Невеличка Драма

Валентин Лученко
Сім причин чому треба прочитати роман Валер'яна Підмогильного

1) Валер'ян Підмогильний другий український прозаїк ХХ століття, після Михайла Коцюбинського, який досягнув у своїй творчості рівня геніальності. Цей роман дуже промовисто про те свідчить.

2) Шанувальникам стилю та стислості, які продемонстрував пізніше геніальний американець Ернест Гемінґвей, є де насолодитися філігранністю письма, точністю в змалюванні характерів та соціально-психологічних лаштунків.

3) Любителі тонкої еротики, охочих зануритися в психологію кохання цей роман приємно здивує глибиною вивчення Художником того, що до нього писано-переписано.

4) Цей роман є взірцевим твором психологічно роману. Його писав справжній знавець людської психіки, озброєний глибокими знаннями в області фізіології, ерудований в царині філософії та природничих наук.

5) Якщо вам конче кортить дізнатися, хто були люди, що жили в УРСР часів українізація, що то був за час, яким був Київ не_столичний, вам не треба більше нічого читати. Цей роман обсягом 292 сторінки кишенькового формату є саме таким путівником та довідником, зробленим шедеврово.

6) Роман є невеличкою бібліотекою психологічних портретів чоловіків та жінок, універсальним атласом психологічних типів. Такі романи вартують товстелезних підручників з психології особистості.

7) Роман розвінчує дурний стереотип, який поширюють тупаки, які вміють читати літери, але не вміють читати книжок, що українські письменники не оволоділи майстерністю у створенні урбаністичних текстів. Саме Підмогильний був тим Майстром, який вивів цей тип роману на рівень довершеності.

Гарного прочитання та насолоди від прекрасної української мови та чудового стилю геніального українського прозаїка! На перевеликий жаль, більшовики замордували в Підмогильного в розквіті сил та таланту, чим позбавили нас можливості отримати відповідь на запитання: "Що далі?"