Окъс н ели разкази -17. Дар

Борис Калинов
   Знаете ли колко може да струват чифт обикновени мъжки чорапи? Не!? Не знаете!!!
Ще ви разкажа една съвсем истинска история и тогава преценявайте какво  и колко…
   Той няма нищо. Съвсем нищо. Дрехите, които носи и нарича свои, са му подарени в голямата си част от хората, дали му подслон и храна, а в по-малката- от колегите при разчистване на гардероби и прочие чистки по домовете. Затова се случват и комични моменти с дизайнерските му решения в дни, когато е решил да се издокара с някоя „нова” дреха, панталон или обувки… Или пък всичко на един път, съчетано с проскубани аксесоари, изнамерени неизвестно откъде.Картината е повече от живописна!  Това става обикновено един път месечно, когато излиза „в градска” - да си вземе нищожната пенсия отпусната му най-вероятно „поради болест” и с която в нормална (Условно казано) житейска среда не би изкарал повече от два-три дни. Дори и толкова май не би могъл…
   -Честит имен ден! Да си жив и здрав! –Казва –И подава малък пакет, който всъщност представлява един сгънат не много добре стар вестник.
   -Заповядай! Това е подарък от мен!
Вътре във вестника- найлонова торбичка с чифт мъжки чорапи зашити с лъскав етикет.
    -Благодаря ти много! –казва колегата- именник – Да си жив и здрав и ти!
Обръща се да вземе кутията с бонбони… И тогава виждам влагата в очите му. Малко замъглено, разбира се защото и на мен…
Е! Каква е цената на един обикновен чифт чорапи, подарени от този, който има повече нужда от тях, отколкото ти самият?
Казват, че Бог обичал бедните…
А ние?! Ние кого обичаме???

Б.Калинов-Странник
08.11.2012г.
Пловдив