Козите уши на цар Траян - Легенда

Ирена Цибърска -Мудрость
               
   Някога по нашите земи живеел цар на име Траян. Той бил необикновен цар, не приличал на останалите хора, защото имал кози уши. За да прикрие собствения си недъг, наредил всички хора в царството му да носят корони. Никой не знаел, защо царят е издал такава заповед, но всички се подчинили – противоречи ли се на цар?
   За комичното „чудо”, с което природата го дарила, знаели единствено бръснарите, защото го подстригвали веднъж годишно. Но те, така или иначе, не можели да кажат никому, защото придворните палачи отсичали главите им веднага щом подстрижели господаря им. Никой не излизал жив от палата му.
   Веднъж да го обръсне дошло едно голобрадо момче, единствена рожба на майка си. Виждайки, чудноватите уши на цар Траян, момчето се разсмяло. Ядосал се царят и го заплашил, че ще му отреже езика, ако посмее да издаде тайната му. Уплашено, момчето обещало да мълчи до гроб. Минало време и момчето залиняло. Странна болест отнемала силите и живота му. Тогава една старица го научила как да се спаси. Казала му, че ако има някаква болка или тайна, която пази, трябва да изкопае някъде дупка и да изкрещи в нея мъката си. Така хем ще му олекне, хем ще запази тайната. Момчето изпълнило съвета. Отишло в планината, изкопало дупка и извикало три пъти – „Цар Траян има кози уши!”. Минало време, на същото това място поникнало дърво, от което овчарите си правели кавали. Но щом засвирели с тях единственото, което се чувало било: „Цар Траян има кози уши!”
Веднъж, разхождайки се из планината, царят се заслушал в песните на овчарите и доловил думите на кавалите им. Стреснал се той, поискал да разбере от къде знаят тайната му и защо кавалите им свирят така. Изпратил Траян слугите си да отсекат дървото. Речено сторено. Отсекли го и бързо направили кавал и за царя. Веднага щом сам той засвирил чул думите: „Цар Траян има кози уши!”
   Уплашил се Траян, заплакал. Сега цял свят щял да разбере за кусура му. Видял Господ сълзите му, домъчняло му. Натъжен от нещастието на царя, Господ го съжалил и решил да му помогне. На мястото на отсеченото дърво притурил планината и направил врата. Цар Траян сложил стражи на вратата и те не пускали никого да влиза или излиза от царството. Така тайната му се запазила само сред неговия народ.
От тогава до днес са изминали векове, но мястото Траянови врата стои и напомня за чудноватите кози уши на цар Траян.