Обдарованi дiти

Виктория Лукьянова
До кабінету директора школи заходить класний керівник 9-Б, Лілія Михайлівна. Директор, Вікторія Сергіївна, щось пише.

Лілія Михайлівна. Дозвольте?
Вікторія Сергіївна. (Не піднімаючи голови від писанини). Будь ласка, заходьте.
Лілія Михайлівна. (Нерішуче). Вікторіє Сергіївно, ви не будете заперечувати, якщо я на третьому уроці збігаю додому? У мене мала захворіла, а посидіти з нею нема кому.
Вікторія Сергіївна. (Відкладаючи ручку). А що у Вас у розкладі?
Лілія Михайлівна. Та мій же 9-Б!
Вікторія Сергіївна. Наскільки терміново Вам потрібно додому? У Вашої доні щось серйозне? (Жестом запрошує присісти).
Лілія Михайлівна. (Сідає). Температура. Та не у цьому справа.
Вікторія Сергіївна. Ви зрозумійте, я не втручаюсь в особисте. Просто знайти заміну буде не так вже й легко.   
Лілія Михайлівна. А заміна й не потрібна. В класі ж нема жодної дитини!
Вікторія Сергіївна. Як, нема? Похворіли, чи що? Це вже якась епідемія…
Лілія Михайлівна. Та ні.. ну як Вам пояснити?! Вони на заходах.
Вікторія Сергіївна. На яких заходах? На екскурсію поїхали, чи що?
Лілія Михайлівна. Як Вам сказати… Ви знаєте, що до школи приїхали по обміну досвідом закордонні делегати. Так от, Соловйова проводитиме для них екскурсію по алеї Славних двієчників школи. Матюхно її супроводжуватиме, як перекладач. А Телєгіна, Сорокіна і Памперсов поїхали до столиці, в музей «розмальованих стін».
Вікторія Сергіївна. А! Пригадала! Вони отримали цю путівку у винагороду за краще оформлення фрагменту шкільного забору.
Лілія Михайлівна. Так, так!
Вікторія Сергіївна. (З заздрістю зітхає). А вечором їх ще поведуть на концерт художнього свисту. (Мрійливо). Як я їм заздрю! Сама б із задоволенням сходила на концерт, але справи, справи… До речі, про справи: а де це ваш староста?
Лілія Михайлівна. Розгулькін? Він поїхав на змагання по байдикболу. (З гордістю). Представлятиме нашу школу!
Вікторія Сергіївна. Молодець! А Котигорошко і Підбігай?
Лілія Михайлівна. Вони на олімпіаді по збитковій математиці, тема «Як швидше витрати весь батьківський бюджет».
Вікторія Сергіївна. (Встає, походжає по кабінету). Добре, тут ясно. Та все таки, може, не всі на олімпіадах та змаганнях?
Лілія Михайлівна. (Піднімається і ходить слідом). Звичайно, що не всі.
Вікторія Сергіївна. (Повертається до Лілії Михайлівни). То де ж тоді решта?
Лілія Михайлівна. Зараз поясню. (Відкриває класний журнал). Так, Амбалов на обласному чемпіонаті з бодіпірсингу. Агрегатов ремонтує автомобіль у заступника міського голови.
Вікторія Сергіївна. (Не розуміючи) А… м-м…
Лілія Михайлівна. (Пояснює). Той приїхав привітати закордонну делегацію, і заодно попросив Агрегатова подивитися його машину. Каже, щось під капотом стукає.
Вікторія Сергіївна. А що, Агрегатов у цьому розбирається? Ну й молодець!  А звідки заступник міського голови знає, що у нас такі обдаровані діти?
Лілія Михайлівна. А у них, виявляється, дачі поряд. Ну а наш Агрегатов весь вільний час проводить у гаражі.
Вікторія Сергіївна. (Зацікавлено). А на комп’ютерній техніці у вас хтось розуміється?
Лілія Михайлівна. Ну звичайно ж! Білгейтсенко у цій справі неперевершений! А що?
Вікторія Сергіївна. Та в мене ноутбук щось зависає…
Лілія Михайлівна. Я його до вас пришлю. Тільки не сьогодні. Він бере участь у телешоу «Хакери усіх країн, єднайтесь!»
Вікторія Сергіївна. У цій відомій програмі?! Добре, згодна, це поважна причина для пропуску занять. Але Білгейтенко, Агрегатов та Розгулькін, це ж не весь Ваш клас! (Сідає).
Лілія Михайлівна. Так, не весь. Балагуренко, Невблаганна, Свиненко і Достаєвська виступають з агітбригадою.
Вікторія Сергіївна. Вони молодці, краща агітбригада міста! За що агітують на цей раз?
Лілія Михайлівна.  «Скажи поцілункам «Так!»
Вікторія Сергіївна. (Мрійливо). Так! (Похопилась). Ну, а решта?
Лілія Михайлівна. Так, (Дивиться в журнал), Вразлива поїхала на Всеукраїнський фестиваль юних телеманів. У неї перше місце по області за наднормовий перегляд телепередач. (Слідкує по журналу). Галасвіт ще не повернувся із санаторію…
Вікторія Сергіївна. Де відпочиває?
Лілія Михайлівна. На Алькатрасі.
Вікторія Сергіївна. Де це?
Лілія Михайлівна. Біля Сан-Франциско.
Вікторія Сергіївна. Що, лікувальна водичка?
Лілія Михайлівна. Дуже лікувальна. Кажуть, вилікувала навіть Джорджа Келлі і Аль Капоне.
Вікторія Сергіївна. (Тарабанячи по столу пальцями). А Дубарєв де, Каламбуркін?
Лілія Михайлівна. Дубарєв на шаховому турнірі. А Каламбуркін, Єреськіна і Дерирот , це ж наша шкільна самодіяльність. Саме сьогодні у них вистава для молодших школярів, автор – Павло Причепа, а п’єса називається «Азбука дражнилок». Дуже повчальна п’єса.
Вікторія Сергіївна. Та Ви що?! (Піднімається). Коли Ви кажете, буде вистава? На третьому уроці? (Починає хутко збиратися). Треба свого малого повести. І навіщо я тільки його до іншої школи віддала? В нашій же стільки цікавих заходів!  А найголовніше, я зрозуміла: тільки наша школа виховує таких обдарованих дітей!