на тумблери дошки керування апаратом.
       Апарат тихо, вертикально піднявся у небо, провів спробні разворотні маневри над татом та Федором Івановичем, і потім різко злетить у височінь, роблячи каскад фігур вищого пілотажу. У місця старту Тризуба зібралась юрба механіків, спортсменів, мешканців Андріївського узвозу.
Подив та радість усіх були у кожного на обличчі.
Навіть вівчарка Ласка стрибала убік апарата, немов бажала полетіти разом з Андрієм.
Пілот Тризуба показав усім можливості апарата у повітрі. Апарат підлетів до майстерні завис над місцем свого старту і м'яко сів на майданчик поруч з майстернею.
Андрій вийшов з Трихкрилого Тризуба, усі його поздоровляли також вітали батька та Федора Івановича. Їх підкидали у повітря і обливали шампанським. Вівчарка Ласка облизувала на їх обличчях шампанське.
Андрій запросив уваги.
Усі розступилися.
Він ввійшов у майстерню та зачинив за собою двері.
Усі застигли в чеканні. ...
...Відкрились двері і з майстерні вийшов Андрій у скафандрі космонавта.
Він ввійшов у кабіну апарату , влаштувався у кріслі.
Трихкрилий апарат на очах усіх почав блискати, змінюватися, перетворюватись у літаючу тарілку.
На табло ...3; 2; 1; ... СТАРТ! …
Літаюча тарілка злетіла у Космічний простір над ДИТИНЦЕМ, над Андріївським узвозом, Києвом, Україною, планетою Земля.
Спортивні літаки, планери, споглядаючи за Злетом Андрія у небо, зійшлися у ряди і
з формували напис у небі; - ЩАСЛИВОГО ЗЛЕТУ! …