Великое затмение над Чорнобылем

Валентин Бугрим
Валентин В. БУГРИМ ВЕЛИКЕ ЗАТМІННЯ над ЧОРНОБИЛЕМ ...
Цикл документально-публіцистичних матеріалів «Пророцтва про Чорнобильську катастрофу». Розділ із книги. Публікація восьма

Ще одна з чорнобильських легенд розповідає, що майбутню катастрофу передбачив місцевий юродивий. Колись в Іванківському районі на Київщині, теперішій 30-ти км Зоні відчуження стояли 18 церков. І на початку минулого століття юродивий утверджував, що одну з них зруйнують, інша – згорить, одна залишиться стояти. У 30-і роки минулого століття більшовиками було знищено повсюдно більшість церков. А дві тут – дійсно згоріли під час аварії на ЧАЕС, зилишилася лише одна – Свято-Їльїнський Храм у селищі Чорнобиль, у якому мені довелося побувати в ході однієї із поїздок...
Тут важливо пригадати також одне велике затміння, явлене в Чорнобилі у пору буремного розвитку в краї атомної енергетики: Свідки і очевидці події потім згадували, що сталося це рівно за 10-ть літ до аварії 26 квітні 1976 року. День у день. Тобто тоді ще Господь явив знак. Про наближення трагедії попередила сама Цариця Небесна. У той час навіть у місцевій газеті "Прапор перемоги" була замітка про це затміння під назвою "Видумки церковників" – про те, що в небі з’явилася незвичайна хмара і церковники стверджують, що це було явлення Богородиці. Однак це було не просто звичайна хмара. Під вечір багато місцевих мешканців побачили як до землі хмара спустилася так, що стали ясні і чіткі видні окреслення фігури Пресвятої Богородиці. Було видно лик і одяг – усе в яскравих барвах. І Вона тримала пучки сухої полині, яку там  називають чорнобильник. Мати Божа впустила пучки на Чорнобиль. Затим сіяння перемістилося на ліс і зупинилося над храмом.
 
Чорнобильський  Фантом – 1986. Колаж І.Лисенка та автора після поїздки на ЧАЕС 5 червня 1986 р.

Тоді це явище було розтлумачено так, що необхідно очікувати неурожайного посушливого літа. І лише через роки, вже після аврії стало зрозуміло, до чого було це явлення. Деякі люди знайшли й підбрали впалу з неба полинь. А рівно через десять років сталася катастрофа. Але тоді нікому в голову не прийшло, що між цими подіями може бути якийсь зв’язок. Тільки значно пізніше люди згадали і почали усвідомлювати, що це був Знак. Але тоді його помітили, але ніхто не зрозумів.  Богородиця повернулася до храму Ілії пророка і двічі обома руками благословила його. Може, саме тому він єдиний і зберігся. Коли вона явилась, зразу ж затих дощ, і встановилася тепла тиха і ясна погода. Про це явлення розповіли місцевому священнику, отцю Олександру Прокопенку. Він тоді сказав, що двома руками може благословить тільки Божа Матір, більше ніхто. Архієреї теж двома руками благословляють, але то був не чоловічий образ ...

Подано на публікацію 14.05.2016 р о 19:50 м.Київ