Маски-шоу на Делiверi-2

Темнов Михаил Юрьевич
Маски-шоу на «Делівері»-2,
Або Національна поліція на заробітках

Історія друга. Поліцейсько-прокурорський «відмороз»


Частина 1. http://www.proza.ru/2017/04/26/523
Частина 2. http://www.proza.ru/2017/05/12/2169
Частина 3. http://www.proza.ru/2017/05/13/1151
Частина 4. http://www.proza.ru/2017/05/14/2124

В останньому номері газети «Правозахист» від 20 травня 2017 року я друкував матеріали  журналістського розстеження по поліцейському свавіллю відносно родини Новачуків та філіалу фірми «Делівері», який в Ужгороді  очолював до прокурорсько-поліцейських наїздів Олег  Новачук.
Наприкінці  травня 2017 року  публікацію із цього приводу відносно начальника Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України Іванківа А.В. та в. о. начальника відділу Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України – Ісака Р.І. та інших осіб мною  було скеровано директору НАБУ, Генеральному прокурору України, міністру  внутрішніх справ України, начальнику поліції України,  до Верховної Ради України, в Комітет по боротьбі із корупцією в правоохоронних органах.  В супровідних листах до публікації  у керівників вказаних державних правоохоронних підрозділів та установ просилося внести матеріали  до ЄРДР  та взяти справу на контроль.
Із свого боку Олег Новачук повідомив Генерального прокурора України про вчинення  службовими та посадовими особами  кримінальних правопорушень.  Надаю вашій увазі текст повідомлення. 

ГЕНЕРАЛЬНОМУ ПРОКУРОРОВІ УКРАЇНИ
Луценку Ю.В.


гр. НОВАЧУКА ОЛЕГА ЛЕОНІДОВИЧА, 25 травня 1981 року народження, зареєстрованого за адресою: с. Сторожниця, вул. Весела, 24, Ужгородського району, Закарпатської області.
Засоби зв’язку: поштою.


ПОВІДОМЛЕННЯ
про вчинення кримінального правопорушення
службовими та посадовими особами за ст. 364, 365, 366 Кримінального кодексу України


Прокуратурою Закарпатської області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42017070000000034 від 27 січня 2017 року, щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, ст. 364 Кримінального кодексу України.

 В березні 2017 року старшим слідчим слідчого відділу прокуратури Закарпатської області Кавкою Ю.І., за погодженням з процесуальним керівником прокуратури Закарпатської області – Дербаком Ю.Ю., було направлено клопотання про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: с. Сторожниця, вул. Весела, 24, Ужгородського району, за місцем проживання гр. Новачука Олега Леонідовича, 25 травня 1981 року народження.

Відповідно до ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 24 березня 2017 року, суддею було надано дозвіл на обшук за адресою: Закарпатська область, Ужгородський район, с. Сторожниця, вул. Весела, 24, за місцем реєстрації Новачука Олега Леонідовича, 25 травня 1981 року народження – з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення, або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а саме:
1. документів (договорів купівлі-продажу, товарно-транспортних накладних, печаток різних товариств), оформлених з метою легалізації товару,  незаконно ввезеного на територію України;
2. документів та чорнових записів щодо обліку незаконно ввезеного товару;
3. записів про проведення розрахунків із водіями, які ввозять товар, особами «піджаками», на яких ввозиться товар, службовими особами митного поста «Лужанка» Закарпатської митниці ДФС, за сприянням яких товар не розмитнюється;
4. інформації з комп’ютерної та іншої електронної техніки, на якій може міститися інформація щодо легалізації товару, незаконно ввезеного на територію України.

Так, 22 квітня 2017 року, слідчий слідчого відділу прокуратури Закарпатської області Угринюк Б.С. здійснив обшук за адресою: Закарпатська область, Ужгородський район, с. Сторожниця, вул. Весела, 24.

Згідно з проколом обшуку від 22 квітня 2017 року, речей та відомостей, які зазначені в ухвалі слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 24 березня 2017 року, не було виявлено.

Згідно з фабулою Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42017070000000034 від 27 січня 2017 року щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, ст. 364 Кримінального кодексу України, встановлено, що: «службові особи митного поста «Лужанка» Закарпатської митниці ДФС, зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання від невстановлених осіб неправомірної вигоди для самих себе та інших фізичних осіб, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби, за попередньою змовою, в групі із фізичними особами, розробили корупційну схему ввезення із Угорщини на територію України через міжнародний пасажирський та вантажний для автомобільного транспорту пункт «Лужанка», який розташований за адресою: Закарпатська область, Берегівський район, с. Астей, вул. Дружби Народів, 109, товару комерційного призначення без належного митного оформлення та сплати відповідних митних платежів власниками даного товару».

