Февральская нежность. Василина Иванина

Валентина Агапова
http://www.proza.ru/2016/02/14/1379

В полночь на грязь и лужи вдруг стал медленно опускаться снежок  - редкий,  сказочно-красивый… При свете фонаря казалось, что звёздочки поодиночке спускаются на землю, чтобы отдохнуть после непрестанного полёта в далёкой безвестности. И что их сюда влекло?!
А утром выглянула из окна, всё вокруг  белым-бело. Тихо и пусто. Правда, на тропинке кот уже оставил следы, пробираясь от соседей  до дома. И всё…
Но нет… Не всё… На лавочке перед домом стояла корзинка с цветами. Как и ежегодно в этот день. С тех пор, когда…
Выбежала, взяла в руки, прижала к лицу холодные,   покрытые ледяными слезинками листочки – хоть и не мороз, но в ночи шёл снег…
Внесла корзинку в дом и, согревая её в руках, ещё раз глянула в окно – никаких следов, кроме кошачьих…
Она не любила букетов, цветы росли у неё в беспорядке, часто там, где сами хотели, но она никогда не срывала их для букетов, украшала дом только сухими композициями.
Хотя, бывало, ромашки и васильки в поле и в лесу сами шли ей в руки, напрашиваясь в гости. Только ромашки и васильки надолго могли доверчиво поселиться в её доме.
А в снова таинственно появившейся февральской корзиночке были живые цветы в горшке, которые оставались с нею. Навсегда.
Никогда ни записки, ни визитки, ни намёка – кто же радует её так уже пять лет подряд… Кто утешает её в горьком одиночестве своей тайной любовью и нежностью…
Кто? Далёкий или близкий? И почему?..
…Вытереть слёзы. Только не плакать.
Серую пелену неба уже несмело пересекали светлые краски нового дня.
Нужно полить цветы – белую герань, розовую фиалку, жёлтый гиацинт, узорчатый нефролепис и сегодняшнюю синюю примулу… Они остаются с нею.

Оригинал

...Опівночі раптово на калюжі і грязюку посіявся сніжок – лінивий, рідкий, нетутешній якийсь… У світлі ліхтаря здавалося, що поодинокі зірки спускаються на землю, аби відпочити після невпинного польоту в безвістях. І що їх тут привабило?
А вранці визирнула з вікна – світ був біленько-чистий… Тихо і пусто.
Правда, на стежці кіт уже залишив сліди, мандруючи від сусідів до дому. І все…
Але ні… Не все… На лавочці перед хатою стояла корзинка з квіткою. Як і щороку в цей день- з тих пір, відколи...
Вибігла, взяла в руки, притулила до обличчя холодні, притрушені льодяними сльозами листочки – хоч і не мороз, але ж уночі сніжило…
Занесла корзинку в дім і, зігірваючи в руках, ще раз виглянула в вікно - ніяких слідів, окрім котячих…
Вона не любила букетів, квіти росли в неї у якомусь неспланованому порядку, часто там, де самі хотілм, але вона не зривала їх для букетів ніколи, прикрашала дім тільки сухими композиціями.
Хоча, бувало, ромашки і волошки лагідно йшли їй до рук у полі чи в гаю, напрошуючись у гості… Тільки ромашки і волошки могли надовго довірливо оселятися у вазі в її хаті.
А в знову таємниче оприявленій лютневій корзинці була квітка, яка жила,квітка у вазончику, яка залишалася з нею. Назавжди.
Ніколи ні листівки, ні візитки, ні натяку- хто ж тішить її такою радістю уже п"ять років? Хто посилає їй у гірку самотність свою причаєну любов і ніжність?..
Хто? Далекий чи близький? І чому?..
...Витерти сльози. Тільки не плакати...
Важку сіро-тоскну пелену неба вже несміливо перетикали світлі барви нового дня.
Треба полити квіти - білу герань, рожеву фіалку, жовтий гіацинт,мереживний нефролепіс і сьогоднішню синю примулу... Вони залишаються з нею.

Фото Василины Иваниной.