Портрет- 6 част

Борис Калинов
Разказ на Роже.

    Да ти призная, завиждам на този младеж!
За хубавите вълнения завиждам…Трепети ли? Него направо треска го тресе! А пък и тя-Демиен е много, много красива!
Мога да се закълна, че преди злощастния случай събираше всички погледи откъдето минава…Невероятна е!!!
И Мария е хубавица, но е някак по-простонародно красива, ако ме разбирате какво искам да кажа…Без никаква нотка на ирония го казвам. Да! Има красота и красота, уважаеми ми
приятелю!
Да ти сипя едно кафе? Чай?От заведението е!
Те- художниците, харесват чая с подобрител, но на тях им е простено-такива души са, а това си е част от занаята им.
Какви майстори-нямам думи! Виж картините –те сами показват всичко. Влизат клиенти, радват се и доста често купуват…
Та за него-Никола бе думата…Хубаво чувство.Много хубаво! Всички се радват, като гледам. От две седмици време само това се коментира! Не, че ги разбирам много тия работи, но като видях какъв портрет и е нарисувал, разбрах, че работата тук отива на сериозно…Всички това казват!
А Никола… Никола купува рози от тогава. Всеки ден.Но не смее да ги поднесе лично. Мария е тази, която приема и предава знаците на обич между двамата влюбени. Да! Двамата, защото и отсреща изглежда никак не са равнодушни…
Всичко се приема с благодарност и нескрито вълнение, казва Мария…Така!
Никола, особено в последно време, се движи насам-натам като отнесен от вятъра…Сега Демиен е в болница и всичко свързано с това се преживява много издълбоко.
Дай, Боже,всичко да премине като трябва! Заради тяхното и нашето щастие…
Благодаря за интереса! Решихме да посъберем малко пари, за да им направим малък подарък-за двамата по нещо…Ей-така,заради хубавите вълнения с които и ние, приятелите живеем.Ще оставиш и ти нещо? О! Много благодаря!
От наше и тяхно име! Пак заповядай! Винаги си добре дошъл в „При Роже”!


Б.Калинов
Юни 2010г. Пловдив