Крім того, в ухвалі суду зазначено, що: «із рапортів УЗЕ в Закарпатській області ДЗЕ НП Україна – Мікша Я.І., начальника УЗЕ в Закарпатській області ДЗЕ НП Україна Іванківа А.В. та показань свідків випливає, що до вказаної організації вказаної корупційної схеми причетний Новачук Олег Леонідович, 25 травня 1981 року народження, який зареєстрований за адресою: Закарпатська область, Ужгородський район, с. Сторожниця, вул. Весела, 24…».

Станом на 12 травня 2017 року мене жодного разу не викликалося на допит в якості свідка, або підозрюваного, до слідчих прокуратури Закарпатської області, або до органів Національної поліції України, стосовно фактів, які викладені відповідно до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42017070000000034 від 27 січня 2017 року, щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, ст. 364 Кримінального кодексу України.

З моменту обшуку житлового приміщення, де я мешкаю разом зі своєю родиною в с. Сторожниця, вул. Весела, будинок № 24, Ужгородського району, Закарпатської області та території товариства з обмеженою відповідальністю «ПОМ-НІМ», власником якого являється моя дружина – Новачук Леся Іванівна, 15 березня 1981 року народження, за адресою: м. Ужгород, вул. Проектна, 1 «а», Закарпатської області, почали цілодобово чергувати невідомі мені особи на власних автомобілях:
1. Легковий автомобіль марки Пежо, д.н.з. АО4493ВА. Як мені повідомили, що це Лангазо Сергій, працівник УЗЕ в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України.
2. Легковий автомобіль марки ВАЗ 2109, д.н.з. АО3099АР. Як мені повідомили, що це – Грицюк Роман та інша особа на прізвище Січка, які є працівниками УЗЕ в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України.
3. Легковий автомобіль марки Мерседес, д.н.з. іноземної держави МІ 030 ЕС. Як мені повідомили, що це Чалов Павло, працівник УЗЕ в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України.
4. Легковий автомобіль марки «Шкода2, д.н.з. АО4268ВК. Як мені повідомили, що це Бігар Юрій та Петровці Денис, працівники УЗЕ в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України.

До вказаних осіб я підходив особисто та просив пояснити, на яких підставах вони здійснюють стеження за мною та моєю родиною, на що вони відповідали, що ніякого стеження вони не здійснюють. Крім того, просив пояснити, яка підстава у них, як у працівників правоохоронних органів, є для стеження (оперативно-розшукова справа, чи окреме доручення), на що мені відмовились надати відповідь.

З приводу даного факту я телефонував на 102 та даний факт був зафіксований патрульними інспекторами ДППУ м. Ужгород, які прибули за адресою: м. Ужгород, вул. Проектна, 1 «а». Дані особи не бажали навіть їм пояснювати причини свого перебування за вказаною адресою. За даним фактом було видано талон-повідомлення № 557 від 23 квітня 2017 року з реєстраційним № 8288 в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинення кримінального правопорушення та іншої події, інспектором черговим Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області Свистак Н.Т.

Вважаю, що в діях даних працівників Управління захисту економіки в Закарпатській області наявні діяння, передбачені ст. 365 Кримінального кодексу України, а саме: «Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу,  тобто перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони завдали істотної шкоди охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, інтересам юридичних осіб».

З приводу даного факту мною було через адвоката подано до прокуратури Закарпатської області адвокатський запит стосовно надання інформації, чи відносно мене вносилися відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, або чи проводиться досудове слідство, де я, Новачук О.Л., є особою, на яку вказують інші особи.

Адвокатський запит був поданий 25 квітня 2017 року на адресу прокурора Закарпатської області Гаврилюка В.О., про надання письмової інформації. Так, 03 травня 2017 року прокуратурою Закарпатської області, за підписом начальника відділу прокуратури області Зеленяк Е., даний адвокатський запит скеровано до Ужгородської місцевої прокуратури. За підписом керівника Ужгородської місцевої прокуратури Кириленка Д.П., 05 травня 2017 року було надано відповідь, що: «кримінальні провадження, у яких оголошено підозру Новачуку Олегу Леонідовичу, 25.05.1981 р. н., та процесуальне керівництво здійснюється Ужгородською місцевою прокуратурою – відсутні».

