Маски-шоу на Делiверi

Темнов Михаил Юрьевич
Анонс

Маски-шоу на «Делівері»,
Або  національна поліція на заробітках
У період війни на сході й тотальної кризи в країні усім жити важко. В тому числі мертвонародженій  національній поліції, яка з’явилася на світ  у результаті аборту… рідної міліції.  Тому те, що виповзло на світ, виживає як може, вичавлюючи з підприємців та фізичних осіб по кримінальних справах  останні соки. Саме із цієї причини вони частіше за все і порушуються.
Для схилення до потрібних дій підприємців проти своїх інтересів  використовуються такі  дієві заходи, як «маски-шоу» із автоматниками та обшуками.
Саме таке дійство відбулося на фірмі «Делівері», що в Ужгороді, яка займається  наданням послуг  з перевезення товарів як по країні, так і  за кордоном.
Все почалося в сім годин ранку, коли  до родини Олега Новачука, як до директора фірми, який мешкає в селі Сторожниця, у вихідний день «завітали» слідчі  міської прокуратури та працівники поліції по боротьбі із  економічними злочинами.
Нехтуючи сном та здоров’ям трьох неповнолітніх дітей: двох, чотирьох та дванадцяти років, вони  почали обшук.  Саме на цьому етапі поліцейського свавілля і з’ясувалися вельми цікаві обставини: санкцію на обшук у приватному будинку  та приміщенні фірми, яка базується в  м. Ужгород,  було надано ще 24  березня 2017 року молодим суддею Ужгородського міськрайонного суду. Термін  санкції збігав через два дні… 
Зміст санкцій також виявився цікавим.  Описова частина – суцільний детектив із митницею, «піджаками», які за 50 гривень перевозять  товар, та начальником митного поста «Лужанка», який розробив схему  переправлення  контрабандного товару в Україну тощо. Але до цього  керівництво фірми «Делівер» ніякого відношення не мало, а із начальником митного поста навіть не знайоме.
На все це та на клопотання правоохоронців суддя вельми цікаво  написав: «Слідчим не в повній мірі конкретизовано речі, які необхідно  відшукати  в ході  здійснення  обшуку, та не наведено  достатніх  підстав  для  їх відшукання…»
Виходить, що слідчий, маючи, як він стверджує, оперативні дані  про незаконну діяльність фірми, не знає, що хоче, а реально не має доказів.
Клопотання  суд задовольнив  частково, хоча і на це не було підстав. В принципі на цьому вже можна було б поставити крапку, адже цілком зрозуміло, що якби  фірма «Делівері» займалася незаконною діяльністю, то  до неї та її керівництва б додому завітали  вже на другий день після її отримання. Але чекали. Чи то  підходящого товару, який фірма буде перевозити, чи то попутного вітру, а може поганої погоди, або  відповідного настрою. Чого – не відомо.
Налякавши дітей  і нічого не знайшовши, шукачі пригод, забувши надати копію протоколу обшуку,  нагрянули на фірму. Першими, як завжди, у  «бій» пішли автоматники.  Десять чоловік із вогнепальною зброєю, лякаючи  собак та мачок, увірвалися на  територію  бази. Саме там розпочалася друга частина із вилученням  документів фірми, комп’ютерної техніки та спробами оглянути каміони.
Згодом автоматники, зрозумівши, що їхній виклик виявився  холостим,  залишили територію бази.   
Як врешті-решт з’ясувалося, дві машини  були порожні. В третій, яку відкрили за дозволом  хазяїна товару, були ящики із китайськими тюнерами для телевізорів. Оскільки машину  було відчинено, то виникла дилема із їхнім порахунком. Хазяйка фірми, у минулому слідча  міліції пані Леся,  запропонувала правоохоронцям  «підзаробити» вантажниками… за 150 гривень   за годину. Дехто із поліціянтів  погодився…
Відвантаживши першу тонну  і оцінивши, скільки ще десятків  метрів вантажу потрібно перетягати, а потім  повернути на те ж саме місце, у слідчих виникло цілком логічне прохання до пані Лесі допомогти їм отримати інформацію від господаря вантажу, у якого знаходилися накладні та інші документи на цей товар. Але пані Леся стійко стояла на своєму.
До  цієї історії підключилися адвокати, дії правоохоронців  оскаржуються, редакцією газети «Правозахист» розпочато журналістське розстеження. Вже зрозуміло, що за цей безглуздий наїзд, за яким стоїть конкретна особа та чиїсь інтереси, комусь доведеться відповідати, і не тільки дисциплінарно...
Більш детально про ці «маски-шоу» правоохоронців і тих, хто за цим стоїть та чого хоче, читайте  на сторінці  та в  наступному номері  газети.