Iсторiя 3. Кримiнальний Форсаж

Темнов Михаил Юрьевич
НЕЛЮДИ,
АБО ТАЄМНИЦІ ОДНОГО ВБИВСТВА

Історія 3. «Кримінальний "Форсаж"

Продовження. Минула публікація:  http://www.proza.ru/2013/01/05/809

Наркотичний «Форсаж»
«Дискоклуб «Форсаж», – ділиться своїми спогадами та враженнями Петро Г., – місце в смт. В.Березний дуже відоме. Саме там, майже цілодобово, завжди було можна придбати маріхуану. Її там можна придбати і сьогодні…
Цей кримінальний нічний заклад «відпочинку» мало чим відрізняється від багатьох нічних клубів України. В ньому так же само під фон виступи стриптизерш із Ужгорода. Там постійно продавалися ліва горілка, наркотики, на які наші правоохоронні органи із цілком зрозумілих причин щільно затуляли очі (про ці причини більш детально буде в подальших випусках, – прим. автора). Тому не були дивними для цього нічного клубу і регулярні бійки та знущання хлопців над дівчатами».
Як свідчить медична статистика, щотижня з дискоклубу «Форсаж» одна-дві особи потрапляли в лікарню з важкими тілесними побоями. Побої, як твердять місцеві мешканці, які погодилася розповісти про цей нічний дискоклуб, як правило,  наносили сам В.Копча та його син Юрій з охоронниками Валерієм Сирохманом та Емілом Ценклером. Останній, до речі, вельми цікавий свідок, який, зі слів очевидців, причетний до багатьох підпалів в смт. В.Березний. Перш за все - це машини Василя Симочко, а також машини покійного депутата селищної ради Юрія Тисянчина, до якого звернулися люди зі скаргами на шум, який вчиняють посіпаки «Копченого». Він, реагуючи на звернення громади, підняв це питання на сесії селищної ради. Реакція не забарилася. Йому відразу вище зазначені бандюки спалили машину і гараж. Про це Еміл Ценклер сам вихвалявся серед мешканців – ровесників В.Березного. Зрозуміло, що міліція справу і цього разу зам’яла.
Місцеві добродії стверджують, що у В.Копчі є підпільна нарколабораторія, на якій виробляється первінтін – сильна наркотична речовина збуджуючої дії на основі ефедрину. Що реалізовується вона як у дискоклубі «Форсаж», так і по області. Можливо, з лабораторією це і вигадки, але коли про це говорить не одна людина, то правоохоронним органам слід зайнятися перевіркою цієї інформації.
Звісно, що на дискотеках під впливом наркотичних засобів молодь хуліганила, поводила себе неадекватно. Тому В.Копча, як власник цієї дискотеки, полюбляв особисто розбиратися з винуватцями порушення громадського порядку, яких приводили до нього в кабінет підпорядковані йому вище вказані посіпаки.
«Копчений» прикладав бойового пістолета до скроні юнака, – розповів Володимир Т., – а іноді навіть вставляв його у рота і таким чином, клацаючи курком, заспокоював порушника до напівсмерті».
Багато-хто з місцевих мешканців пам’ятають випадок, коли у 2010 році одного з великоберезнянців його посіпаки так побили, що йому ледве врятували життя, зробивши операцію в обласній нейрохірургії на кістках обличчя, голови.
Такі важкі випадки були досить частими, адже нанесенням побоїв опікувалися Валерій Сирохман та Юрій Копча, який також мріяв стати справжнім бандитом.
У В.Березнянському РВ УМВС про всі ці випадки було відомо,  але за відповідну винагороду вони успішно заминалися. Відповідній профілактичній обробці піддавалися і потерпілі.

Кримінальні розваги

Стан населення, яке мешкає в смт. В.Березний, - це суцільний страх. Люди не вірять владі. Вже давно зневірилися в правоохоронних органах. Навіть зараз мешканці В.Березнянського району не вірять у те, що Копчу з його бандитами буде знайдено, заарештовано та притягнуто за злочини до кримінальної відповідальності.
Їх зрозуміти можна, адже реально на ситуацію в районі, на місцеву владу з правоохоронними органами, як раніше, так і тепер має вплив все той же В.Копча, хоча він у бігах. Чому саме так – окрема тема, яка буде розкрита в подальших публікаціях.
Як маленький штрих, як про вище зазначених бандитів, так і правоохоронних органів, наведу одну відому в смт. В.Березний кримінальну історію, яка цілком характеризує процес суцільного беззаконня.
Цей випадок стався у 2010 році. В.Сирохман, Еміл Ценклер та ще декілька їхніх спільників, перепивши оковитої та чогось обнюхавшись, забажали гострих відчуттів і подалися шукати їх. Для нормальної людини це вже дико. А ви, шановні читачі,  будете вражені, коли прочитаєте про те, що вони зробили.
Уночі в смт. В.Березний, вони, переплутавши адресу – йшли до іншої родини, увірвалися в квартиру сім’ї Шенглович. З невідомо яких мотивів вони господарів жорстоко побили бітами. Зятю Шенгловича зламали щелепу. Як цього слід було й очікувати, в добрих манкуртівських традиціях, поламали та порозбивали майно.
Питання про те, як зреагували наші правоохоронні органи, можна майже не піднімати. Відповідь із тих реалій, які стали нормою для мешканців В.Березнянського району, була цілком прогнозована та очікувана. Результатом цього страшного, зухвалого злочину був лише один умовний термін, який отримав Валерій Сирохман. Він, як «справжній» пацан, усю вину взяв на себе. Тому інші уникнули покарання, відкупившись від жертв,  органів «правопорядку» та, зрозуміло, що «правосуддя».
В цей же час в оточенні В.Копчі пішла інформація, що він за таке м’яке рішення суду по усіх особах, що вчинили розбій в квартирі Шенглович, заплатив 10 000 доларів США. Так це чи ні - краще знають у все тій же прокуратурі, яка підтримувала обвинувачення,  та суді.

Далі буде.

Михайло Темнов,
голова комітету по боротьбі з корупцією.
Громадський Конституційний конгрес.

.