51. Союз-Чорнобиль

Олег Устинов
            Весною 1986 року назва невеличкого провінційного містечка Чорнобиль, що на півночі України, стала відома цілому світові.
Чорнобильське лихо... Радіація... Радіонукліди... Скільки тривоги внесли цi слова в наше життя! З'явились новi тривоги, i головна з них - про майбутнє нашої планети. „Бiда причаїлася скрiзь: i в грунтi, й у водi, у повiтрi, в їжi.
            
            Внаслідок аварії на Чорнобильській атомній електростанції, яка відбулася 26 квітня 1986-го року, постраждало 10 мільйонів людей по всьому світу, було забруднено 150 тисяч квадратних кілометрів цінної землі. Україна відчула вплив радіації у більш ніж 2000 містах та селищах.
 
           Частку своєї відваги і серця віддали і наші односельці. З виробничих підрозділів на ліквідацію аварії було направлено майже 50 кращих синів - молодих, сильних, сповнених надій жити. Є в нашому селі первинна організація «Союз-Чорнобиль». Очолює її Гнидюк Павло Васильович.
 
Це наші односельці, які були першими на ліквідації аварії:

1. Гнидюк Павло Васильович.
2. Наріжний Анатолій Олексійович.
3. Здоровець Юрій Михайлович.
4. Карєв Олександр Федорович.
5. Бражко Олександр Федорович.
6. Кісіль Сергій Гаврилович.
7. Вигузов Юрій Іванович.
8. Бондарцов Володимир Павлович.
9. Лобуренко Володимир Сергійович.
10.     Сергійчук Сергій Михайлович.
11. Кисільов Григорій Іванович.
12. Гузенко Сергій Михайлович
13. Деньгуб Анатолій Олександрович.
14. Куделя Віктор Васильович.
15. Коваль Іван Іванович.
16. Кормиш Анатолій Іванович.
17. Безгін Юрій Миколайович.
18. Литвиненко Владислав Іванович.
19. Чмель Валерій Васильович.
20. Шапошник Володимир Васильович.
21. Огнев Юрій Іванович.
22. Головінський Володимир Ілліч.
23. Журжій Микола Якимович.
24. Пушкаренко Олександр Андрійович.

        Багато наших «чорнобильців» вже нема в живих, багато хворіють і потребують допомоги. Чорнобильська аварія в десятки разів збільшила частоту ракових захворювань і хвороб, пов’язаних зі зниженням захисної здатності людського організму. В бесіді про роботу на об’єкті в Чорнобилі, про засоби захисту ліквідаторів Павло Васильович зазначив: «Так, були захисні костюми. Те, що ми надягали на обличчя, в триста разів  зменшувало дозу радіації, яка попадає при диханні. Під час виконання спеціальних робіт використовувались освинцьовані плащі, бахіли».

        Чорнобиль воістину раз і назавжди розділив наше життя і життя цілого людства на «до» і «після». Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху Чорнобильської атомної станції.

Жилось легковажно,
Жилось безбережно,
Та вибух дістав нас –
 Пожежа!