***

Íàäèğ Ğçàåâ
04.12.2007 [08:47]
 Fontu böyüt:
PAPAĞIMIZI DA VER;KMİ?


M;ktub gönd;r

Zahid S;F;ROĞLU
 
V;ziyy;t heç yaxşı deyil. Az;rbaycana ilk d;f; olaraq t;slimçi h;ll modelinin yazılı forması t;klif edilib v; üst;lik, böyük gücl;r bizd;n qısa zamanda onu imzalamağı israrla ist;yirl;r. ABŞ Dövl;t Departamentinin d;rhal b;yanatla çıxış ed;r;k Qarabağa dair Madrid prinsipl;rini alqışlaması, narahatlığın ciddiliyin; şübh; yeri qoymur.
T;laşlarımız, t;;ssüf ki, özünü doğrultdu: t;qdim edil;n yekun h;ll variantında ölk;mizin ;razi bütövlüyü ;ksini tapmayıb. Xatırlatmaq yerin; düş;r, vasit;çil;r axır 4-5 ild; Az;rbaycanın ;razi bütövlüyü bar;d; suallardan bir qayda olaraq yayınıblar. Bu da ;lb;tt;, konkret s;b;bl;rl; bağlı olub. İndi onlar leqal ş;kild; üz; çıxır.
Madrid s;n;dinin milli maraqlarımıza uyğunsuzluğu bar;d; dig;r d;lill;r d; var. Götür;k, müst;qil m;nb; sayılan “Kommersant” q;zetinin yazdıqlarını. Baza prinsipl;rinin detallarına aydınlıq g;tir;n q;zet haqlı olaraq qeyd edib ki, Dağlıq Qarabağ ;trafında rayonlar t;dric;n qaytarılacaq v; ;n ;sası, separatçı bölg;d; referendum keçirm;k n;z;rd; tutulur. İşğaldan azad olunan ;razil;rd; is; Az;rbaycan özünün h;rbi qüvv;l;rini saxlaya bilm;y;c;k, “Laçın d;hlizi” faktiki Az;rbaycana qaytarılmayacaq v; s.
Bel;c;, İr;vanın üç ş;rtind;n daha biri - “Dağlıq Qarabağ anklav ola bilm;z” t;l;bi d; reallaşmış olacaq. Vardan Oskanyan s;n;di nahaq yer; “;dal;tli v; balanslı” adlandırmayıb ki... Erm;ni nazir ;mindir ki, qondarma qurum sonuc da müst;qillik qazanacaq. Ümumiyy;tl;, erm;nil;ri qane ed;n hansısa razılaşma Az;rbaycanın maraqları il; s;sl;ş; bil;rmi, bel; şey mümkünmü?
Bu m;nada yazılı s;n;d seçkiönc;si r;smi İr;van üçün yaxşı t;bliğat vasit;si rolu oynaya v; iqtidar namiz;di Serj Sarkisyanın şanslarını artıra bil;r. H;m d; o s;b;b; ki, bu, birincisi, AT;T-in Minsk Qrupu timsalında Q;rbin irad;sini ;ks etdirir. İkincisi, t;klif olunan prinsipl;r Q;rbp;r;st eks-prezident Levon Ter-Petrosyanın m;rh;l;li h;ll variantı il; eyniyy;t t;şkil edir.
Madrid s;n;dinin ziyanımıza olduğunu göst;r;n başqa d;lil xarici işl;r naziri Elmar M;mm;dyarovun onun bizim üçün m;qbul olub-olmaması bar;d; danışmamasıdır. Y;ni “torbada pişik” m;s;l;si. Bel; olmasaydı, Oskanyan kimi o da s;mimi ş;kild; n;s; dey;rdi. Bir çox t;hlilçil;r; gör; is; s;n;din iki ölk;d; gözl;nil;n prezident seçkisin;d;k t;r;fl;r; imzalatmaq israrı, prosesi seçkil;rd;n sonra da davamlı etm;k v; onun sıfır nöqt;sin; qayıtmasını ;ng;ll;m;kl; bağlıdır.
Başqa motivl;r d; yox deyil. M;s;l;n, açıq-aşkar duyulur ki, vasit;çi dövl;tl;r Az;rbaycanı, onun c;miyy;tini, siyasi elitasını v; g;l;c;k iqtidarlarını fakt qarşısında qoymağa, presedent yaratmağa çalışırlar. Aydın m;s;l;dir ki, r;smi Bakı kapitulyasiya aktını imzalamaqla Dağlıq Qarabağın de-yure erm;ni torpağı olması bar;d; iddianı t;sdiql;miş, işğalın n;tic;l;rinin r;smil;şdirilm;sin; yazılı razılıq vermiş olacaq.
Bu, eyni zamanda o dem;k olacaq ki, r;smi Bakı BMT-nin 4 m;lum q;tnam;sind;n imtina edir, işğal faktı unudulur v; ;n ;sası, Az;rbaycan bir daha müharib; variantına ;l ata bilm;z. Çünki s;n;din qarantı qismind; orada, göst;rildiyi kimi, BMT T;hlük;sizlik Şurasının özü duracaq.
Baza s;n;dinin seçkiönc;si ortaya atılması h;mçinin siyasi bazarlığa hesablanıb. Aydın görünür v; bunu heç gizl;tmirl;r d; ki, Q;rb ;liyev iqtidarına “Qarabağı ver, hakimiyy;td; qal!” mesajını verm;kd;dir. Yeri g;lmişk;n, bel; mesajların xeyli ;vv;ll;r d; edildiyini yazmışıq. Vurğulamışıq ki, bunun qarşılığında demokratiya paytaxtları ;liyev rejiminin ölk;nin milli-v;t;np;rv;r, demokratik qüvv;l;rin;, azad m;tbuatına divan tutmasına h;tta göz yummağa hazırdırlar.
Odur ki, Qarabağı sev;n h;r bir az;rbaycanlının ayıq-sayıq olması g;r;kdir. ;fsus ki, aparılan yanlış xarici siyas;t n;tic;sind; ölk;miz Minsk Qrupunda t;kl;nm;k üzr;dir. Dişsiz siyas;t kursunun, mifik “neft strategiyası”nın yekunu bel; d; olmalıydı. M;hz hakimiyy;tin yanlış kursu ona g;tirib çıxarıb ki, neftimiz azmış kimi, bizd;n üst;lik Qarabağı ist;yirl;r. Y;ni Qarabağ bu q;d;rmi ucuz oldu?
Papağımızı da ver;kmi?