Попелушкна таямнца дзеля снягуркi

Владимир Руммо
Прыгадаем чырвонаносага і сіняносага дзедаў марозаў. Jтшукать доказы існавання яе радзімага дзеда  - полымянае і студенае жаданне.
Вырашыла забіяка со свім каханным праведать зямные кніжкі-казкі, якія б абнавілі успаміны да сустрэчы з мужам.
У Гукалітарыі таксама ёсть розныя абозначэння аднолькавых выяў. Як добра што імёны жыхароў хоць і пішуцца на розны лад, але вымаўляюцца аднолькаво. Сумесная жыццё задіры с Іншаземцам якому вельмі спадабалася калі яго маладіца гукала не по сапраўднай мінушке Iнкогніто, а па ўмяншально-ласкавай Незнаёмец.
Трошкі паспрачаўшыся сямейная чета вырашала - куды ісці за дапамогай. Выбар сярод свядомых жіхароў, якія бы адказвалі крытэрію абогульняючаго значэння было шмат.
Першім у госці завіталі к забіякіным знаёмым з усхода. Незнаёмец з Забіякай адчулі сябе малымі дзедкамі, слухаючы казкі Зімы. Адчулі сябе, не як не меншь, як вучні яйце-шаравых школ. Казкі путаліся, раіліся, і Незнаёмец усё переспрашваў, прасіў трлумачать - а гэта злавало і збівало Забіяку з ладу. Але якое цудоўнае пачуцё зразумення потым, пасля... Нельга, немагчыма гэта перадаць словамі. Няхай застаецца немагчымае немагчымым. А вось пра маломагчымае...
Зіма распавядала пра снягурак.
- Яны на зямлі выраділіся ў снежных баб ілі нават даже толькі ў снягавікоў. -  Аднолкава з ўсходняй казала заходняя Зіма.
- А другія снягуркі. Дочкі дзядоў маразаў заганарыліся і ператварыліся ў снежных каралеў.  Запамітавалі, але ж родныя ў ніх ўсё тежа два дзеда мороза - адзін красны нос, другі сіні. Да-да адзін некрасовскій, другі непрыгожы. Ёсць пра іх казкі, шмат казак. Ну, на прыклад  - Міхайлава "Два маразы" ілі мульцік "Дзед Мароз і лето"
- Галоўнае заданне зразумець. - Гэта ужо казала Забіяка свему каханому адзінаму Незнаёмцу. - Нас вучылі полымя бывае абпальваюшчае, а можа існавать ажыўшім... Главное тут трымацца асабливасці - разам стыхіі атрымліваютца заўсёды адзіные, ніколі не дзялімыя.
- Мароз больш, а спякоты меньш. Забіяка і Незнаёміц адкажыце сапраўдна - калісці казала ўсходняя Зіма - Вы меркавалі, что мне без буквы "Ж" не абыйсціся?  Жыццё? Цяпло, спякота...  Шукалі сэнсовые словы на "З", на "В" ілі на "І"?  Не шукалі ілі не знайшлі?  Або пазабылі?...
- Завея ды Зной! Апёк бывае як плюса так і ад мінусу.
- Галоўную гэту асаблівасць, першай у сумеснай працы - казала калісці заходняя Зіма - заўважіла Папелушка, калі перабірала фасоль ад гароху.
Ужо дома заўважілі, разлічылі пагутарыць з кожнай Зімой, што Попелушка гета плямянніца аднаго з дзадоў. Доўга спрачалися маладажоны, але так і не высветлілі які дзед да снягурка родные Папелушке. Калі апёк абычны цяпловы ад полымя, то канчаткавым вынікам з'яўляецца попел, прысак.
Вось яна папелушкіна таямніца дзеля моладзіц.
- Снягурка родная сястрыца папялушкі - подцвердзілі праверыўшы Зимы.