Ze wspomnie Urszuli

Дмитрий Саврацкий
Ze wspomnie; Urszuli Dominik (z domu Janicka)
Rodow;d mojej Mamy Stefanii Janickiej z domu Pi;ro
Ojciec: Piotr Pi;ro, szlachcic z miejscowo;ci Sitaniec k/Lublina

Matka: Marcelina Pi;ro z domu Zdanowicz, pochodzi spod Grodna, szlachta. Zdanowicze za udzia; w powstaniu styczniowym pozbawieni maj;tku i zagro;eni Sybirem uciekaj; w rejon Rejowca/ Kowla?
Dziadek Piotr osierocony w wieku 8 lat traci maj;tek na rzecz rodziny. Pracuje u ksi;;;t Podleskich, p;;niej prowadzi restauracj; i mleczarni;. Dzier;awi dworsk; obor; (80 kr;w), zatrudnia kilka dojarek i wyrabiaj; mas;a i sery. Kupcy z ;ucka 2 razy w tygodniu odbieraj; towar. Dzier;awa obory sprowadza;a si; tylko do udoju mleka, obrz;dek obory nale;a; do dworu.
Dziadek Piotr i Babcia Marcelina – rodzice mojej Mamy Stefanii zmarli w Rejowcu (tam pochowani).
Dziadkowie mieli czworo potomstwa: Helen;, Franciszk;, Stefani; i Mieczys;awa
Mama Stefania ur.15.IX.1896 r. w Huszczce Du;ej (lubelskie). Mieszka z rodzicami u ksi;stwa Podleskich, tam te; si; z ich dzie;mi uczy do 14 roku ;ycia. Nast;pnie pomaga ojcu w prowadzeniu restauracji i mleczarni.

Rodow;d mojego Ojca Ludomira Janickiego (Zawadzki)
Ojciec: Wawrzyniec Zawadzki
Matka: Bronis;awa Zawadzka z domu Sadowska
Mieszkali we wsi Kocury k/Ko;a, tam urodzi; si; Ludomir w 1886 r.
Moi dziadkowie, Wawrzyniec i Bronis;awa mieli dziesi;cioro potomstwa: Bronis;aw;, Ludomira, Czes;aw;, [?], Wiktori;, Melani;, Mari;, Cezarego, Natali; i Teres;
Z czasem rodzina wyje;d;a na Polesie w okolice Maniewicz. Dziadek Wawrzyniec ma m;yn, w kt;rym pracuje m;j ojciec Ludomir. Dzia;ania wojenne nie oszcz;dzaj; m;yna Wawrzy;ca i m;yn zostaje zniszczony. Wawrzyniec w wieku 52 lat ginie od uderzenia pioruna, a babcia Bronis;awa do ko;ca ;ycia zostaje g;uch;. Opiek; nad rodzin; przejmuje m;j Ojciec. Cz;sto zmieniaj; miejsce zamieszkania w poszukiwaniu pracy i z powodu wojen. M;j ojciec Ludomir, gdy dorasta do poboru do wojska, zmienia nazwisko Zawadzki na Janicki aby unikn;; wcielenia armii carskiej, w kt;rej s;u;ba trwa;a kilkana;cie lat. Usynowi; Ojca i da; nazwisko m;ynarz Janicki. (Nie brano do wojska jak by; jeden m;ski potomek w rodzinie, a Ludomir mia; brata [Cezarego] wi;c musia; si; ratowa; w ten spos;b).
Moi Rodzice, Stefania i Ludomir zwi;zek ma;;e;ski zawieraj; 2 II 1914 roku, maj; dziesi;cioro potomstwa: 1915 Irena; 1917 Zenobiusz; 1921 Krystyna; 1923 Romana; 1925 Honorata; 1927 Leonard; 1929 Tadeusz; 1931 Barbara; 1934 Urszula; 1940 Franciszka
                Urszula Dominik (Janicka) [2000 r.]