Крім того, 25 квітня 2017 року було подано на ім’я начальника ГУНП України в Закарпатській області Стефанишина Р.І. аналогічний адвокатський запит про надання інформації. Так, 02 травня 2017 року, за підписом заступника начальника слідчого управління ГУНП Україна в Закарпатській області Пукман В.О., було надано наступну відповідь, що: «відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо скоєння злочину Новачуком Олегом Леонідовичем, 25.05.1981 р.н., зареєстрованим за адресою: с. Сторожниця, вул. Весела, 24, Ужгородського району – не вносилась».

Разом з тим, 27 квітня 2017 року адвокатом було подано на ім’я в. о. голови Ужгородського міськрайонного суду заяву про надання можливості ознайомитися з поданим клопотанням про надання дозволу на обшук житла за адресою: с. Сторожниця, вул. Весела, 24, Ужгородського району, де мешкає Новачук О.Л. разом зі своєю сім’єю.

Так, 08 травня 2017 року, адвокатом було надано можливості ознайомитися з даним клопотанням та додатками, які були подані до нього. Ознайомившись з документами, можна відмітити, що службовими особами Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України, а саме начальником Іванківим Андрієм Васильовичем та начальником відділу Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України Ісаком Романом Івановичем, шляхом зловживання своїм службовим становищем та впливом, шляхом підробки матеріалів кримінального провадження, подано до прокуратури Закарпатської області:

1. Протокол допиту свідка Дем’ян Моніки Яношівни, 05 жовтня 1976 року народження, від 02 лютого 2017 року, який був складений начальником відділу УЗЕД в Закарпатській області Ісаком Романом Івановичем, в якому  свідок вказує про обставини, які мали місце 27 січня 2017 року, а саме переміщення товарів через митний кордон України, та особу, яка просила перевезти товар через вказаний кордон ні ім’я Олег, в подальшому вказуючи про те, що даною особою на ім’я Олег є Новачук Олег, та вказує номер мобільного телефону з якого їй телефонували та домовлялися про перевезення товару, а саме: +380505065916.

2. 10 лютого 2017 року начальником Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України Іванківим А.В. на ім’я начальника слідчого управління прокуратури Закарпатської області Бітляна І.С. направлено повідомлення про беззаперечні докази про вчинення правопорушення зі сторони Новачука О.Л. та необхідності проведення обшуку особистого житла та робочих офісів, у які має доступ Новачук О.Л. та його дружина Новачук Леся Іванівна.

Дивним є той факт, що працівниками було встановлено номер мобільного телефону: +380505065916, який до сьогодні є працюючим абонентом мережі та використовується в повсякденній діяльності громадянина на ім’я Олег, але встановити дану особу керівництво та оперативні працівники УЗЕ в Закарпатській області шляхом вжиття оперативних заходів не бажають.

Офіційно заявляю, що громадянку Дем’ян Моніку Яношівну, 05 жовтня 1976 року народження, особисто не знаю, ніколи з нею не спілкувався ні особисто, ні через засоби мобільного зв’язку.

Дана обставина дозволяє стверджувати, що посадові та службові особи Управління захисту економіки в Закарпатській області – Ісак Роман Іванович, який не вжив всіх дій для ідентифікації особи, вчинив діяння, передбачені ст. 366 Кримінального кодексу України, а саме: «Службове підроблення, тобто складання службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей».

Крім того, з моменту проведення обшуку по місцю проживання, слідчими, або працівниками Управління захисту економіки в Закарпатській області, тільки 23 травня 2017 року за ініціативою адвоката допитано мене, Новачука О.Л., в якості свідка по кримінальному провадженні, що внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42017070000000034 від 27 січня 2017 року, щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, ст. 364 Кримінального кодексу України.

Не дивлячись на це, заступник начальника Управління захисту економіки в Закарпатській області Ісак Роман Іванович публічно виступає та наголошує на тому, що відносно мене, Новачука Олега Леонідовича, ведеться досудове слідство по кримінальному провадженні. Однак жодного разу мене не викликалося для допиту.

