Стефанов ден

Борис Калинов
Точно днес ли намери време Вали паша ефенди да се размърда та да разтури празника? На Свят Стефанов ден да се запъти да проверява додека се черкова дигнала.Нещо се е разбрало...Иначе не би се сетил да си разваля рахатлъка по туй време. Никогаж досега не излизал зимата да гази снегове. И коня си варди, че атът му е дар от Стамбул, от големец накакъв от Високата порта ,викат...Има си крушка опашка! Не току така на два -три пъти му се кесии с пара дадоха-за изин,та да се нов храм започне...
Нощем! Нощем се черкова дозидваше,по късна доба се пръстта от изкопа изнасяше...За да може черковни стени да се вдинат тъй, че Господ Иисус Христос от по-високо да гледа на стадото Си...
И високи зидове -да се скрие от агарянски поглед новата черква!

Стадо пред вълк – Емин паша  не благоволи да седне, натикал с поглед първенците-неверници в кюшето на одаята.
Ето! Мълчат! Тъй мълчаливо правят всичко супротив милостта на Падишаха! Ами ако се разбере какви ги вършат и по Стамбул? Да се разтуря! Да се свалят дувари!

Знаеше се,Боже, че требва и туй да се премине...
Разбесня се изедникът! Някой му е подпалил фитила...Сигур още пари ще иска! Не останаха много ,ама..Няма как!  А! Ето го подноса с кафето за Емин паша. Тежък поднос! Омекна му погледа, а и гласа понамаля. Вече може и ние да речем нещо...
А пари се събират! Делото е важно- народно!

Б. Калинов. 27.12.2009г.
Пловдив
Художник: Б.Калинов-"Храм Св.Богородица"-Банско-комп. рисунка