Вважаю, що службові особи Управління захисту економіки в Закарпатській області  зловжили владою та службовим становищем, умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи,  використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Наслідком зловживання владою та службовим становищем працівниками Управління економічного захисту в Закарпатській області є:

1. Порушення конституційного права на недоторканність житла, що гарантовано ст. 30 Конституції України, де вказано, що: «Кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду». Даний факт про незаконність проведення обшуку свідчить, що з 22 квітня 2017 року  слідчими прокуратури Закарпатської області та працівниками Управління захисту економіки в Закарпатській області не було обґрунтовано законність проведення обшуку по місцю проживання та території, що перебуває в приватній власності моєї дружини Новачук Лесі Іванівни.
2. В наслідок незаконних обшуків, що проводились за місцем проживання, моя сім’я отримала психологічний стрес, який проявляється в постійних головних болях та втратах сну.
3. Крім того, службові та посадові особи Управління захисту економіки в Закарпатській області, зловживаючи своїми правами, повідомили неправдиву інформацію в ТОВ «ДЕЛІВЕРІ» про незаконну діяльність з моєї сторони, винність та причетність до кримінальних правопорушень, що мало наслідком звільнення мене з посади керівника регіонального структурного підрозділу ТОВ «ДЕЛІВЕРІ» з 25 квітня 2017 року. Дана обставина порушила моє конституційне право, яке закріплено в ст. 62 Конституції України, а саме: «Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».
4. Звільнення із займаної посади поставило мене та мою сім’ю в скрутне матеріальне та фінансове становище, оскільки втратив основне фінансове джерело доходу сімейного бюджету.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 364, 365, 366 Кримінального кодексу України та ст. 214 Кримінального кодексу України, –

ПРОШУ:

1. Негайно після отримання даного повідомлення, в порядку виконання вимог ст. 214 Кримінально-процесуального кодексу України, внести відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування та розпочати досудове розслідування за ст. 364 та 366 Кримінального кодексу України, відносно:
- начальника Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України – Іванківа Андрія Васильовича;
- начальника відділу Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України – Ісака Романа Івановича.

2. Негайно після отримання даного повідомлення, в порядку виконання вимог ст. 214 Кримінально-процесуального кодексу України, внести відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування та розпочати досудове розслідування за ст. 365 Кримінального кодексу України, відносно:
- оперуповноваженого Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України Лангазо Сергія;
- оперуповноваженого Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України Грицюка Романа;
- оперуповноваженого Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України Чалова Павла;
- оперуповноваженого Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України Бігара Юрія;
- оперуповноваженого Управління захисту економіки в Закарпатській області ДЗЕ Національної поліції України Петровці Дениса.

3. На підставі ст. 55 КПК України визнати мене потерпілим та допитати в якості потерпілого.
4. Повідомити мене про результати розгляду даного повідомлення.

Додатки:

1. Копія ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 24 березня 2017 року.
2. Копія протоколу обшуку від 22 квітня 2017 року.
3. Витяг з Єдиного реєстру досудового розслідування від 27 січня 2017 року.
4. Копія відповіді на адвокатський запит від 05 травня 2017 року з прокуратури Закарпатської області.
5. Копія відповіді на адвокатський запит від 02 травня 2017 року з Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.
6. Копія відповіді на адвокатський запит від 05 травня 2017 року від Ужгородської місцевої прокуратури.



31 травня 2017 року О.Новачук.

P.S. Днями стало відомо результати  відвідин  родиною Новачуків керівництва  обласної прокуратури. Якщо стисло, то там «відморозилися». Мовляв, вони нічого не знають про ці події та вперше про них чують. І це при тому, що майже місяць із цього приводу гуде  своїми публікаціями Інтернет, матеріали пройшли  через  телебачення,  друкувалися в Закарпатських обласних виданнях.  Але, як кажуть у народі: «Бог  їм суддя, а він палице6ю не б’є».
Пікантність ситуації, яка виникла, полягає у тому, що керівництво УДСБЕЗ України в Закарпатській області  на чолі  з паном А.Іванківим  та  обласної прокуратури, хочуть зам’яти цю справу. Мовляв,  нічого не сталося. Тому не хочуть допускати родину Новачуків до  матеріалів, на підставі яких було вчинено це свавілля. Не визнають ні підозрюваними ні потерпілими, адже будь-який з цих статусів відкриває шлях до  сфальшованих правоохоронцями паперів.
В цей же час  мною були отримані перші відповіді. Одна із Верховної Ради України, в якій повідомлялось, що мою заяву про злочин передано за належністю. Друга – з Генеральної прокуратури України, в якій повідомлялося заявника, що матеріали  скеровано до Закарпатської  обласної прокуратури. Тобто Генеральна прокуратура тупо «відморозилась». Замість того, щоби внести матеріали в ЄРДР,   як  це передбачає Закон, вони вирішили потягнути час. Нічого, почекаємо. Як було і обіцяно, тримаю цю справу на контролі.